Trys priežastys, kodėl M. Schilleris yra vertas treniruoti „Žalgirį“

Zalgiris.lt nuotr.

Iki naujojo sezono pradžios likus savaitei, „Žalgiris“ jau sužaidė trejas draugiškas rungtynes ir yra pasiruošęs naujai, iššūkių kupinai, kelionei čempionų titulo link.



Ši vasara „Žalgiriui“ buvo išskirtinė, nes organizaciją paliko klubo veidu spėjęs tapti vyriausiasis treneris Šarūnas Jasikevičius. Kartu su Š. Jasikevičiumi į „Barcelona“ komandą persikėlė ir asistentai, todėl „Žalgiriui“ teko ieškoti žmonių, iš esmės pakeisiančių gerai veikusią Š. Jasikevičiaus filosofiją.

„Žalgiryje“ jau darbuojasi visiškai naujas trenerių štabas su Martinu Schilleriu priešakyje. Su už Atlanto vis geriau vertinamu ir NBA klubų jau stebėtu treneriu „Žalgiris“ sutarė dėl dvejų metų sutarties.

„Žalgiris Meme Book“ išdėstė savo mintis, kodėl šis treneris tinka „Žalgirio“ komandai.


Gynyba

Laikas nuo Sabo karjeros pabaigos iki Šaro atėjimo į trenerio kėdę (ir dar kelis metus po to) "Žalgiriui" buvo ne pats geriausias. Zoninė gynyba dažniausiai buvo "kiaura", o individualiai stiprių gynybos specialistų niekada daug ir neturėjom. Taigi gynybos sustyguoti nepavyko nei vienam strategui. Keitimasis ginamaisiais atrodė "misija neįmanoma". Daugybė nesusikalbėjimo ginantis prieš komandas, kurios gerai skirsto kamuolį, vesdavo prie to, kad dažnai atrodydavo, jog ginamės keturi prieš penkis, ir kampe stovintis tritaškininkas atlikdavo laisvus metimus. Vaizdas itin pagerėjo per pastaruosius du sezonus, kai Šaras sugebėjo išsireikalauti iš žaidėjų to, ko jos norėjo. Turiu pasakyti, kad paskutinis sezonas glostė akį, kai stebėjau surakintus varžovus.

Tuo tarpu M. Shiller yra strategas, susitelkęs į kietą ir protingą tiek komandinę, tiek individualią gynybą. G lygoje treneris buvo vertinamas ne tik pagal tai, kiek jis pergalių pasiekė, bet ir už tai, kad tobulėjo kasmet. Jo taikoma defence-first taktika iš į individualią statistiką orientuotų žaidėjų būrio padarė tvarkingai žaidžiančią komandą. Ir G lygos komandose žaidėjai keičiasi ne ką mažiau nei Žalgiryje, o lyderiai jas palieka vos tik pradeda demonstruoti gerą žaidimą. Be to, į Žalgirį atėjo P. Garino, kuris yra vertinamas už savo gynybinius įgūdžius, ypač už gebėjimą dengti keturias pozicijas ir protingai keistis ginamaisiais, o mūsų jauniesiems žaidėjams reikia įskiepyti mintį, kad ne tik puolimas laimi varžybas. Taigi čia įžvelgiu naujo trenerio stiprybę.

Puolimas

Žalgirio puolimo stiprybė visada daugiau-mažiau buvo ilgos pozicinės atakos, kai varžovams bandoma primesti savo žaidimo ritmą. Šaras nubraižydavo labai aiškų žaidimo planą ir vargiai kada paleisdavo įžaidėją iš savo norų lauko.

Naujas treneris atsineša europietiško ir US krepšinio mišinį. Kad ir kaip Schiller'is akcentavo savo žaidimo braižą G lygoje, bet už Atlanto svarbesnis už trenerio darbą yra žaidėjo tobulėjimas, jo rodikliai ir pasitikėjimo savimi ugdymasis. Tai signalizuoja, kad kitą sezoną Žalgirį galimai matysime neatpažįstamą. Turėtų atsirasti daugiau "amerikietiško" stiliaus elementų: greitų, trumpų atakų, daugiau drąsiu tolimų metimų iš Luko, Thomo ir Mariaus (ne tik iš Milo), daugiau aštresnių individualių reidų, daugiau kamuolio atmetimų iš baudos aikštelės. Prisipažinsiu, visada norėjau matyti Žalgirį, žaidžiantį judresnį, mobilesnį, aštresnį krepšinį. Tos mūsų silpnybės puolime, kai galėjome labiau pasitikėti poziciniu puolimu, turėtų tapti ne tokios skaudžios.

Jaunimo tempimas už ausų


Šiuo metu Žalgiris surinko didelę dalį perspektyviausio LT jaunimo: Jokubaitis, Geben, Lukošiūnas, Blaževič. Daliai jų ateina laikas pradėti rodyti stipresnius rezultatus, daliai - treniruotis kartu ir mokytis. Komanda, mano nuomone, ir ieškojo tokio specialisto, kuris galėtų augti pats ir tuo pačiu augintų jaunus žaidėjus. Maksvytis, pirmasis taikinys, būtent toks ir buvo. M. Schiller'is - taip pat. G lygoje be gynybos jis buvo vertinamas ir už individualių žaidėjų talentų atskleidimą (koks ir buvo pagrindinis jo darbas). Į Žalgirį atėjęs "užsirekomendavęs" treneris turėtų visai kitus tikslus komandoje (greitos pergalės), kurie būtų sunkiai įgyvendinami. O Martinas, kaip ir būtų buvęs Kazys, yra tokio tipo treneris, kuriam dabar yra svarbus tęstinis darbas ir tobulėjimas.

Lukui, Mariui ir Steve bus labai svarbu, kad išnaudotų jų individualius gebėjimus, o Rokui ir Martinui jau laikas imtis rimtesnių darbų, tačiau reikia žmogaus, kuris ne tik jais tikėtų, bet ir padėtų atsiskleisti jų gabumams. Tad Martin Schiller, kurio ir buvo toks darbas už Atlanto (atskleisti žaidėjų stipriąsias puses), manau, yra geras komandos administracijos pasirinkimas“, - rašo „Žalgiris Meme Book“





Krepsiniozinios.lt

Video rekomendacijos: