Atkirtis į A. Kirilenkos pareiškimą: priežastys, kodėl Lietuva vis dar yra krepšinio šalis

FIBA nuotr.

Vakar rašėme, kaip antrai kadencijai išrinktas Rusijos krepšinio federacijos vadovas Andrejus Kirilenko davė interviu Rusijos spaudai ir prakalbo apie Lietuvą.



Rusas suabejojo, ar Lietuvą vis dar galima vadinti krepšinio šalimi, nors būtent taip mėgsta pabrėžti tiek Rusijos, tiek užsienio sporto žurnalistai ir sirgaliai.

„Žinote, man visada pateikia Lietuvos pavyzdį ir sako, kokia krepšinio šalis yra Lietuva. Tačiau įvardinkite man dar bent vieną Lietuvos krepšininką be Jono Valančiūno – būtent lietuviškos, o ne amerikietiškos mokyklos produktą, kuris stabiliai žaidė NBA per paskutinius 10 metų?

Paimkime ir Serbijos atvejį: ten krepšinis tikrai yra sporto šakas numeris 1 – visi žaidžia. Tačiau yra kitas momentas – nei vyrų, nei moterų rinktinėje nežaidžia nė vienas žaidėjas, kuris rungtyniautų vietinėse pirmenybėse. Nė vienas!“ – pareiškė A. Kirilenko.


Po šio A. Kirilenkos pareiškimo savo mintis išdėstė ir „Žalgiris Meme Book“. Kviečiame paskaityti (Tekstas neredaguotas):

„Pakalbėkim apie Kirilenko pasisakymus, kad Lietuva nėra jokia krepšinio šalis.

Visų pirma, Rusija nėra krepšinio šalis. "Meškutėje" gyvena 144 mln. gyventojų ir ji sugebėjo išauginti net tris labai ryškius (ne vidutiniokus ir truputį geresnius) krepšininkus per visą savo istoriją:

Sergėjus Belovas. Pagrindiniai jo pasiekimai - Pasaulio, Europos, olimpinis čempionas, pirmasis europietis, įtrauktas į Hall of Fame. Tai buvo žaidėjas, kuris nusipelnė visų apdovanojimų, nes buvo visų čempioniškų rinktinių lyderis (šalia Modesto Paulausko).

Pats Kirilenka. 13 metų NBA, vadintas vienu geriausių gynybos specialistų lygoje, kelis sezonus traukęs paskui save nustekentą Utah Jazz komandą.

Aleksey Shved. Na, jis yra dabartinės Eurolygos žvaigždė. Savanaudis, tačiau sugebantis žaisti ir labai efektingai, ir efektyviai.

Ir tai yra viskas. Galime minėti Mozgovą, Khryapą, Kauną, Monią, bet jie visi neperžengė žvaigždės statuso lygose, kuriose žaidė, nors ir buvo geri krepšininkai.


Ar mums reikia kalbėti apie Lietuvą, kuri (iš dainos žodžių neišimsi) turi 3 mln. gyventojų? Ai, pakalbėkim trumpai.

Garsioji Sovietų Sąjungos rinktinė, skynusi visus medalius pasaulyje iš eilės, buvo iš esmės sudaryta iš visos Sąjungos šalių (ne pačios Rusijos), o olimpinių čempionų starto penkete žaidė Sabonis, Marčiulionis, Kurtinaitis ir Chomičius.

Modestas Paulauskas buvo bene geriausias (kartu su Belovu) savo kartos krepšininkas ne tik Europoje, vet ir pasaulyje. Jis skynė visus apdovanojimus iš eilės: daugkartinis Pasaulio, Europos, Olimpinis čempionas, naudingiausias Europos čempionato (1965) žaidėjas.


Sabas paliko tvirčiausią įmanomą įspaudą Europoje, nors ir NBA buvo gerbiamas bei solidus, bei per vieną žingsnį buvo nuo didžiojo finalo. Visų apdovanojimų neišvardinsi, bet vieno geriausių visų laikų Europos krepšininkų vardas pasako pakankamai.

Marčiulionis buvo sprogstamoji jėga NBA. Per karjerą už Atlanto rinko po 13 taškų, o 1991-1992 ir po 19 taškų. Jo vengė ir vienas stipriausių gynybos specialistų, toks mažai kam girdėtas Michael Jordan.

Ilgauskas - 15 metų NBA, 2× NBA All-Star, žaidimas Finale.


Kurtis savo laiku buvo bene geriausias snaiperis, gimęs Europoje, vienintelis pakviestas į NBA tritaškių konkursą.

Nauja era.

Pavardinkim Europos čempionus, Olimpinius bronzinius medalininkus, Eurolygos žvaigždes (ne vidutiniokus, kuriuos randame po Rusijos vėliava):


Jasikevičius, Šiškauskas, Kleiza, Macijauskas, Štombergas.

Na, įtraukime ir Valančiūną, kurį pats Kirilenko paminėjo kaip vienintelį lietuvį, kuris yra solidus NBA žaidėjas ir užaugintas Lietuvoje.

Taigi, 3 milijonai lietuvių prieš 144 milijonus rusų. Ką galime pasakyti apie Andrei Kirilenko kritiką?“, - teigė „Žalgiris Meme Book“.





Krepsiniozinios.lt

Video rekomendacijos: