R. Butautas: krepšinis – dinamiška sporto šaka, turime nuolat domėtis ir diegti naujoves

Kasmet Treniravimo sistemų studijos vilioja jaunimą, o viena populiariausių specializacijų – krepšinis. Labiausiai Lietuvą garsinanti sporto šaka traukia įdomiomis studijomis bei galimybe dirbti su geriausiais šios srities specialistais. Tam neabejotiną įtaką padarė ir daugiau kaip prieš metus įsteigtas LSU Krepšinio studijų ir mokslo studijų centras, kuriam vadovauja žinomas krepšinio specialistas, buvęs Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės treneris Ramūnas Butautas.



Kartu su juo dirba moterų krepšinio trenerė, mokslininkė Rasa Kreivytė, mokslininkai Kęstutis Matulaitis ir Daniele Conte bei kiti specialistai.

R. Butautas sako, kad Centro mokslininkai atlieka daug įvairių krepšinio tyrimų, žaidėjų testavimų, dažnai savo žiniomis dalijasi su LKL ir kitų lygų krepšinio treneriais bei vadybininkais. „Mes nuolat analizuojame gautus tyrimų rezultatus ir juos pritaikome praktiškai. Tai itin svarbu rengiant būsimus krepšinio trenerius“, – teigia LSU Krepšinio studijų ir mokslo centro vadovas.

R. Butautas džiaugiasi, kad LSU pernai pavyko suburti net penkias krepšinio komandas, kurios dalyvavo įvairiose pirmenybėse – Lietuvos studentų ir Regionų krepšinio lygose, Kauno miesto pirmenybėse. Be to, dalis krepšininkų atstovavo Nacionalinės (NKL) ar Lietuvos krepšinio (LKL) lygų komandoms. „Šiais mokslo metais krepšinio studijas pradėjo keturiasdešimt būsimųjų krepšinio specialistų. Nors pandemija gerokai pakeitė ir net pristabdė praktinį rengimą, tačiau jų noras studijuoti, įgyti naujų žinių neišblėso“, – sako R. Butautas.


Krepšinio treneriai Lietuvos sporto universitete rengiami perduodant naujausias krepšinio mokslo žinias. Pasak R. Butauto, ši sporto šaka nuolat keičiasi, diegiamos įvairios naujovės. „Geriausi krepšinio specialistai ieško galimybių, kaip patobulinti krepšinį – įgyvendinti naujus taktinius sumanymus, gerinti fizinį ir psichologinį pasirengimą. Labai svarbu stebėti tai, kas vyksta pasaulyje, pritaikyti geriausią patirtį, dirbti ir tobulėti su geriausiais specialistais“, – teigia LSU Krepšinio studijų ir mokslo centro vadovas.

Žiniomis universitete su studentais nuolat dalijasi ir žinomi krepšinio treneriai. Atviras treniruotes vedė buvęs Lietuvos rinktinės treneris Kęstutis Kemzūra ir kiti specialistai, o su studentais diskutavo krepšinio legendos Sergejus Jovaiša ir Šarūnas Marčiulionis. Lietuvos sporto universitetas buria ir geriausius šalies krepšininkus bei trenerius. Šiemet Treniravimo sistemų magistro studijas pradėjo Lietuvos krepšinio rinktinės vyriausiasis treneris Darius Maskoliūnas, bakalauro diplomo sieks Kauno „Žalgirio“ krepšinio klubo treneris Tautvydas Sabonis, ilgametis Lietuvos rinktinės krepšininkas Reinaldas Seibutis bei kiti krepšinio meistrai. Jau kelerius metus universitete studijuoja Lietuvos rinktinės ir Memfio „Grizzlies“ žaidėjas Jonas Valančiūnas, Sindziango „Flying Tigers“ atstovaujantis Donatas Motiejūnas.

„Šie krepšininkai ar treneriai yra sukaupę daug praktinės patirties, ja gali pasidalyti ir su universiteto studentais. Lietuvos sporto universitete jie gali pagilinti sporto fiziologijos, psichologijos ar vadybos žinias. Universiteto specialistai yra sukaupę milžinišką patirtį, juk mes vieninteliai rengiame trenerius, o krepšinyje – net devyniasdešimt procentų mūsų parengtų specialistų“, – sako R. Butautas.

Lietuvos sporto universitetas bendradarbiauja su Lietuvos krepšinio federacija, Nacionaline krepšinio ir Regionų krepšinio lygomis, krepšinio klubais. Vienas svarbiausių pastarųjų metų darbų – bendradarbiavimo sutarties pasirašymas su Lietuvos krepšinio federacija. Ją parašais patvirtino LSU rektorė Diana Rėklaitienė ir LKF prezidentas Arvydas Sabonis. Krepšinio legenda tuomet teigė, jog reikia siekti, kad krepšinis Lietuvoje ir toliau išliktų populiariausia sporto šaka, o be LSU profesionaliai parengtų trenerių to padaryti neįmanoma. Tad glaudus Universiteto ir Federacijos bendradarbiavimas itin reikšmingas.

LSU mokslininkai nuolat savo žiniomis dalijasi ir su garsiausiais krepšinio klubais. Didelio dėmesio sporto visuomenėje sulaukė ir sporto mokslininkų pristatytos naujovės. Vienas tokių pavyzdžių – Kauno „Žalgirio“ klubas, bendradarbiaudamas su LSU, vyrų komandos treniruočių procese pradėjo naudoti pažangią technologiją – „Catapult“ sistemą.

R. Butautas atskleidžia, kad krepšinio bendruomenė sulauks dar vienos dovanos, kurios nebuvo nuo vieno garsiausių krepšinio teoretikų, ilgamečio Lietuvos sporto universiteto (tuomet LVKKI ir LKKA) rektoriaus Stanislovo Stonkaus laikų. Jau kitų metų pradžioje pasirodys Lietuvos krepšinio federacijos ir Lietuvos sporto universiteto bendrai parengta metodinė priemonė „100 žaidimų krepšinio treniruotėms“. Jos autoriai – Lina Brazdeikytė, Rolandas Radvila (abu – LKF), Rasa Kreivytė ir Ramūnas Butautas (LSU).

Krepšinio centro studijų ir mokslo centro vadovas sako, kad dar viena svarbi grandis rengiant specialistus – bendra LSU ir Splito (Kroatija) universitetų vykdoma programa anglų kalba. „Krepšinio treniravimas ir valdymas“. Ją irgi noriai renkasi šios sporto šakos specialistai iš viso pasaulio.





Alfa.lt

Video rekomendacijos: