„Žalgirio metraštis“: „Kaip prancūzų liūtas sudraskė rusų cirkininkus“

Lino Žemgulio nuotr. / Zalgiris.lt

Kauno „Žalgirio“ krepšininkai antrąjį Eurolygos ratą pradėjo pergalingai. „Žalgirio“ arenoje Martino Schillerio auklėtiniai rezultatu 102:75 (22:20, 17:28, 39:13, 24:14) sutriuškino Maskvos srities „Chimki“ ekipą.



Po šio mačo „Žalgirio metraštis“ pateikia mačo analizę. Kviečiame paskaityti (Tekstas neredaguotas):

„Penktadienio pergalė prieš Khimki – laukta, bet tuo pačiu ir viršijusi lūkesčius. Pergalė 27-iais taškais, kai po antrojo kėlinio atsilikome devyniais, – daugiau nei tik mūsų laimėjimas. Kartu tai ir visiškas Kurtinaičio komandos krachas. Lietuvio trenerio šiek tiek gaila, tačiau austrui – didžiausi komplimentai už tai, kad sugebėjo prikelti pirmoje rungtynių pusėje šiek tiek apmirusius žalgiriečius.

"Khimki" pirmoje rungtynių pusėje metė labai rimtą iššūkį žalgiriečiams ir po 20 minučių pirmavo devyniais taškais. Shvedo ir Bookerio duetas mums buvo absoliuti mįslė. Jų žaidimas du prieš du lengvai apeidavo ir Lauvergne, ir Rubitą, ir Jankūną. Aleksejus per du kėlinius surinko aštuonis rezultatyvius perdavimus, o Bookeris pelnė 16 taškų. Toks dviejų žaidėjų agresyvumas buvo didžiausia problema, su kuria nesusitvarkė Kauno komanda.


Žalgiriečiai pirmus du kėlinius labai stipriai strigo puolime, susikurdami tik kelias geras progas atakuoti iš toli, o po krepšiu agresyvus buvo tik Joffrey (išskyrus vieną nuostabų Rubito dėjimą per tris varžovus). Tačiau „Khimki“ gynyba neatrodė tokia agresyvi ir gera, kad uždarytų mums visus kelius link krepšio. Man labiau pristigo kauniečių nusiteikimo sulaužyti Eurolygos dugne skylę bandančius pramušti maskviečius. Be to, gynyboje taip pat atrodėme taip, lyg būtumėme žaidę prieš prasčiausią LKL komandą nieko nelemiančiose rungtynėse.

Tačiau reikia nukelti kepurę prieš Martiną Schillerį, kuris per rungtynių pertrauką sugebėjo taip užkurti vyrus, kad jie sužaidė antrą geriausią kėlinį Eurolygoje, per trečią ketvirtį sumesdami net 39 taškus. Per tas dešimt minučių atrodė, kad žalgiriečiai drąsiai būtų galėję paskolinti kelis žaliai baltus rusams ir vis tiek būtų juos sumindę.
Lauvergne traiškė lanką, rinkosi atšokusius kamuolius, provokavo pražangas ir buvo dar didesnė mįslė rusams, nei jie mums buvo per pirmas dvidešimt minučių.

Iš esmės trečiasis ketvirtis ir nulėmė rungtynių baigtį. Nors „Žalgiris“ ir pataikė tik septynis tritaškius iš septyniolikos ir nepasinaudojo iki galo geriausiu savo ginklu, vis dėlto to daryti ir neprireikė, kai po 2+1 Lauvergne rinko po krepšiu. Joffrey buvo viena iš dviejų svarbiausių priežasčių, nulėmusių pergalę. Antroji – visiškas „Khimki“ neįgalumas abejose aikštės pusėse antrojoje rungtynių pusėje. Shvedas pratylėjo iki trečiojo kėlinio vidurio, kiti žaidėjai pramesdavo iš po krepšio, o gynyboje stovėjo lyg senojo Šventosios tilto poliai, daužomi Baltijos bangų. Vienintelis Bookeris dar atrodė nusiteikęs kovoti, bet jo pastangos buvo nubrauktos likusių vienuolikos tinginių.


Rungtynių Top3.

J. Lauvergne

Legionierius sužaidė geriausias rungtynes ne tik su „Žalgirio“ marškinėliais, bet ir apskritai Eurolygoje. Pirmoje sezono pusėje ne visai stabilus buvęs prancūzas po Naujųjų metų iššovė taip, kad spaudos konferencijoje negalėjo nustoti šypsojęsis. Joffrey jau nuo rungtynių pradžios naudojosi „Khimki“ skylėmis baudos aikštelėje ir vertė taškus kas trečioje atakoje pirmajame kėlinyje. Po dešimties minučių visa Kauno komanda buvo surinkusi 22 taškus, o pusę iš jų – prancūzas. Buvo gražu žiūrėti, kaip Joffrey daužo skylėtą priekinę maskviečių liniją ir visas jų pastangas apsiginti verčia niekais.

Toks Lauvergne užsidegimas ir noras sumindyti varžovus, atrodo, slypėjo jame visuose aštuoniolikoje mačių, tačiau išsiveržė tik vakar. Vis dėlto verta buvo to laukti. Lauvergne buvo viena svarbiausių priežasčių, kodėl trečiajame kėlinyje nepalikome nė menkiausios vilties rusams dar nors kiek pasipriešinti. Trečiąjį kėlinį laimėjome 26 taškais, o už didelę jų dalį buvo atsakingas Joffrey.

Lauvergne pelnė 29 taškus, atkovojo devynis kamuolius ir surinko net 38 naudingumo balus. Tiek pelnyti taškai, tiek ir naudingumo balai – geriausias rezultatas prancūzo karjeroje. Labai smagu, kad jis juos surinko vilkėdamas „Žalgirio“ marškinėlius, tačiau reikia turėti omenyje, kad jis tai pasiekė prieš komandą, kurioje žaidė tik vienas stiprus priekinės linijos žaidėjas. Vis dėlto tokios sužvėrėjusio Joffrey mums kur kas labiau nei vakar reikės kituose dviejuose susitikimuose su Rusijos klubais, kurių centrai bus daug grėsmingesni.

Marius Grigonis

Nors Marius ir buvo smaugiamas pirmus du kėlinius, o ir pats nežibėjo dideliu noru bei neatrodė agresyvus, vis dėlto jis, kaip ir visada, suranda vidinės motyvacijos kovoti ir slaptų kelių link varžovų krepšio. Pirmąsias 25-ias minutes Marius dažniau skirstė kamuolius, nei pats atakavo krepšį ir rungtynėse surinko 8 rezultatyvius perdavimus. Tiesa, tie perdavimai iš dalies buvo tiek pat svarbūs „Žalgiriui“, kiek ir Lauvergne taškai iš po krepšio. Tad nereikėtų sumenkinti Grigonio indėlio nepaleidžiant „Khimki“ pernelyg toli į priekį pirmoje rungtynių dalyje.

Grigonis pelnė 18 taškų, atliko 8 rezultatyvius perdavimus ir surinko 21 naudingumo balą. Ir tai puikūs skaičiai, galėję dovanoti Mariui dar vieną rungtynių MVP, jeigu jo perdavimų nebūtų taip puikiai išnaudojęs mūsų centras. Marius nuo trečiojo kėlinio pradžios ėmėsi iniciatyvos puolime ir iniciavo tą įspūdingą kauniečių spurtą po 20-os minutės.

Grigonio žaidimas pradeda priminti labai solidžios Eurolygos žvaigždės judėjimą aikštelėje, kai kiekvienose rungtynėse yra surandami įvairūs būdai išlikti naudingu, net jeigu ir nekrenta metimai. Tų metimų išlaukti reikia, ir Marius jau ne kartą šiame sezone įrodė, kad tylėjęs didžiąją rungtynių dalį, vis tiek lemiamu metu gali iššauti. Taip nutiko ir šį kartą. Tik tas lemiamas laikas buvo ne rungtynių pabaigoje, o trečiajame kėlinyje.

N. Hayes

Jeigu nebūtų iššovęs Lauvergne, Hayesas ir vėl būtų buvęs antras geriausias „Žalgirio“ žaidėjas. Eilinį kartą. Tiesa, prancūzas amerikietį šįkart pastūmėjo į trečiąją poziciją, tačiau tai niekuo nesumenkina puikaus Nigelio pasirodymo. Jis pataikė du labai svarbius tritaškius trečiajame kėlinyje ir kartu su Mariumi bei Joffrey pradėjo daužyti rusus taip, kad jie nebesugebėjo sugrįžti į rungtynes.

Nigelis pelnė 14 taškų, sumetė 2/3 tritaškių ir surinko 19 naudingumo balų. Per pastarąsias šešerias Eurolygos rungtynes Hayes apskritai yra geriausias „Žalgirio“ snaiperis, kuris pataiko labai svarbius metimus, kurie pabudina komandą iš letargo miego. Taigi per šią pergalingą atkarpą amerikietis iš toli krepšį atakuoja neįtikėtinu 68% taiklumu (15/22). Beje, jis per trejas pastarąsias rungtynes sumeta labai svarbius tritaškius, kai iš toli šiek tiek pradėjo strigti Milaknis, o Grigoniui uždaromi beveik visi keliai išmesti laisvą metimą.

Be to, kaip visada, Hayesas buvo labai solidus gynyboje ir padarė tik vieną grubesnę klaidą. Visgi jo geras judėjimas keičiantis ginamaisiais ir savalaikis atėjimas į pagalbą komandos draugams buvo vienas iš labai svarbių veiksmų, kodėl uraganinį puolimą mėgstantys rusai po didžiosios pertraukos buvo visiškai užgesinti.

Taigi šis Top trejetukas, padedamas „Khimki“ begalvystės, trečiajame kėlinyje nulipdė mums pergalę iš labai kokybiško molio.

"Žalgiro" antrasis trejetukas

Visi kiti žalgiriečiai taip pat svariai prisidėjo prie pergalės. Walkupas, nors ir yra šiuo metu gilioje asmeninėje duobėje, vis dėlto atrodo, kad jam tai nekenkia: jis nevengia išmesti tritaškių, agresyviai veržtis ir nusimesti kamuolį ir tai dažnai daro tuo metu, kai tokio žaidimo reikia. Thomas surinko 15 naudingumo balų, o visai šalia jo solidaus žaidimo žibėjo ir Lukas Lekavičius, kuris labai tyliai ir be didesnių pastangų ir pats surinko 11 naudingumo balų.

Reiktų nepamiršti ir Martino Geben, kuriam šios rungtynės ir žaidybinės minutės buvo psichologiškai labai svarbios. Šį sezoną jis atrodo smengantis žemyn, todėl trenerio sprendimą jį aikštelėje laikyti ilgiau, o Mareką išleisti tik pačioje pabaigoje aš visiškai pateisinu. Martinas surinko 14 naudingumo balų, o toks pasirodymas, manau, jam atnešė daug mums nematomos naudos.

Visgi kad ir kokie geri būtų antrojo trejetuko pasirodymai, vis dėlto jie buvo atlikti antroje rungtynių pusėje, kai reikalai jau buvo sėkmingai tvarkomi, bet vis tiek smagu, kad turime net šešis žaidėjus, kurie vienerių rungtynių metu sugeba surinkti daugiau nei po 10 naudingumo balų.

Pabaigai

Vakarykštės rungtynės buvo pilnos staigmenų. Visų pirma, labai nustebino žalgiriečiai, kurie nuo pirmos minutės žaidė lyg tai būtų eilinės LKL rungtynės. Matėsi atsipalaidavimas, atakos nesiklijavo, o gynyboje niekaip nesustabdėme visą antrą kėlinį besismaginusio Shvedo ir Bookerio tandemo. Tai buvo nemaloni staigmena. Gerai, kad ji buvo tik viena tokia neskani.

Antroje rungtynių pusėje sulaukėme trijų fantastiškų staigmenų: visų pirma, žalgiriečiai parodė charakterį ir visiškai pakeitė žaidimo tempą, pataikymo procentus, pridėjo agresyvumo ginantis bei sumalė į miltus bet kokias „Khimki“ pastangas dar nors kiek kabintis į rungtynes.

Antra, Joffrey Lauvergne absoliučiai nemažino apsukų ir toliau žudė rusus baudos aikštelėje. Po pirmų dviejų sekinančių kėlinių ir tada, kai komanda jau laikė žaidimą savo rankose, prancūzas ir toliau atakavo krepšį nepailsdamas. Trečia, „Khimki“ buvo lyg vaiduokliai, per kuriuos kauniečiai ėjo kiaurai. Taip stipriai nusiristi po didžiosios rungtynių pertraukos gali tik komanda, kuriai yra visiškai nesvarbus nei rezultatas, nei savigarba, nei savi sirgaliai. Šiek tiek primena čia vieną tokį lietuvišką klubą.

„Žalgiris“ parodė, kad jie yra kur kas geriau susižaidusi ir daug stipriau motyvuota komanda nei „Khimki“ ir pasiėmė tai, kas jai priklausė. Kad ir kaip būtų gaila Rimo Kurtinaičio, tačiau daug smagiau už Martiną, kuris mums kol kas dovanoja tokį sezoną, apie kokį nebuvome pasvajoję net ir prie Šaro. Tikėkimės, tai tik pirma pergalė šiame „rusiškame“ trejų rungtynių etape“, - rašė „Žalgirio metraštis“.





Krepsiniozinios.lt

Video rekomendacijos: