Ar bus ketvirtoji žalgiriečių pergalė prieš CSKA? („Žalgirio“ ir CSKA mačo įdomiausi faktai)

Zalgiris.lt nuotr.

Kauno „Žalgiris“ išvyksta į dvigubos Eurolygos savaitės kovas Rusijoje. Pirmosios rungtynės – prieš turnyro lyderę Maskvos CSKA ekipą.



Prieš šias rungtynes „Žalgirio metraštis“ išrinko įdomiausius faktus apie šias rungtynes. Kviečiame paskaityti (Tekstas neredaguotas):

„Įdomūs faktai prieš rungtynes su „CSKA“ (mėgstantiems skaityti)

Eurolygoje nuo 2003-ųjų metų „Žalgiris“ su „CSKA“ susitiko net 24 kartus.

Kauniečiai laimėjo trejas, o maskviečiai – 21-as rungtynes.

Per pastaruosius 17 metų „Žalgiris“ Maskvoje žaidė 12 Eurolygos mačų ir visus juos pralaimėjo, tačiau Kaune mūsų rezultatai yra jau kiek geresni: iš vienuolikos susitikimų mes laimėjome du kartus. Beje, pergales pasiekėme vidutiniškai 11.5 taško skirtumu.

Visos trys pergalės, kurias pasiekė kauniečiai, buvo užfiksuotos tada, kai „Žalgiriui“ vadovavo Šarūnas Jasikevičius. Iki Šaro nei vienam treneriui, stovėjusiam už „Žalgirio vairo“, nepavyko įveikti maskviečių armijos.

Nuo 2003-ųjų iki pat 2017-ųjų sausio, kai „Žalgiris“ iškovojo pirmąją pergalę prieš „Caską“, kauniečiai buvo pralaimėję net 17 kartų iš eilės ir pergalės skonio prieš centrinį armijos sporto klubą nepatyrė daugiau nei 13 metų.


Didžiausias pralaimėjimas, kurį kauniečiai patyrė prieš „CSKA“, nutiko 2016-ųjų metų vasario penktą dieną. Tada komandai vadovavo ką tik iš Krapiko vyriausiojo trenerio postą perėmęs Šaras. Tai buvo jo ketvirtosios rungtynės Eurolygoje, ir jas Šaras rusams pralaimėjo net 35 taškų skirtumu.

„Žalgiris“ svarbiausią pergalę prieš „CSKA“ iškovojo visai neseniai – 2018-ųjų gegužės 20 dieną, kai mažajame Eurolygos finale įveikę rusus iškovojom antrą aukščiausią vietą Eurolygoje „Žalgirio“ istorijoje. Tais metais, vadovaujami Šaro, užėmėme simbolinę trečią vietą.

Tiesa, prieš Maskvos klubą kauniečiai niekada nėra laimėję antrajame Eurolygos etape. Abejos pergalės (be finalinio ketverto susitikimo) buvo iškovotos reguliariajame sezone. Top 16 etape komandos susitiko 8-is kartus, ir visus juos laimėjo rusai.

Beje, kai Šaras su Atėnų „Panathinaikos“ 2009-aisiais ketvirtą kartą tapo Eurolygos čempionu, klubui vadovavo Željko Obradovičius, o jo asistentu dirbo Dimitrios Itudis. Tas pats Dimitrios Itudis, kuris vadovavo „CSKA“, kai maskviečiai patyrė visus tris savo pralaimėjimus prieš Šaro vadovaujamą „Žalgirį“.

Šiuo metu „CSKA“ užima pirmą vietą Eurolygoje, iškovoję 14 pergalių ir patyrę 4 pralaimėjimus. Tuo tarpu „Žalgiris“ eilinį kartą stebina Eurolygą ir po 18-os turų turi tik trimis pergalėmis mažiau už vienvaldę lygos lyderę.
Pagal tritaškių pataikymą „Žalgiris“ Eurolygoje vis dar užima pirmą vietą ir krepšį iš tolį atakuoja 44% taiklumu. „CSKA“ užima penktą vietą ir iš toli meta 39% taiklumu. Tiesa, rusai nuo trijų taškų zonos atakuoja net 27% dažniau nei kauniečiai ir per rungtynes išmeta net po 27-is metimus, kai tuo tarpu kauniečiai jų išmeta tik po 20.

Rusai taip pat yra gerokai žemiau nei kauniečiai pagal puolimo reitingą. „Žalgiris“ pagal šį rodiklį vis dar užima pirmą vietą ir per 100 atakų įmeta po 103 taškus, kai tuo tarpu maskviečiai pelno trimis taškais mažiau. Vis dėlto, pagrindinis Rusijos klubas surengia net aštuoniomis atakomis per rungtynes daugiau nei mes. Todėl „permesti“ maskviečių veikiausiai nepavyks, tad reikės labai stipriai pasistiebti gynyboje. Tačiau ši misija taip pat atrodo labai sudėtinga. Per pastarųjų šešių susitikimų seriją, kurioje „CSKA“ iškovojo penkias pergales, rusai vidutiniškai pelno net po beveik 92 taškus. Tiesa, „Žalgiris“ per tą patį laikotarpį iškovojo visas šešias pergales, o varžovams leidžia įmesti tik po 70.5 taško. Taigi laukia labai įdomi kova abejose aikštės pusėse.


Šiuo metu „CSKA“ yra geriausia komanda Eurolygoje, ji laimėjo 12 iš pastarųjų trylikos rungtynių ir neketina mažinti apsukų. Ji turi bene geriausią žaidėją ir tikrai geriausią gynėją Europoje – Mike James, kuris ir pirmose rungtynėse su rusais savo tolimais metimais rungtynių pabaigoje mus šaltakraujiškai pribaigė.

„Žalgiris“ žaisdamas prieš tokio kalibro komandą, privalo veikti kaip šveicariškas laikrodis – be klaidų ir užtikrintai abejose aikštės pusėse. Mūsų priekinė linija turės ne mažiau daro, nei gynėjai, besivaikantys James. Šiuo metu Milutinovas demonstruoja fantastišką formą: pelno po devynis taškus, atkovoja po 8 kamuolius ir renka po beveik 17 naudingumo balų. Nors mūsų Joffrey (ypatingai po paskutinių rungtynių su „Khimki“) ir atrodo solidžiai, tačiau su Milutinovu, kuris yra ir mobilus, ir pataikantis, ir gerai aikštę matantis, vargo tikrai turės.

Pagrindinis skirtumas tarp dviejų rusiškų klubų („Khimki“ ir „CSKA“) yra ne biudžetas, kuris šiaip jau panašus, o tai, kaip tuos pinigus komandų organizacijos įsisavina. Šiuo metu maskviečiai savo talentu išsikovojo pirmąją vietą, o pamaskviečiai bando galvomis pramušti Eurolygos lentelės dugną, todėl trečiadienį laukia visai kitokia rusiška akistata, nei turėjome penktadienį.


Beje, su centrinės armijos sporto klubu susitiksime simbolinę abiejų mūsų šalims dieną – sausio tryliktąją. Prieš trisdešimt metų sovietinę armiją įveikėme, žiūrėsime, kaip jau 21-ajame amžiuje seksis žaisti su klubu, turinčiu tą patį pavadinimą kaip ir prieš tris dešimtmečius“, - rašo „Žalgirio metraštis“.





Krepsiniozinios.lt

Video rekomendacijos: