Ar žinojote? „Žalgirio“ ir „Zenit“ rungtynių įdomiausi faktai

Zalgiris.lt nuotr.

Kauno „Žalgirio“ krepšininkai dviejų rungtynių seriją Rusijoje penktadienį užbaigs Sankt Peterburge, kur surems ginklus su puikų žaidimą šiame sezone demonstruojančia vietos „Zenit“ ekipa.



Prieš šias rungtynes „Žalgirio metraštis“ išrinko įdomiausius faktus apie šias rungtynes. Kviečiame paskaityti (Tekstas neredaguotas):

„Įdomūs faktai prieš susitikimą su „Zenit“

Sankt Peterburgo „Zenit“ šiais metais pasitiko savo antrąjį sezoną Eurolygoje. Prieš tai šis Rusijos klubas net septynis sezonus žaidė Europos taurės turnyre, kuriame didelių kalnų nenuvertė.

Kadangi „Zenit“ įpusėjo tik antrąjį savo sezoną stipriausiame Europos krepšinio turnyre, mūsų komandos tarpusavyje susitiko tik tris kartus.



Nors pernai debiutantai iš Sankt Peterburgo užėmė paskutinę vietą turnyrinėje lentelėje ir iškovojo tik 8 pergales, vis dėlto net du kartus sugebėjo įveikti „Žalgirį“. Taigi 25% „Zenito“ iškovotų pergalių sudarė laimėjimai prieš kauniečius.

Šiais metais su Rusijos klubu susitikome pirmajame rate ir taip pat pralaimėjome. Taigi visi trys klubų tarpusavio susitikimai pasibaigė nepalankiu rezultatu žalgiriečiams.

Tiesa, šį sezoną „Zenitas“ demonstruoja visiškai kitokį krepšinį, nei pernai. Šiuo metu Rusijos klubas užima penktąją vietą Eurolygoje.

Rusai turi tiek pat pergalių, kiek ir mes, - 11, tačiau yra sužaidę dvejomis rungtynėmis mažiau nei „Žalgiris“. Dėl šios priežasties mes užimame septintąją vietą, o „Zenitas“ penktą.

Pasibaigus pirmajam ratui, Piterio komanda demonstravo labai neprastą puolimo reitingą ir per 100 atakų pelnė po 99 taškus. Visgi „Žalgiris“ juos lenkė keturiais taškais, tad savo atakas išnaudodavo sėkmingiau nei rusai.

Be to, „Zenitas“ surengdavo mažiausiai atakų Eurolygoje per rungtynes – po 76. Tuo tarpu „Žalgiris“ jų surengdavo po 77, nors ir atkreipėme į tai dėmesį kaip į gerokai per mažą skaičių.

Taigi laukia gynybinės, pozicinių atakų rungtynės, kuriose nereikėtų tikėtis rezultatyvumo rekordų. „Zenitas“ šiuo metu yra bene geriausiai besiginanti Eurolygos komanda. Vidutiniškai per vienerias rungtynes į savo krepšį jie praleidžia tik po 73 taškus. Tuo tarpu „Žalgiris“ taip pat demonstruoja gerėjančią gynybą ir sezone praleidžia po 77.5 taško ir užima ketvirtąją vietą pagal šį rodiklį.

Tiesa, „Žalgiris“ gali susidurti su tam tikrais sunkumais, nes rusų klubas labai mėgsta švaistytis tritaškiais. Pagal išmetamų tritaškių kiekį „Zenitas“ užima dešimtą vietą ir vidutiniškai atlieka po 24 metimus per rungtynes. „Žalgiris“ tuo tarpu pagal šį rodiklį užimą šešioliktąją vietą Eurolygoje ir atlieka tik po 20 bandymų. Tiesa, taiklumu rusai pasigirti negali, nes tritaškius meta 37% taiklumu, kai tuo tarpu “Žalgiris” pirmauja visoje Eurolygoje pataikydamas 43% visų savo metimų iš tolimų distancijų.

„Zenitas“ savo sudėtyje turi net tris buvusius žalgiriečius. K. Pangosas šį sezoną yra vienas Rusijos klubo lyderių ir renka po 11.6 taško bei atlieka po 6.4 rezultatyvaus perdavimo. KC Riversas yra vienas patikimiausių komandos snaiperių ir iš toli atakuoja 38.7% taiklumu, tačiau šalia jo esantys Pangosas, Hollinsas ir Baronas yra tokie patys pavojingi snaiperiai, kaip ir KC. Tiesa, trečiasis buvęs žalgirietis Artūras Gudaitis taip pat pradėjo demonstruoti gerėjantį žaidimą. Kevinas Pangosas susižaidė su Artūru, todėl duetas „du prieš du“ bus didelis galvos skausmas kauniečiams. Juolab, kad J. Lauvergne yra gerokai žemesnis už Artūrą, tad tikėtina, kad Rubitas su Jankūnu aikštelėje praleis daugiau laiko nei žaisdami prieš CSKA.

Kita akis badanti „Žalgirio“ problema yra tarp aukštų varžovų pradingstantis Lauvergne. Visose rungtynėse, kuriose susitiko me komandomis, turinčiomis labai aukštus ir fiziškai stiprius centrus, Joffrey pradingdavo rankų miške. Tavaresas, Fallas, Milutinovas – visi užgožė mūsų prancūzą. Jeigu „Zenitas“, kaip ir vakar „CSKA“ uždarys kelius mūsų žaidimui „du prieš du“, turėsime ir vėl tuščią Lauvergne.

Abi komandos trečiadienį patyrė po pralaimėjimą, todėl natūralu, kad norės dvigubą Eurolygos savaitę užbaigti pergale. „Zenitas“ atkakliose rungtynėse tik dviem taškais pralaimėjo Miuncheno „Bayern“ klubui. Jose rusams labai nesisekė atakuoti iš toli, o tai patvirtina tendenciją, kad „Žalgiris“ ir toliau galės šiek tiek rizikuoti ties tritaškio linija. Paskutiniu metu Artūras Gudaitis ir Kevinas Pangosas yra pagrindiniai rusų ginklai puolime. Taip nutiko ir vakarykštėse rungtynėse, kuriose Artūras pelnė 22 taškus ir atkovojo 6 kamuolius, o Kevinas surinko 17 taškų bei atliko 6 rezultatyvius perdavimus.

Abi komandos savo puolimą grindžia „du prieš du“ puolimu ir kamuolio įmetimu į baudos aikštelę, o kai tai nepavyksta, atakuoja iš toli. Jeigu mūsų priekinė linija sėkmingai uždarys Artūrą ir neleis jam priimti kamuolių, turėsime gerus šansus laimėti rungtynes.

Kitas svertas rusų rankose yra pozicinės atakos. Jeigu „Žalgiris“ ir vėl bus įklampintas į tokio tipo žaidimą, tikėtina, turėsime nemažai problemų. Vieninteliai ginklai, kuriuos sėkmingai mokame išnaudoti, kai nesiseka „Pick n‘ Roll“ žaidimas, yra tritaškiai metimai ir individualūs Mariaus ir Luko prasiveržimai į baudos aikštelę.

Vakarykščiame „Žalgirio“ ir „CSKA“ susitikime matėme, kokią įtaką bendram rezultatui turi atkovoti kamuoliai, todėl mūsų priekinė linija turės geriau atsitverti rusų žaidėjus ir nebeleisti varžovams dominuoti po mūsų krepšiu. Nes jeigu neatsitversime Gudaičio po savo lenta, galime prisivirti košės jau labai ankstyvoje rungtynių stadijoje. Vis dėlto be Artūro „Zenitas“ neturi mums didesnio pavojaus keliančio kamuolių kovotojo. Apskritai komandos pagal atkovotus kamuolius turnyrinėje lentelėje yra šalia viena kitos ir vidutiniškai per rungtynes sugriebia po 31 kamuolį.

Mano manymu, mūsų laukia lygiaverčių komandų akistata, kurią laimės ta komanda, kuriai pavyks geriau atakuoti krepšį iš toli. Nesitikiu labai rezultatyvių rungtynių ir nemanau, kad kuri nors komanda permes 85 taškų ribą. Matysime labiau gynybinio stiliaus rungtynes, kuriose turėtų svarbesnį vaidmenį atlikti perimetro žaidėjai.

Spėjamas rezultatas: 77-73 „Žalgirio“ naudai. Rezultatyviausias žaidėjas – N. Hayes, naudingiausias – Marius Grigonis“, - rašo „Žalgirio metraštis“.





Krepsiniozinios.lt

Video rekomendacijos: