„Ryto Balsas“ apie I. Buvą: „Kroato dosjė nuteikia gan optimistiškai“

„Ryto Balsas“ apie I. Buvą: „Kroato dosjė nuteikia gan optimistiškai“

Vilniaus „Ryto“ priekinę liniją papildys 208 cm ūgio Europos taurėje šį sezoną žaidęs puolėjas. Sostinės klubas pasirašė sutartį su 29-erių kroatu Ivanu Buva, kurio kontraktas įsigalios nuo vasario 16 dienos.



Burgo „JL Bourg“ žaidžiantis puolėjas šiame Europos taurės sezone rinko 12,8 taško, 2,8 atkovoto kamuolio, 1,5 rezultatyvaus perdavimo ir 10,3 naudingumo balo.

Po šio sprendimo savo mintis išdėstė ir „Ryto Balsas“. Kviečiame paskaityti (Tekstas neredaguotas):

„Praėjusį savaitgalį Ryto stovykloje buvo daugiau gerų dalykų, nei tik Andrew Goudelocko laimėtas tritaškių konkursas. Panašu, kad mūsų ekipa pagaliau baigė komplektacijos darbus į komandą pasikviesdama kroatą Ivaną Buvą.


Kelintas tai naujokas šį sezoną? Jau sunku ir suskaičiuoti, tačiau kroato dosjė nuteikia gan optimistiškai. Per dešimtmetį trunkančią karjerą Vilniaus Rytas aukštaūgiui – jau keturioliktas klubas. Šis faktas galėtų neraminti ir kelti klausimą, kodėl klubai keičiami taip dažnai? Atsakymas šįkart yra labai paprastas: beveik visi perėjimai buvo arba kilimas į aukštesnį lygį, arba pelningesni turtingesnių klubų pasiūlymai. Praėjusiame sezone I. Buva atstovavo Turkijos Gaziantep klubui ir sužaidė statistiškai sėkmingiausią sezoną karjeroje, FIBA Čempionų lygoje per 25 žaidimo minutes rinkdamas 14.3 taško ir 6 atkovotų kamuolių vidurkius, o Turkijos lygoje per 28 minutes net 17.1 taško ir 8.3 atkovoto kamuolio rodiklius. Keistai atrodo faktas, kad karjeros pike esantis 29 metų centras, net po tokio statistiškai sėkmingo sezono iki pat naujųjų buvo be darbo ir tik tada pasirašė mėnesio trukmės sutartį su Prancūzijos Buržo klubu, kuriame laikinai pakeitė traumą patyrusį Aleną Omičių. Greičiausiai tokią įvykių tėkmę lėmė per dideli finansiniai lūkesčiai.

Kalbant apie Ivaną kaip žaidėją, galima teigti, jog Rytas įsigijo labiau į puolimą orientuotą žaidėją, kuris pridės daugiau opcijų prie varžovų krepšio. Plačių pečių, fiziškai stiprus 208 cm. ūgio centras geriausiai jaučiasi žaisdamas baudos aikštelėje. Gebėdamas gerai užsiimti pozicijas ir turėdamas platų klaidinančių judesių arsenalą bei gerus žaidimo nugarą į krepšį įgūdžius, gavęs kamuolį arti krepšio tampa sunkiai sustabdomas. Kairiarankis vienodai gerai atakuoja krepšį abiem rankomis, o pasitaikius progai, nevengia išmesti tiek vidutinius, tiek tritaškius metimus, kas jo varžovams sukelia dar daugiau galvos skausmo. Būti dar sunkiau sustabdoma jėga puolime trukdo atletiškumo trūkumas. Ilgomis rankomis ir geromis šuolio savybėmis nepasižymintis puolėjas retai džiugina sirgalius galingai dėjimais bei susiduria su problemomis, jeigu oponentai jį pranoksta mobilumu ir atletiškumu. Tuomet susikurti pranašumo situacijai nepakanka vien fizinės jėgos. Kroatas yra taškų rinkėjas ir gavęs kamuolį po krepšiu neieško laisvų komandos draugų perimetre, o dažniausiai žūtbūt pats bando užbaigti išpuolį net ir susidūręs su dviguba gynyba, kas neretai išprovokuoja klaidas arba metimus iš sudėtingų situacijų. Gebėdamas statyti tvirtas užtvaras, Buva sukuria geras metimo situacijas komandos draugams, tai pat yra geras du prieš du situacijų žaidėjas. Trumpomis atkarpomis jis gali rungtyniauti ir sunkiojo puolėjo pozicijoje šalia Martyno Echodo, puolime sukeldamas nemažai problemų ne tokiems fiziškiems varžovams. Gynyboje toks variantas atrodytų kiek rizikingesnis, ypač jei varžovai turi mobilius ir gerai iš perimetro pataikančius puolėjus.  

Gynyboje Ivanas Buva dėl šuolio savybių nėra itin patikimas krepšio saugotojas. Žaidėjas nepasižymi dideliu blokuotų metimų skaičiumi ir savo neaukštai iškeltomis rankomis vargiai gasdina kurį varžovą. Tačiau kroatas turi ir vieną pliusą – jis gerai skaito žaidybines situacijas, dažnai sėkmingai užsiimdamas pozicijas po krepšiu ir neiškrenta iš komandinės gynybos sistemų.

Savo, kaip žaidėjo, profiliu, Ivanas Buva primena žymiai techniškesnę Roko Gusčio versiją, kuri Rytui suteiks daugiau raumenų tiek po savo, tiek po varžovų krepšiu. Palinkėsime kroatui nesušalti žiemiškame Vilniuje ir poros savaičių žaidybinę pertrauką išnaudoti tinkamam įsiliejimui į žaidybines Giedriaus Žibėno schemas.

Pastaruoju metu mūsų klubą retokai papildydavo jugoslaviškos krepšinio mokyklos auklėtiniai. Būtent juos į Vilnių mėgdavo atsivežti Vainauskų Jonelis, o jie neretai tapdavo sirgalių numylėtiniais bei žmonėmis, vedusiais komandą į titulus. Paskutinysis kroatas, kuris žaidė Ryte - Rok Stipčevič. Turbūt nereikia priminti, kad būtent jo tritaškių dėka 2019-aisiais į viršų kėlėme Karaliaus Mindaugo Taurę. Dabar eilė kelti taurę atėjo Ivanui Buvai - tik jau nebe KMT, o kur kas vertingesnę - LKL taurę“, - rašė „Ryto Balsas“.





Krepsiniozinios.lt

Video rekomendacijos: