„Žalgirio metraštis“: „Laimėjo ne „Real“, tiesiog pralaimėjo žalgiriečiai“

„Žalgirio metraštis“: „Laimėjo ne „Real“, tiesiog pralaimėjo žalgiriečiai“

Zalgiris.lt nuotr.

Kauno „Žalgirio“ krepšininkams nepavyko iškovoti antrosios pergalės Eurolygoje šią savaitę. Martino Schillerio auklėtiniai išvykoje rezultatu 58:70 (13:21, 18:15, 11:15, 16:19) nusileido Madrido „Real“ ekipai.



Po šio mačo „Žalgirio metraštis“ pateikia mačo analizę. Kviečiame paskaityti (Tekstas neredaguotas):

„Vakarykštis pralaimėjimas yra skaudus dėl kelių priežasčių. Visų pirma, mes prarandame taškus, galinčius lemti patekimą į Top 8 etapą (turnyrinėje lentelėje nukritome į 10 vietą). Be to, pralaimime puikiai komandai, kuri prarado tris bene svarbiausius žaidėjus, suklydo 22 kartus ir nemetė nei vieno baudos metimo. Atrodo, visos kortos – mūsų pusėje. Bet tada uždūsta Rokas, Marius yra visiškai atkertamas nuo metimo, o Lauvergne atrodo dar silpniau nei pirmose rungtynėse. Ir tokiu būdu laimi ne  stipresnė komanda, tiesiog – pralaimi kauniečiai.

Pralaimėjimo priežastys


Pirmiausia, visų žvilgsnis turėjo krypti į mikro dvikovą tarp Lauvergne ir Tavares. Vis dėlto, Martinas Schilleris priima visiškai logišką sprendimą ir į aikštelę nuo pirmųjų minučių leidžia Rubitą, kuris pirmose rungtynės prieš Madrido milžiną atrodė geriau nei prancūzas. Komanda puolime atrodo gerai, Tavarsesas atakuojamas Pick and Pop situacijose, kai Augustine išmeta tolimą dvitaškį laisvas, o gynyboje kamuolys nuvejamas nuo Walterio rankų. Toks trenerio sprendimas buvo ne tik logiškas, bet ir džiuginantis, nes akivaizdu, kad Martinas tampa ne tik lanksčiu, bet dar ir „Eurolygos lygio“ lanksčiu treneriu. Vis dėlto, jeigu sugebėjome gynyboje susitvarkyti su Tavaresu, tai su gynėjų linija – jau visai kitas reikalas.

Mes nesugebėjome susitvarkyti su antrosios Madrido linijos žaidėjais beveik nei vienoje situacijoje. Taškų kartais išvengdavome atsitiktinai, kai ispanai pramesdavo savo metimus. Nors visus keturis kėlinius sugebėjome „Real“ išlaikyti neviršijančius 21 taško ir leidome jiems iš viso pelnyti tik 70 taškų, vis dėlto tie jų taškai buvo labai skaudūs, nes 60% jų buvo surinkta tritaškiais. Leidomės žudomi tritaškiais komandos, kuri juos iki mūsų rungtynių metė 35% taiklumu. Tad čia suveikė du dalykai: visų pirma, nemažai metimų ispanai išmetė laisvi, nes mūsų žaidėjai labiau spietėsi aplink baudos aikštelę ir saugojosi Walterio. Antra, tolimi metimai Realui po ilgos pertraukos tikrai sukrito gerai. Jie jų pataikė 14 iš 29, o tai – beveik 50% taiklumas. Tad toliašaudė artilerija ir mūsų nesugebėjimas išsigaudyti savų žmonių pridarė labai rimtų problemų.

Kita pralaimėjimo priežastis – visiškas nesugebėjimas užpulti ispanų krepšio. Ir čia nekyla jokių klausimų: jeigu buvo visiškai uždarytas Marius Grigonis, o baudos aikštelė tapo siaubo kambariu visiems mūsų žaidėjams, nes ten stovėjo „Frankenšteinas“ Tavaresas su kirviais vietoje rankų, tai vienintelis mūsų ginklas turėjo būti atakavimas iš toli ir bandymas atlikti daugiau tolimesnių vidutinio nuotolio ar tritaškių metimų. Būtent taip savo taškus rinko Paulius Jankūnas ir Nigelis Hayesas, kurie abu buvo ryškiausios figūros mūsų puolime. Tiesa, Nigelis buvo dar ir žvaigždė gynyboje, bet apie tai – vėliau.

Taigi mes susidūrėme su dviem problemomis – grėsminga ispanų gynyba po krepšiu ir nesugebėjimu susikurti savo metimų už baudos aikštelės ribų. Vakar labai trūko negalėjusio normaliai priimti kamuolio Mariaus Grigonio ir vėl iki galo neiššovusio Luko Lekavičiaus. Tai buvo du pagrindiniai žaidėjai, ant kurių turėjo suktis puolimo spiralė, tačiau ji nugulė ant kitų žaidėjų, kurie nepajėgė surasti savo metimų. Krepšį iš toli atakavome prastai: išmetėme mažiau metimų (12), nei ispanai pataikė (14). Be to, kaskart kai krepšį iš toli atakuojame mažesniu nei 35% taiklumu, rungtynes pralaimime. Taip nutiko ir vakar, tad pykti turėtume ne tik ant gerai besigynusių ispanų, bet ir ant savęs, nes nesugebėjome išnaudoti tų retų progų, kurias pavykdavo susikurti.

Žalgiriečių pasirodymas

Kapitonas vakar prisiminė savo aukso mažių. Aikštelėje jis praleido beveik 23 minutes, pelnė 13 taškų (daugiausiai komandoje), atkovojo 7 kamuolius (daugiausiai komandoje) ir surinko 23 naudingumo balus (daugiausiai komandoje). Pauliui teko ne pati lengviausia užduotis – susidurti su už save gerokai jaunesniu ir atletiškesniu Garuba bei kitu vikriu centru – Alex Tyus. Tačiau Paulius su visomis savo užduotimis (bent jau puolime) susitvarkė puikiai ir jeigu ne jo penki iš eilės taškai pirmojo kėlinio pabaigoje, tikėtina, jau po dešimties minučių būtume patyrę pernelyg stiprų knockdown‘ą.

Su Pauliumi dėl svarbiausio žaidėjo titulo drąsiai gali konkuruoti Nigelis Hayesas, kuris ne tik pataikė visus savo mestus tritaškius (3/3) ir buvo viena svarbiausių priežasčių, kodėl sugebėjome grįžti į rungtynes ir priartėti per vieną tašką, tačiau ir gynyboje tiesiog blizgėjo. Nors statistiniame protokole ir šviečia tik 3 perimti kamuoliai, tačiau dėl savo ilgų rankų ir greitos reakcijos bei puikaus žaidimo skaitymo amerikietis prisidėjo prie dar trijų perimtų kamuolių. Taigi Nigelis, nors ir pelnė tik 11 taškų bei surinko tik 10 naudingumo balų, vis dėlto buvo vienas iš dviejų svarbiausių mūsų žaidėjų.


Nors Rokui vakarykštės rungtynės ir buvo labai sunkios, matėme jį vos gaudantį kvapą, vis dėlto jis taip pat paliko ryškesnį įspaudą šiose rungtynėse. Dvidešimtmetis pelnė keturis taškus ir drąsiai kirto į baudos aikštelę, atliko keturis rezultatyvius perdavimus (daugiausiai komandoje), kai tuo tarpu pagrindinis mūsų įžaidėjas Walkupas – tik vieną. Tad nors Roko skaičiai ir nebuvo labai dideli, vis dėlto tik 58 taškus surinkusios komandos kontekste jis atrodė visai padoriai.

Visi kiti žaidėjai (tiesa, Lukas Lekavičius atrodė neprastai (pelnė 8 taškus), tačiau kadangi vakar jis privalėjo imtis daug svarbesnio vaidmens, tad jo skaičių reikšmė gerokai sumenko) buvo arba eliminuoti iš žaidimo, arba niekaip nesurado savo vietos aikštelėje. Lauvergne, nors tikėjausi, kad bus aktyvesnis nei pirmose rungtynėse, vis dėlto subliuško dar labiau nei prieš kelis mėnesius. per 13 praleistų aikštelėje minučių jis tepelnė du taškus, atkovojo 2 kamuolius ir surinko net -3 naudingumo balus. Joffrey patvirtino, kad kai susiduria su už save fiziškai stipresniu ir didesniu varžovu, tiesiog palūžta psichologiškai ir ne tik neberanda kelių iki krepšio, bet ir nustoja jų aktyviai ieškoti.

Nors Rubitas ir labai gerai pradėjo rungtynes ne tik rinkdamas metimus toliau nuo krepšio, bet ir stabdydamas Tavaresą, vis dėlto po pirmojo kėlinio apskritai pradingo iš žaidybinio plano ir jo nebuvo ne tik kad nematyti aikštelėje, bet ir negirdėti komentatorių lūpose. Tokia pati situacija buvo ir su Mariumi Grigoniu ir iš esmės su Luku Lekavičiumi. Mūsų gynėjai buvo tiesiog eliminuoti iš komandinio žaidimo, o individualių sugebėjimų pralaužti varžovų gynybą tiesiog pritrūko.


Pabaigai

Iš esmės, kai priartėjome per vieną tašką, mūsų vyrukai nesumetė savo metimų, o tada beliko žiūrėti, kaip apdaužytas ispaniškas traukinys nurieda link savo tikslo. Vakar mes nebuvome gera komanda, nebuvo gera komanda ir „Real“, tačiau mes nesugebėjome perlaužti rungtynių savo naudai, net ir žaisdami prieš nukraujavusį varžovą. Ar galime kaltinti nuovargį po rungtynių su „Zvezda“? Galbūt. Dar gerokai prieš dvigubą savaitę sakiau, kad Eurolyga mums pakišo kiaulę taip greitai suorganizuodami peržaidimą su Serbijos komanda, nes taip sumenkina mūsų šansus pasipriešinti Realui, kuris yra kaip niekada įveikiamas. Taip ir nutiko. Rokas išvis atrodė, kad nebegali pagauti kvapo, Marius nesugebėjo įkirsti ar atsidengti, Lukas vėl lakstė pernelyg daug ratų aplink krepšį, o Walkupas nesurado metimų iš už užtvarų.
 
Visgi nereikia ieškoti kaltų už savo komandos ribų. Taip, nuovargis atliko savo vaidmenį (bet dviguba savaitė – nieko naujo), taip, ispanai puikiai gynėsi, vis dėlto mums patiems pritrūko kvapo žaisti kaip lygūs su lygiais su ispanais: mes ne tik kad nesusikūrėme daug metimų, bet ir susikurtas progas išnaudojome toli gražu ne visas.


Tikėkimės, kad į rungtynes su puikiai šiuo metu atrodančia „Asvel“ komanda mes atvyksime piktesni ir daug geriau pasirengę išpildyti žaidybinį planą“, - rašė „Žalgirio metraštis“.





Krepsiniozinios.lt

Video rekomendacijos: