P. Jankūnas, T. Beardas ar A. Sabonis? Atkovotų kamuolių sosto šeimininkai

P. Jankūnas, T. Beardas ar A. Sabonis? Atkovotų kamuolių sosto šeimininkai

Zalgiris.lt ir Stopkadras nuotr.

Lietuvą tirpdantys ugnikalnio lavos karštumo vidurvasario karščiai nėra pakankamas pasiteisinimas atitraukti žvilgsnį tolyn nuo jos karalienės krepšinio statistikos. Šįkart „Žalgiris Insider“ prenumeratorius kviečiame susipažinti su sėkmingiausiai „Žalgirio“ gretose dėl atšokusių kamuolių Eurolygoje kovojusiais žaidėjais.



Praėjusią savaitę Marianų įdubos gylį siekiančios skaičių analizės kelionę pradėjome nuo žvilgsnio į daugiausiai tritaškių su žaliai baltų marškinėliais Eurolygoje pataikiusių žaidėjų TOP-30 reitingą. Jeigu jūsų akių obuoliai dar nespėjo nusiridenti ties šiuo tekstu, jį galite atrasti mūsų platformos „Skaityk“ rubrikoje.

Atkovoti kamuoliai. Pakalbėkime apie vyruką, kuris „Žalgirio“ istorijos metraščiuose Eurolygoje yra šio statistinio komponento alfa ir omega. Lyg Baltų mitologijoje perkūnas, sau lygių čia neturi Paulius Jankūnas. Žalią kraują venomis čiurlenant jaučiantis komandos kapitonas su „Žalgirio“ marškinėliais yra iš viso atkovojęs net 1886 sviedinius.

Negana to, Eurolygoje P.Jankūnas vieną sezoną praleido vilkėdamas ir ne tokius žalius Maskvos srities „Chimki“ klubo marškinėlius, tad iš viso 37-erių metų kauniečio taupyklėje Eurolygoje yra 1965 atkovoti kamuoliai. Simbolinė dviejų tūkstančių riba, tikimės, bus nesunkiai pasiekta artimiausią sezoną.


Tokie skaičiai sufleruoja net arkliui aiškią tiesą: tai – sunkiai išjudinamas Eurolygos rekordas. Antroje vietoje esantis ir į užtarnauto poilsio pavėsį jau pasitraukęs Madrido „Real“ veteranas Felipe Reyesas užantyje laiko viso labo „tik“ 1799 kamuoliukus.

Visų laikų Eurolygos lyderiai pagal atkovotus kamuolius:

1. Paulius Jankūnas („Žalgiris“, „Chimki“) 1965 atkovoti kamuoliai.

2. Felipe Reyesas („Real“) 1799 atk. kam.

3. Ioannis Bourousis (AEK, „Olympiacos“, „AX Armani“, „Real“, „Baskonia“, „Panathinaikos“) 1603 atk. kam.

4. Ante Tomičius („Real“, „Barcelona“) 1545 atk. kam.

5. Kyle‘as Hinesas („Brose“, „Olympiacos“, CSKA, „AX Armani“) 1466 atk. kam.


P.Jankūnas dėl savo rekordo turnyre gali būti ramesnis nei palankiu rinkos metu į bitkoiną investavęs antrepeneris.  Dar įspūdingiau kapitono pasiekimai atrodo pasikapsčius „Žalgirio“ metraščiuose nuo pirmojo modernios Eurolygos sezono (2000–2001 m.) iki šių dienų.

Užkopti į pirmąją reitingų poziciją P.Jankūnui padėjo ne tik iš gamtos atėjusi uoslė dėl atkovotų kamuolių bei fiziškumas, bet ir dar vienas svarbus faktorius – ilgaamžiškumas. „Žalgirio“ veterano 18 Eurolygoje sužaistų sezonų skaičius pribloškia lyg karščio banga liepos viduryje išlipus iš automobilio, kuriame jus gaivino freono atsargas godžiai siurbęs oro kondicionierius.

Nenuostabu, kad kitas lyderiaujančias pozicijas pagal „Žalgirio“ gretose Eurolygoje atkovotus kamuolius užima tie ąžuolai, kurie šaknis Kaune buvo įleidę tikrai ilgiau nei vienam ar dviem sezonams.


Antroje vietoje su 663 kamuoliais rikiuojasi šešis sezonus „Žalgiryje“ žaidęs monstras iš Jutos – Tanoka Beardas, trečioje – kitas dar vienas šešių sezonų varžovų siaubas bei šio tarpsezonio sūnus sugrįžėlis Edgaras Ulanovas (620 atk. kam.).

Ketvirtoje vietoje –  ir dar vienas ilgametis žalgirietis Robertas Javtokas (381 atk. kam.).

Į dešimtuką pateko ir, jums leidus pavartosime bokso terminologiją, lengvesnių svorio kategorijų žaidėjai: Artūras Milaknis, Dainius Šalenga ir Thomasas Walkupas. Tam, kad lengviau susiorientuotumėte situacijoje, tiesiog panagrinėkite TOP-25 lentelę.


TOP-25 žalgiriečių, atkovojusių daugiausiai kamuolių Eurolygoje:



Metas suprasti vieną svarbų dalyką. Į atkovotų kamuolių pyragą pažiūrėjome tik iš vieno kampo ir atsikandome dar ne patį stambiausią jo kąsnį. Lyderius pagal bendrai atkovotus kamuolius jau žinome, tačiau nepamirškime ir aristokratiškojo matavimo vieneto – vidurkio.

Perskaityti visą tekstą gali visi „Žalgiris Insider“ prenumeratoriai. Dar nesi prisijungęs prie „Žalgiris Insder“? Tapk prenumeratoriumi jau dabar: https://insider.zalgiris.lt.





Zalgiris.lt

Video rekomendacijos: