Lietuvos rinktinės tvarkdarys - Juozukas

Juozas Petkevičius (63 m.) anksčiau nei lažybų bendrovės apskaičiavo, kad Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė Europos čempionate pasidabins aukso medaliais arba tenkinsis tik ketvirtąja vieta.

Rinktinės simboliu, auksinėmis rankomis ar tiesiog Juozuku vadinamas masažuotojas J.Petkevičius beveik visuomet būdavo teisus prognozuodamas, kaip seksis krepšininkams ginti Lietuvos garbę.

„Tik per pastarąsias olimpiadas nepataikiau. Buvo geriau, nei maniau”, – šyptelėjo J.Petkevičius.

Per daugybę metų jis įžvelgė tam tikrus dėsnius, padedančius nuspėti, kurią vietą iškovos Lietuvos krepšinio rinktinė.

„Vieni skaičiai traukia taškus, kiti – atvirkščiai. Pagal paskutinį einamųjų metų skaičių galima išskaičiuoti, kokią vietą užims rinktinė.

Prie paskutinio metų skaičiaus pridedu arba iš jo atimu tris”, – ilgametis šalies rinktinės kovų liudytojas tiki skaičių galia.

J.Petkevičius šiemet turi naujas – techninio vadybininko – pareigas.

Legendinis masažuotojas tik savo malonumui kartais pamaigo aukštaūgių kūną. Dabar Juozuko darbas – stebėti, kad krepšininkai išsimiegotų, laiku atsikeltų, turėtų aprangą, būtų laiku treniruotėse.

Dar viena svarbi užduotis – palaikyti giedrą komandos nuotaiką.

„Ir anksčiau prisiimdavau psichologo, auklėtojo bei tvarkdario vaidmenis. Turėdavau pagirti raumenis, patvirtinti, kad vienas ar kitas žaidėjas yra geras krepšininkas”, – šyptelėjo visuomet puikiai nusiteikęs Juozas.

Nuo 1992 metų šalies krepšinio rinktinę į Europos, pasaulio čempionatus, olimpines žaidynes lydėjęs J.Petkevičius, matyt, geriau nei kas kitas pažįsta Lietuvos rinktinės žaidėjus.

Per tiek metų yra prikaupęs daugybę krepšininkų paslapčių, tačiau niekuomet jų neišdavė.

„Treneriai žino, kad palaikau krepšininkus. Apie skundimą negali būti nė kalbos. Nieko nepasakoju, net jei klausia”, – tikino J.Petkevičius.

Jis – tiltas tarp trenerių ir žaidėjų.

Juozukas tikino nežinantis, kaip krepšininkai tarpusavyje vadina dabartinį vyriausiąjį trenerį Kęstutį Kemzūrą.

„Dar kai Kęstas pats žaidė, vadindavome jį Kemžūža. Galbūt taip vadina ir sportininkai”, – svarstė J.Petkevičius.

Likimo dovana – taip J.Petkevičius vadina galimybę pažinti geriausius Lietuvos krepšininkus, trenerius ir dirbti su jais. Išskirti vieno geriausio jis negalėtų net ir verčiamas.

Su visais Juozukas randa bendrą kalbą, apie visus gali pasakyti gražių žodžių.

Pavyzdžiui, rinktinei ir kaip krepšininkas, ir kaip treneris atstovavęs Rimas Kurtinaitis, dabartinės rinktinės kapitonas Robertas Javtokas, Rimantas Kaukėnas turi gerą humoro jausmą.

Legendinis krepšininkas Arvydas Sabonis, Šarūnas Jasikevičius – ryškūs komandos lyderiai.

„Kai komanda atsilikdavo likus kelioms minutėms iki rungtynių pabaigos, Arvydas taip piktai užrėkdavo, kad visi žaidėjai susiimdavo.

Pasikeitus kartoms įkvėpti komandą sugebėdavo Š.Jasikevičius. R.Javtokas turi charizmą. Jis nerėkia kaip Arvydas, o vyriškai, ramiai viską pasako, ir tai užveda”, – pasakojo J.Petkevičius.

Šių metų rinktinė Juozukui primena 1992-ųjų Barselonos olimpinėse žaidynėse šalies garbę gynusią komandą.

Legendinis masažuotojas ne kartą yra sakęs, kad tų metų rinktinė, pirmą kartą po šalies nepriklausomybės atgavimo atstovavusi Lietuvai, buvo draugiškiausia ir vieningiausia.

Tuomet olimpinę bronzą iškovojusioje rinktinėje žaidė tokie garsūs krepšininkai kaip A.Sabonis, Šarūnas Marčiulionis, vienas dabartinės rinktinės trenerių Valdemaras Chomičius.

„Tais laikais darbas buvo kitoks. Kitos tradicijos, žaidėjai. Bet atmosfera labai panaši.

1992-aisiais visi pabrėžė nepriklausomybę, patriotizmą. Visi jautė spaudimą, įtampą. Tas pat ir šiemet.

Dabar žaidėjai per treniruotes pluša kaip nė viena rinktinė iki šiol.

Juk Europos čempionatas vyks Lietuvoje.

Kai matau jaunų žmonių troškimą, veržimąsi žaisti, daug ko iš jų pasimokau”, – tikino daugybę metų su šalies rinktine dirbantis J.Petkevičius.

 

Ernesta Vinevičiūtė | lrytas.lt

// // You can place PHP like this ?>

Video rekomendacijos: