Pasaulio jaunimo čempionai tiki Lietuvos vyrų rinktine

 

 

 

 

 

Praeitais metais Europos jaunių (iki 18 metų) čempionais tapę vaikinai pirmieji padovanojo Lietuvai aukso medalį, po jų ant bronzinės pakylos Pasaulio krepšinio čempionate lipo ir Lietuvos vyrų rinktinė. Šiais metais jaunieji krepšininkai tapo Pasaulio jaunimo (iki 19 metų) čempionais. Mintimis apie tai, kas laukia Lietuvos vyrų rinktinės artėjančiame Europos čempionate, pasidalins būtent jaunimo rinktinės krepšininkai.

Apie rinktinę – optimistiškai

Lietuvos jaunimo rinktinė savo pasiruošimo cikle prieš pasaulio jaunimo čempionatą žaidė septynias kontrolines rungtynes ir patyrė vos vieną pralaimėjimą – metais vyresniems lietuviams. Tačiau pačioje čempionato pradžioje suklupo ir pralaimėjo Kroatijos rinktinei.

Lietuvos vyrų rinktinė sužaidė aštuonias draugiškas rungtynes ir iškovojo tik tris pergales prieš: Čekiją, Latviją ir Europos čempionę Ispaniją. Patyrė penkis pralaimėjimus: Rusijai, Ispanijai ir Slovėnijai. Netrukus rinktinės kelyje atsidurs paskutinė draugiška varžovė – Gruzija. Tai bus savotiška proga atsitiesti ir į čempionato grupės varžybų miestą – Panevėžį keliauti su gera nuotaika.

Jaunieji Lietuvos krepšininkai su optimizmu žvelgia į Lietuvos rinktinę ir sako – geriausios rungtynės ir pergalės dar ateityje. Bei pakartoja rinktinės vyriausiojo trenerio Kęstučio Kemzūros žodžius – gera forma ateis per čempionatą.

„Rinktinės pasiruošimą vertinu puikiai, palaipsniui žaidimas gerėja ir manau, jog per čempionatą jis bus labai geras.Visi šie pralaimėjimai tikrai nepakenks, nes tai tik pasiruošimas“, – šyptelėjo Pasaulio jaunimo čempionas Rokas Giedraitis.

Vienas iš jaunimo rinktinės lyderių Dovydas Redikas neabejojo, kad rinktinė keliauja teisingu keliu:

„Manau, jog rinktinė dirba labai sklandžiai, treneriu štabas viską sudėliojo tvarkingai, tad tikiu, jog pagrindinę formą įgysime čempionato metu. Rungtynėse su Ispanija Lietuvos rinktinė parodė, kaip gali žaisti. Žaidžiant su rusais galbūt pritruko Javtoko ir Songailos. Manau, jog Jonas Valančiūnas žaidimo ne tik negadino, bet iš dalies sugebėjo kompensuoti šių žaidėjų netektį.“

Komandos draugams antrino ir jaunimo rinktinės aukštaūgis Egidijus Mockevičius: „Tie pralaimėjimai nieko nereiškia, dabar matome labai daug eksperimentų, tai nėra tikras rinktinės žaidimas. Manau, Lietuvos rinktinė užims prizinę vietą. Norėčiau, kad žaistų finale. Su kuo? Nelabai svarbu. Žinau, kad su Rusijos rinktine galime susitikti tik ketvirtfinalyje, tai būtų labai įdomus ketvirtfinalis. O finale galbūt su Ispanija.“

Didžiuojasi komandos draugu

Pasaulio jaunimo čempionai visi kaip susitarę sakė, kad Lietuvos rinktinės pasiruošimo etape didžiausią įspūdį jiems paliko komandos draugas, pasaulio jaunimo čempionas ir naudingiausias to čempionato žaidėjas Jonas Valančiūnas.

Su jaunąja Lietuvos rinktinės žvaigžde krepšininkai rungtyniauja beveik nuo vaikystės, kartu gindami Lietuvos vardą jie yra iškovoję tris aukso medalius. Europos jaunučių (iki 16 metų), Europos jaunių (iki 18 metų) ir  Pasaulio jaunimo (iki 19 metų) čempionatuose krepšininkai kartu su J. Valančiūnu priešakyje lipo ant aukščiausios pakylos. Visuose čempionatuose vidurio puolėjas buvo pripažintas naudingiausiu žaidėju.

„Jonas Valančiūnas jau dabar įrodinėja, kad gali būti labai naudingas Lietuvos rinktinei. Geras jo žaidimas pasirengimo etape manęs nenustebino. Jis yra labai geras žaidėjas, žinantis ko siekia ir ko nori. Man telieka tik palinkėti, kad Jonas nesustotų dirbęs ir sėkmės“, – komandos draugo pasiekimais džiaugėsi D. Redikas.

Valančiūno šešėlyje neretai likdavo kitas jaunimo rinktinės vidurio puolėjas Egidijus Mockevičius, tačiau ir jis teigia, kad Jonas  yra puikus ramstis Lietuvos vytų rinktinei:

 „Jonas man palieka didžiausią įspūdį komandoje – šitokių metų taip žaisti, tiesiog neįtikėtina. Nors pats esu vidurio puolėjas, manau, kad Jono žaidimas yra tiesiog tobulas, neturiu jam jokių priekaištų. Viską parodo jo žaidimas. Man net nekyla abejonių ar jis vertas vietos galutiniame komandos dvyliktuke.“

„Vertas visu šimtu procentų. Jis labai stengiasi, žaidžia su dideliu užsidegimu. Tačiau svarbiausia, kad jam pavyksta demonstruoti labai stabiliai solidų krepšinį. Tai turėtų atverti duris į pagrindinę rinktinės sudėtį“, – komandos aukštaūgiui antrino D. Redikas.

Tokios pačios nuomonės buvo ir rinktinės gynėjas Rokas Giedraitis: „Jonas yra labai talentingas krepšininkas. Čempionate jo nauda rinktinei būtų neginčijama.“

Favoritai skirtingi, autsaideriai panašūs

Lietuvos jaunimo rinktinės krepšininkai nebuvo tokie vieningi, paklausti, kurie dar žaidėjai be J. Valančiūno pasirengimo cikle palieka didžiausią įspūdį. Kiekvienas krepšininkas įvardino skirtingus žaidėjus, kurie labiausiai padeda rinktinės žaidimui.

„Šarūnas Jasikevičius – jis puikus įžaidėjas ir Rimantas Kaukėnas – aiškiai matomas jo noras kautis“, – rinktinės senbuviais žavėjosi E. Mockevičius.

Nors daugelis krepšinio specialistų dėl blankoko žaidimo pažeria nemažai priekaištų kitam rinktinės atakų organizatoriui Mantui Kalniečiui, kuris aikštelėje atrodo kiek pasimetęs, D. Redikas tikisi, kad krepšininkas dar parodys stipriąsias savo žaidimo puses.

 „Didžiausią įspūdį man paliko Mantas Kalnietis, kuris yra labai greitas ir reikia tikėtis, kad per Europos čempionatą jis išnaudos šią savo savybę“, – rinktinės įžaidėju buvo patenkintas D. Redikas.

Su komandos draugais nesutiko R. Giedraitis: „Man labiausiai patinka Dariaus Songailos žaidimas, šis žaidėjas rungtyniauja labai gerai.“

Jau netrukus, po draugiškų rungtynių su Gruzija, rinktinės vyriausiasis treneris K. Kemzūra paskelbs galutinį rinktinės dvyliktuką. Dar dviems žaidėjams beveik čempionato išvakarėse teks atsisveikinti su rinktine.

Apie tai, kas bus tie nelaimingieji, jaunieji krepšininkai turėjo panašią nuomonę. Mindaugas Lukauskis ir vienas iš brolių Lavrinovičių turėtų palikti rinktinę, tačiau, anot pasaulio čempionų, viskas dar gali pasikeisti.

„Galbūt kažkuris iš Lavrinovičių turėtų palikti rinktinę, tačiau labai sunku prognozuoti, nes nežinau trenerio vizijos ar jis norės komandoje turėti daugiau aukštų žaidėjų, ar ne“, – atsargiai liūdną likimą taip pat aukštaūgiui prognozavo E. Mockevičius.

R. Giedraitis buvo kur kas užtikrintesnis: „Tai bus sunkus sprendimas treneriams. Tačiau mano manymu, tai turėtų būti M. Lukauskis ir vienas iš Lavrinovičių.“

„Nežinau, bet manyčiau, kad tai bus priekinės linijos žaidėjai. Javtoko ir Songailos traumos taip pat galėtų paveikti šį sprendimą, tačiau reikia tikėtis, kad jiems nieko rimto nenutiko. Tikrai sunku spėti, bet tikiu Kęstučiu Kemzūra bei manau, kad jo sprendimas bus teisingas“, – atviravo rinktinės gynėjas D. Redikas.

 

Birutė Davidonytė ir Nerijus Meškauskas | BasketZone.lt


 

Video rekomendacijos: