Pozicinė analizė: taikliausi ir prasčiausi NKL sezono metikai



Dvitaškių ir tritaškių pataikymo procentai yra dažniausiai naudojami indikatoriai atskirti geriausius metikus bei efektyviausius taškų rinkėjus. Vis dėlto įprastai pagal bendrą metimų pataikymo procentą (dvitaškiai plius tritaškiai) pirmauja arti krepšio rungtyniaujantys ir mažiausiai rizikingus metimus atliekantys aukštaūgiai, todėl verta išskirti metimus pagal jų tipą ir sudėtingumą - tritaškius, šūvius iš vidutinio nuotolio ir metimus iš po krepšio.



Krepšinio analitiko Erildo Budraičio atliktas tyrimas atskleidė septynis Nacionalinėje krepšinio lygoje (NKL) rungtyniaujančius žaidėjus, kurie efektyviausiai atakuoja krepšį iš septynių skirtingo sudėtingumo zonų - kairės ir dešinės baudos aikštelės pusės, vidutinio nuotolio (kairė ir dešinė pusė) bei trijų tritaškio pozicijų - vidurio ir kraštų. Tyrimas taip pat parodė, kurie žaidėjai pervertina savo jėgas 2014-2015 metų sezone atakavę iš jiems nepalankių pozicijų.

Netaikliausi NKL metikai



Tokiais tapo du iš toli dažnai atakuojantys vidurio puolėjai, Karolis Brusokas iš "Trakų" ir Nerijus Anglickis, šį sezoną atstovavęs "Šilutei" ir Joniškio "Delikatesui". Vidutiniškai 1,8 tritaškio per rungtynes išmetantis K.Brusokas iš dešiniojo tritaškio krašto pataikė tik 10,5 procento metimų - du iš 19. N.Anglickio taiklumas iš kairiojo krašto buvo panašus - du taiklūs tolimi metimai iš 16 bandymų (12,5 proc.). N.Anglickis varžovams šį sezoną buvo kur kas pavojingesnis iš dešiniojo krašto, kuriame pataikė 38,9 procento tolimų metimų.

Iš priekinės tritaškio dalies prasčiausiai 2014-2015 metų sezone sekėsi pataikyti K.Brusoko komandos draugui Tautvydui Paliukėnui ir Raseinių "Rasų" gynėjui Justui Petkevičiui - abu žaidėjai realizavo 16,7 proc. metimų (trys iš 18). Tiesa, tas pats T.Paliukėnas taip pat pateko ir tarp geriausių metikų.

Prasčiausiai iš vidutinio nuotolio sekasi NKL finaliniame ketverte pasirodysiančiam Marijampolės "Sūduvos-Mantingos" duetui Mariui Valukoniui ir Pauliui Kleizai. Pastarasis iš dešinės pusės pataikė 17,6 proc. metimų (trys iš 17) ir yra kur kas pavojingesnis iš tolimos distancijos arba arčiau krepšio. M.Valukonis iš kairiosios vidutinio nuotolio pusės atakuoja dažnai (31 metimas šiame sezone), tačiau pataikymo rodikliai - tragiški. Vos trys taiklūs metimai per visą 2014-2015 metų sezoną ir 9,7 procento taiklumas. Bendras M.Valukonio pataikymo iš vidutinio nuotolio procentas - vos 17,2.

Vietas po krepšiu tarp netaikliausių NKL žaidėjų užėmė du jaunieji gynėjai - 19-metis Vladislovas Razumnovas iš Jonavos "Petrochemos" ir 18-metis Kristupas Žemaitis iš Kauno "Žalgirio-2". Abu žaidėjai dažniau atakuodavo iš toli nei verždavosi link krepšio ir suprantama kodėl. V.Razumnovo rodikliai atakuojant iš po krepšio yra vieni žemiausių lygoje, o rezultatai iš dešiniosios baudos aikštelės pusės - prasčiausi tarp visų žaidėjų. Kaip ir V.Razumnovas iš dešiniosios, K.Žemaitis iš kairiosios pusės pataikė vos penkis metimus iš 17 atliktų (29,4 proc.) ir šioje pozicijoje taip pat buvo prasčiausias.



Taikliausi NKL krepšininkai

Geriausiais metikais iš po krepšio šį sezoną tapo jau minėtas T.Paliukėnas ir Tomas Miškinis iš Šakių "Zanavyko". NKL debiutantas T.Paliukėnas dažnai ir prastai atakavo iš toli, bet iš kairiosios baudos aikštelės pusės pataikė 16 metimų iš 20 ir su 80 proc. pataikymo procentu aplenkė visus kitus NKL žaidėjus. Nemažiau įdomus T.Miškinio atvejis - vidurio puolėjas Šakiuose neužėmė svarbios vietos komandoje, tačiau po krepšiu puolime rungtyniavo išskirtinai efektyviai. Iš dešiniosios baudos aikštelės pusės T.Miškinis pataikė net 87,5 proc. (!) metimų (35 iš 40), kairiosios - 79,6 proc., ir pagal šiuos rodiklius dar vienam NKL debiutantui negali prilygti niekas.


Vidutinio nuotolio kategorijoje dešinėje pusėje geriausiai šį sezoną atakavo "Petrochemos" puolėjas Henrikas Vorotnikovas, realizavęs 56 proc. bandymų (14 iš 25), kairėje - kaip ir buvo galima tikėtis, "Zanavyko" lyderis Šarūnas Vingelis. 66,7 proc. metimų (22/33) iš kairės vidutinio nuotolio pataikęs Š.Vingelis taip pat buvo netoli H.Vorotnikovo, iki kurio taikliarankiui pritrūko vos 1,9 proc. Antras taikliausias tritaškių metikas taip pat tapo geriausiai iš priekinės tritaškio dalies metančiu NKL žaidėju - Š.Vingelis iš šios pozicijos pataikė 46,2 proc. metimų (24/52).

Būtent taikliausias NKL lygos snaiperis, sezono viduryje iš Klaipėdos "Neptūno" į Klaipėdos "Naftą-Akvaservis", o vėliau į "Žalgirio-2" komandą persikėlęs Laurynas Beliauskas užėmė geriausiai iš kraštų atakuojančio žaidėjo poziciją. Ilgalaikę sutartį su "Neptūnu" turintis 18-etis talentas, kuris šį sezoną tritaškius metė net 51,7 proc. taiklumu, iš kairiosios tolimosios pusės realizavo 56,5 proc. metimų (13 iš 23), iš dešiniosios - net 66,7 proc. (12 iš 18). Įspūdingiausią pasirodymą taip pat šį sezoną NKL debiutavęs L.Beliauskas surengė prieš "Rasus", kai pataikė septynis tritaškius iš tiek pat bandymų ir surinko 26 taškus.

Vienas perspektyviausių metikų Lietuvoje, L.Beliauskas šį sezoną jau laimėjo Moksleivių krepšinio lygos (MKL) "Žvaigždžių dienos 2015" tritaškių konkursą ir greičiausiai bus tarp pretendentų iškovoti geriausio NKL snaiperio vardą finalinio ketverto metu vyksiančiame konkurse Raseiniuose.








Erildas Budraitis | NKLyga.lt



Video rekomendacijos: