Lemtinga trauma, sujaukusi „Delikateso“ tarpsezonio planus

Lemtinga trauma, sujaukusi „Delikateso“ tarpsezonio planus

NKL nuotr.

Kiekviename „7bet-NKL“ sezone komandos susiduria su neprognozuojamu ir čempionato likimą keičiančiu veiksniu – traumomis.



Prieš sezono startą NKLyga.lt kviečia susipažinti su viena iš traumų, kuri kardinaliai pakeitė Joniškio „Delikateso“ vasaros planus.

Apsivertęs tarpsezonis. 34-erių joniškietis Žilvinas Petraitis yra ilgametis Joniškio „Delikateso“ narys, su pertraukomis paskyręs šiai komandai daugiau nei dešimtmetį. Kol „Delikatesas“ po nenusisekusio praėjusio sezono mąstė apie naują komplektaciją, patyręs veteranas vasarą liejo prakaitą ir ruošėsi savo ketvirtajam sezonui paeiliui Joniškyje.

Visgi liepos 7-ąją atsitiko tai, ko nebuvo įmanoma numatyti – Ž. Petraitis pasiruošime nusiplėšė Achilo sausgyslę, o traumą įvertinusių medikų verdiktas – jokio sporto bent iki vasario mėnesio.


Tai reiškia, kad 194 cm ūgio puolėjas turi praleisti beveik visą artėjantį „7bet-NKL“ reguliarųjį sezoną.

„Po šios traumos pradėjome šnekėtis su vadovais, nes tuo metu jie ieškojo trenerio. Iš pradžių buvome nutarę, kad tapsiu asistentu. Bet vadovai nerado naujo vyriausiojo trenerio, todėl man rugpjūčio viduryje pasiūlė užimti šias pareigas, – apie netikėtai apsivertusį tarpsezonį pasakojo Ž. Petraitis. – Nuo traumos iki pasiūlymo praėjo apie pusantro mėnesio.“

Rimtą traumą patyręs krepšininkas neturėjo patirties vyr. trenerio kėdėje, bet priėmė likimo atsiųstą išbandymą.

„Aišku, viskas nauja, nes viskas kitaip. Iššūkiai prasidėjo nuo skambinimo ir kalbėjimo su žaidėjais, kurie dar buvo nepasirašę sutarčių. Didžiausias iššūkis buvo surasti laisvus žaidėjus, nes laiko nebebuvo daug, – keblią situaciją prisiminė Ž. Petraitis. – Pradėjome komplektuoti komandą, kuomet mane paskyrė treneriu. Turėjome vos kelias savaites suburti komandą. Iš to, kas liko, manau, kad visai neblogai susilipdėme.“

Skaudi pamoka. Praėjusiame sezone „Delikatesas“ užfiksavo vieną blogiausių rezultatų klubo istorijoje – per 38 mačus iškovotos vos 8 pergalės ir užimta paskutinė 14-oji vieta.

Ž. Petraičio manymu, praėjusiame sezone komplektuojant komandą buvo padaryta viena esminė klaida, kurios jis stengėsi nebekartoti.

„Iš tos patirties išmokome, kad komplektuojant komandą reikia daugiau patyrusių žaidėjų. Pernai turėjome tikrai jauną komandą, nes gal šiek tiek pavėlavome. Šiemet ruošiamės tų pačių klaidų nekartoti“, – aiškino naujasis „Delikateso“ treneris.


„Komplektuodamas komandą stengiausi kreipti didesnį dėmesį į žaidėjų charakterius, kurie neneštų negatyvo į rūbinę. Pradėjau komplektaciją nuo geros rūbinės. Manau, kad tą pavyko pasiekti. Nuo pirmųjų treniruočių pasimatė, kad visi draugiški, bendrauja ir nėra atskirų grupelių“, – pridūrė Ž. Petraitis, kurio asistentu dirbs iš praėjusio sezono su Joniškio komanda susipažinęs Tomas Aleknavičius.

Pirmasis trenerio iššūkis. Naujai besiburianti komanda išsaugojo vos du žaidėjus – 21-erių Ugnių Mineikį ir amerikietį Darioną Rackley, kuris liko antrajam sezonui paeiliui.

„Darionas – labai draugiškas ir ramus žmogus, – apie legionieriaus charakterį pasakojo Ž. Petraitis. – Nenorėjome ieškoti kažko naujo, nes žinojome jo charakterio savybes ir ką jis gali duoti komandai. Nelabai sunku buvo jį išsaugoti. Jis buvo vienas iš pirmųjų, su kuriuo pavyko susitarti dar vienam sezonui. Aišku, jis turėjo ir pelningesnių pasiūlymų, bet Darionas Lietuvoje apsipratęs, kiek žinau, turi draugę, todėl pats nutarė čia pasilikti.“


Be to, „Delikatesui“ pavyko iš Italijos prisikviesti puolėją Šarūną Kulevičių, kuris panašiai, kaip ir Ž. Petraitis, šiai komandai paskyręs eilę metų (2007-2008 m. ir 2014-2021 m.).

„Labai svarbu buvo susigrąžinti Šarūną, nes jis vis tiek yra vienas iš vedančių komandos žmonių. Jis žino visą Joniškio komandos sistemą, nes daug metų čia pražaidęs ir puikiai pažįsta vadovus, – aiškino „Delikateso“ treneris. – Žinome jo galimybes ir mąstymą aikštėje. Tai patyręs žaidėjas ir kapitonas, kuris gali duoti patarimų jaunesniems žaidėjams bei naudos rūbinei.“

Komandą papildė ir du legionieriai – vidurio puolėjas Corey Boydas iš JAV bei per kelias pozicijas galintis žaisti Fernando Salsamendi iš Brazilijos.


„Legionierius iš Brazilijos yra labai panašaus stiliaus žaidėjas į mane, – apie naujoką kalbėjo Ž. Petraitis. – Jis – atletiškas, šoklus, gali veržtis ir stiprus gynyboje.

Corey atsirado, nes ieškojome didelių žmonių, kurių neturėjome. Jo stiprioji savybė yra žaidimas po krepšiu, nes turi galingą kūną.“

Galop Joniškio ekipos laisvas vietas užkamšė mažiau patirties turintys krepšininkai. Tai 21-erių Ladas Bitė, 24-erių Vilius Akučka, 20-metis Vilius Valuntonis bei 22-ejų Justinas Norkus.


„Šią minutę V. Valuntonis bus vienas pagrindinių žaidėjų. Jis turi duomenis ir šiek tiek daugiau patirties, todėl gali atsiskleisti, – jaunųjų žaidėjų vaidmenį komandoje aptarė Ž. Petraitis. – Kiti atvažiavo į peržiūrą, dalyvavo, stengėsi ir paliko gerą įspūdį, todėl nusprendėme juos pasilikti.“

Sezono tikslas. „Su vadovais kalbėjomės, kad pirminis tikslas – pasiekti atkrintamąsias, o vėliau žiūrėsime, – „Delikateso“ siekius naujame „7bet-NKL“ sezone įvertino debiuto laukiantis Ž. Petraitis. – Sportavau ir ruošiausi žaisti, bet gavosi taip, kad tenka eiti vyr. trenerio pareigas.

Žinoma, norėsis žaisti pačiam, nes viduje žaidėjas dar yra gyvas. Atsitiko taip, kaip atsitiko, reikia susitaikyti ir gyventi toliau bei išmėginti save kitame poste.“

NKLyga.lt

Video rekomendacijos: