Įvykiai, kuriais Lietuvos krepšinis gyvens šią savaitę



Lietuvos rinktinė Pasaulio taurėje Ispanijoje versis ne tik be ilgamečio komandos vidurio puolėjo Roberto Javtoko, bet ir lyderio vardą užsitarnavusio Lino Kleizos. Kaip keisis rinktinės žaidimas ir kandidatų vaidmenys aikštelėje?



Šią savaitę Kauno „Žalgiris“ paskelbs naująjį ekipos trenerį, o ketvirtadienį paaiškės kauniečių ir Klaipėdos „Neptūno“ varžovai Eurolygoje.

Kelią link Europos geriausiųjų rytoj Kretoje pradės skintis medaliais savo ligšiolinį kelią nusėję talentingiausi šalies 20-mečiai.



Tai ryškiausi įvykiai, aplink kuriuos artimiausią savaitę suksis Lietuvos krepšinio reikalai.

Rinktinė – kokia ji bus šiemet?

Paskutinį kartą be L. Kleizos rinktinė žaidė 2011-aisiais. Kaip visi puikiai atsimename, tada Europos čempionatas vyko Lietuvoje, šeimininkai turėjo daug noro ir ambicijų, bet čempioniškas žaidimas taip ir nesusiklijavo. Nežinau, kaip jums, tačiau man vis išlenda aliuzija į šiandieninį brazilų pavyzdį pasaulio futbolo čempionate – daug nervų ir isterijos. Tada tragiškai pralaimėjome ketvirtfinalį Makedonijai ir užėmėme penktąją vietą. Komandoje nebuvo Lino Kleizos, Jono Mačiulio, o vėliau ir dėl retos plaučių ligos karjerą baigusio Marijono Petravičiaus.

Tada Jonui Valančiūnui buvo tik 19-a, jis buvo susigūžęs ir išsigandęs. Šiemet jis tokios prabangos neturės. Tada rinktinėje vietos neatsirado Donatui Motiejūnui ir Renaldui Seibučiui, o tokie krepšininkai kaip Mindaugas Kuzminskas, Deividas Gailius ar Adas Juškevičius apskritai nebuvo kviečiami į stovyklas. Komandoje dar buvo Rimantas Kaukėnas, Šarūnas Jasikevičius ir Darius Songaila. Trumpiau tariant, per trejus metus daug vandens nutekėjo. Šeši – tiek „EuroBasket 2011“ žaidusių lietuvių pretenduoja į šių metų dvyliktuką.

R. Javtoką traumos nuo rinktinės paskutinį kartą sustabdė prieš pora metų – tada jį Londono olimpinėse žaidynėse pakeitė Antanas Kavaliauskas. Žaidimo jis negadino ir šiemet taip pat bus vienas iš pretendentų važiuoti į Gran Kanariją. L. Kleiza praėjusį rugsėjį Slovėnijoje rungtynėse su bosniais išgelbėjo lietuvius nuo fiasko. Galop buvo iškovoti sidabro medaliai, bet juos gerokai apkartino Lietuvos krepšinio federacijoje (LKF) kilęs šaršalas. Tą patvirtino ir pats L. Kleiza.

Atėjo laikas išlįsti iš šešėlio

Bet šiemet bijoti nereikia. Tai puiki proga savo karjeros pike esantiems lietuviams ir dar tik į zenitą kopiantiems krepšininkams išmokti žaisti be nusistovėjusio lyderio. Daug kalbama apie antrojo įžaidėjo bėdą. Tikrai baisu pagalvoti, kas būtų, jeigu kažkas atsitiktų Mantui Kalniečiui. Bet dar prieš metus vyriausiasis treneris Jonas Kazlauskas po kiekvienų kontrolinių rungtynių tarkavo Mantą sakydamas: „Po paskutinio mohikano Jasikevičiaus įžaidėjo pozicijoje atsivėrusios skylės nėra kam užkamšyti.“ M. Kalnietis kantriai dirbo kiek įmanydamas ir netikėtai tapo rezultatyviausiu ir naudingiausiu čempionato žaidėju lietuvių gretose.


Tiesa, kartais darosi neramu, kai kiti šios pozicijos rinktinės kandidatai sunkokai persivaro kamuolį į kitą aikštės pusę žaisdami su Lietuvos krepšinio lygos (LKL) antrojo ešelono komandomis. Labiau reikėtų baimintis dėl J. Valančiūno psichologinės būklės. Jis bus pagrindinis komandos „centras“ ir už kažko pasislėpti ar galvą apsivynioti rankšluosčiu nepakaks. Jo solidaus ir stabilaus žaidimo komandai reikia jau dabar, o ir sezonas NBA lygoje Big V buvo sėkmingas. Tas pats pasakytina ir apie Donatą Motiejūną. Pagrindinis skirtumas tarp šių krepšininkų – Donatas nuo atsakomybės nebėga ir noriai prisiima lyderio naštą. D-Mo įdomesnis ir nepalyginamai universalesnis žaidėjas. Gaila, kad jis mūsuose neįvertintas. Galbūt šiemet? Ir visgi NBA lietuviai prie rinktinės stovyklų prisijungs tik rugpjūtį. Nors už Atlanto jie paplūdimyje negulinės ir alučio, reikia manyti, negurkšnos, tai busimam Lietuvos rinktinės susižaidimui kokybės nepridės.

„Viduriukas“ – kaip visada stiprus. Simas Jasaitis ir Jonas Mačiulis vis dar moka kibiai gintis ir mesti tritaškius, gynybą baudos aikštelėje toliau cementuos nepailstantis darbininkas Paulius Jankūnas. Renaldas Seibutis ir Martynas Pocius išliko pakankamai veržlūs. Deividas Gailius – iš šio žmogaus tikimės taip pat nemažai. Tikėkimės, ne be reikalo.

„Žalgirio“ trenerių karuselė


LKL čempionų generalinis direktorius Paulius Motiejūnas šią savaitę paskelbs trenerį, kuris komandai diriguos kito sezono Eurolygos ir šalies fronte. Jau žinoma, kad tai bus lietuvis, bet tikrai ne Kęstutis Kemzūra ir Rimas Kurtinaitis. Direktoriaus žodžiais, sezoną kaip vyriausiasis treneris užbaigęs Gintaras Krapikas taip pat yra kandidatas, tačiau akivaizdu, kad jis būtų pasirinktas tik kaip vienas iš paskutinių galimų variantų.

Būtų logiška, jeigu į „Žalgirį“ grįžtų Ramūnas Butautas. Aišku, treneris dar prisimena Vladimiro Romanovo reveransus, tačiau klubas su buvusiu bankininku nebėra siejamas nuo 2013-ųjų vasario. Kas dar? Tomas Pačėsas vis dar ilsisi nuo trenerio darbo ir pirmenybę teikia Jungtinės lygos administravimo reikalams. Šansas buvo suteiktas Sauliui Štombergui, galbūt atėjo sėkmingai su dubleriais ir jaunimo rinktine dirbusiam Tomui Masiuliui? Nepamirškime, kad be darbo liko ir dar vienas buvęs žalgirietis Dainius Adomaitis. Nežinia, ar kontraktą kitam sezonui su lenkų Sopoto „Trefl“ klubu pratęs Darius Maskoliūnas, į Japoniją tikrai nebegrįš Antanas Sireika. Sunkiai derybos dėl tolimesnės sutarties su Panevėžio „Lietkabeliu“ klostosi Algirdui Braziui. Labai nustebčiau, jeigu „Žalgirio“ strategu taptų žmogus, kuris aukščiau paminėtas nebuvo.

LKL finalininkų varžovai Eurolygoje


Ketvirtadienį paaiškės „Žalgirio“ ir „Neptūno“ varžovai pirmajame Eurolygos etape. Neatsitiktinumas, kad abi komandos delsia formuoti kito sezono komandos branduolį. Jis neabejotinai bus derinamas prie būsimų varžovų Europoje. Tai yra tik 10 garantuotų rungtynių, tačiau visos jos bus aukščiausio lygio ir sekamos pro didinamąjį stiklą.

Reguliariajame sezone kauniečiai tikrai nesusitiks su Malagos „Unicaja“, Stambulo „Fenerbache Ulker“ ir Vitorijos „Laboral Kutxa“ krepšininkais. Pirmieji du krepšeliai atrodo galingai, ir nesvarbu, su kuo teks kautis. Į pirmąjį tradiciškai pateko Maskvos CSKA, Madrido „Real“, Pirėjo „Olympiacos“ ir Barselonos „Barcelona“.

Antrajame atsidūrė be trenerio Davido Blatto ir vijurko Tyreso Rice'o likę Eurolygos čempionai Tel Avivo „Maccabi“, su J. Mačiuliu atsisveikinęs Atėnų „Panathinaikos“, kaip visada pinigais besišvaistantis Stambulo „Anadolu Efes“ ir Europos taurę po ketverių metų pertraukos laimėjusi Valensijos „Basket“ ekipa.


Su šiomis komandomis „Žalgiris“ kautis gali, ypač namuose, o „Neptūnui“ teks taikytis į tokias aukas kaip debiutantus iš Italijos Sasario „Banco di Sardegna“, VTB fronte matytus Žemutinio Naugardo „Nižnij Novgorod“ ir finansinį nepriteklių jaučiančius Zagrebo „Cedevita“. Sėkmės atveju rimčiau pakovoti su Berlyno „Alba“ ar Belgrado „Crvena Zvezda“ komandomis. Su lenkų Zgoželeco „Turrow“ ir prancūzų Limožo CSP ekipomis uostamiesčio klubas pateko į tą patį krepšelį, tad su jomis tikrai nesusitiks.

Jaunimo rinktinė pradeda paskutinį žygį

Daugeliui į atmintį įsirėžusi medalius savo amžiaus kategorijoje vasaromis šlavusi J. Valančiūno rinktinė. Tai tikrai buvo įspūdinga. Tačiau šiemet jaunimo krepšinyje savo kelią baigiantys dvidešimtmečiai nusipelno atskiro paminėjimo.


2010-aisiais Juodkalnijoje jaunučių (iki 16 metų) Europos čempionate mūsiškiai pasipuošė sidabru, tą patį padarė ir 2012 m., kai čempionatas vyko Lietuvoje. Finale lietuvius į neviltį varė kroatų talentas Dario Šaričius, tačiau jo šiemet rinktinėje nebebus. Pernai Čekijoje vykusiame pasaulio čempionate 1994-aisiais gimusi karta iškovojo bronzą.

Darbštumas ir atkaklumas. Tokias šios rinktinės savybes praėjusią vasarą grįžęs su bronzos medaliu ant kaklo Vilniaus oro uoste ištarė vyriausiasis treneris Tomas Masiulis.

Rytoj, antradienį, lietuviai grupės etapo kovas pradės su šeimininkais graikais. Jų gretose – aukščiausios šalies lygos klubuose ir netgi „Olympiacos“ komandoje jau spėję sužaisti jaunuoliai. Greičiausiai tai bus kova dėl pirmosios vietos grupėje, mat kiti lietuvių varžovai bus latviai ir britai. Ši karta niekada nepasakė „op“ prieš peršokdama griovį. Tai suteikia didžiulių vilčių, kad už poros savaičių mūsiškius oro uoste galėsime pasveikinti su dar vienu – jau paskutiniu – jaunimo krepšinyje iškovotu apdovanojimu.


Jaunimo rinktinės dvyliktukas: Tomas Dimša, Lukas Lekavičius, Donatas Tarolis, Justas Tamulis, Marius Grigonis, Jokūbas Gintvainis, Benas Griciūnas, Augustinas Jankaitis, Denisas Krestininas, Erikas Kubilius, Mantvydas Stašelis, Justas Tamulis, Gediminas Žalalis.

alt



Balys Šmigelskas | Alfa.lt

{fcomment}

Video rekomendacijos: