Rinktinės sąrašo belaukiant: koks bus J.Kazlausko pasirinkimas?



Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės vyriausiasis treneris Jonas Kazlauskas rytoj, antradienį, atskleis bene slapčiausią šiuo metu sąrašą šalyje, o sekmadienį Milane paaiškės stipriausia Eurolygos komanda. Tai – pagrindinės savaitės apžvalgos temos.



Netrukus baigsis nuo pat klubinio sezono pradžios trukusios spekuliacijos. J. Kazlauskas paskelbs 24 žaidėjus, kurie taps oficialiais kandidatais ginti Lietuvos garbę pasaulio čempionate Ispanijoje rugpjūčio 30–rugsėjo 14 dienomis.

Tiesa, dalis krepšininkų plušės Dainiaus Adomaičio vadovaujamoje rezervinėje rinktinėje, o labiausiai joje atsiskleidę bus pakviesti į reprezentacinės komandos stovyklas. Pirmojoje iš jų, liepos 8 d. Palangoje, turėtume išvysti 15 kandidatų.



Naujienų portalas Alfa.lt trenerio ar orakulo vaidmens nesiima ir pateikia faktus, kurie leis lengviau nuspėti, kokie žaidėjai turi daugiausia galimybių skristi į Gran Kanarijos salą.

Žaidėjai, kurie nedavė tikslaus atsakymo

Pasak J. Kazlausko, nė vienas lietuvis savo Tėvynei kol kas nepasakė „ne“. Tai reiškia, kad į išplėstinį rinktinės sąrašą turėtų patekti ilgą laiką dvejoję Linas Kleiza, Robertas Javtokas, Martynas Pocius, galbūt ir veteranas Šarūnas Jasikevičius. Apie tokią galimybę treneris taip pat yra užsiminęs.

Įdomu, kokį sprendimą yra priėmę Darjušas ir Kšyštofas Lavrinovičiai. Praėjusiame Europos čempionate Slovėnijoje buvo labiau pasitikima Darjušu. Jis žaidė per visas 11 rungtynių, per kurias vidutiniškai pelnydavo po 7 taškus ir sugriebdavo po 3 kamuolius. Kšyštofas aikštėje buvo pasirodęs per 6 mačus (vid. 5 taškai ir 1 atkovotas kamuolys). Niekas neabejoja, kad abu broliai dvyniai vis dar pajėgūs grumtis su geriausiais pasaulio krepšininkais, tačiau koją 34 metų žaidėjams gali pakišti traumos. Gavus didesnį fizinį krūvį, aukštaūgius dažnai vargina stiprūs nugaros skausmai, todėl J. Kazlauskas šioje vietoje turės priimti adekvačiausią sprendimą.

Žaidėjai, kurie tikrai bus pirmojoje stovykloje

Jonas Valančiūnas, Donatas Motiejūnas, Jonas Mačiulis, Paulius Jankūnas, Mindaugas Kuzminskas, Mantas Kalnietis, Renaldas Seibutis. Jiems ginti Lietuvos garbę galėtų sutrukdyti nebent nuo pačių žaidėjų ir trenerių štabo nepriklausančios aplinkybės.

Antrajame NBA sezone Big V ir D-Mo atitinkamai į Toronto „Raptors“ ir Hjustono „Rockets“ pergales įnešė svaresnį indėlį negu pernai. Abu lietuviai prieš savaitę dar kartą patvirtino – jie artėjančią vasarą pašvęs rinktinei. J. Mačiulio įtaka komandai yra didesnė, nei galima pamanyti. Puikus gynybos specialistas, sugebantis užtikrintai žaisti tiek veidu, tiek nugara į krepšį, stabilus tritaškių metikas. 30-metį neseniai atšventęs Kauno „Žalgirio“ kapitonas P. Jankūnas Slovėnijoje rinktinei negalėjo padėti dėl traumos, o šįkart vėl bus pasiruošęs cementuoti gynybą. M. Kuzminsko sezonas Malagos „Unicaja“ klube buvo banguotas, o jam konkurenciją turėtų sudaryti Krasnodaro „Lokomotiv“ antrąjį sezoną netrukus užbaigsiantis Simas Jasaitis.


Mantas Kalnietis 2013-aisiais rinktinėje buvo numeris vienas ir tai tapo maloniausia staigmena ne tik daugumai krepšinio mėgėjų, bet ir pačiam J. Kazlauskui. Strategas ilgą laiką sąmoningai ar ne kartodavo tą pačią mintį – nėra kam pakeisti paskutinio mohikano Š. Jasikevičiaus. M. Kalnietis niekada nebus Šaro tipo įžaidėjas, tačiau Mantas turi savų pliusų – atletiškumą, greitį, o nuo pernai – ir lyderio savybių. R. Seibutis greičiausiai žaidžia paskutinį savo sezoną Vilniaus „Lietuvos ryte“ ir ši vasara jam gali tapti palankia galimybe pasikelti savo vertę ir pasirašyti solidų kontraktą su Eurolygos klubu.

Žaidėjai, dėl kurių laužomos ietys

Į gausiausią ir daugiausia klausimų keliančią kategoriją galime drąsiai įtraukti Deivido Gailiaus, Beno Veikalo, Martyno Gecevičiaus, Ado Juškevičiaus, Vytenio Čižausko, Šarūno Vasiliausko, Tomo Delininkaičio, Antano Kavaliausko Mindaugo Katelyno pavardes. Geriausią sezoną iš išvardytų krepšininkų turėjo D. Gailius, B. Veikalas ir M. Gecevičius, tačiau užsivilkti Lietuvos rinktinės marškinėlius kiekvienam iš jų gali sutrukdyti savos priežastys.


Įspūdingą sezoną Liublianos „Olimpia“ gretose sužaidusį Deividą alina kelio skausmai, dėl kurių jis buvo priverstas baigti sezoną pirma laiko. Jeigu gynėjui prireiks operacijos, o po tokių niekas greitai į aikštę nesugrįžta, jo šansai būti pakviestam į rinktinę sumažės iki minimumo.

30-metis B. Veikalas Bonos „Telekom“ ekipoje rungtyniavo užtikrintai, tačiau ar J. Kazlauskas dar įžvelgia potencialo jam prasimušti į galutinį dvyliktuką? Beno pozicijoje, o geriausiai jis jaučiasi žaisdamas atakuojančio gynėjo pozicijoje, rungtyniauja R. Seibutis, M. Pocius ir tas pats M. Gecevičius. B. Veikalas galėtų bandyti tapti antruoju rinktinės įžaidėju, taip rinktinėje pavaduodamas M. Kalnietį. A. Kavaliausko situacija – jeigu rinktinėje nebus R. Javtoko ar vieno iš brolių Lavrinovičių, „Lietuvos ryto“ vidurio puolėjo dalyvavimas pasaulio čempionate taps neišvengiamas.

M. Gecevičius – taikliausias rinktinės kandidatas, jo smaigstomi tritaškiai gali nužudyti bet kurį varžovą. Tai vilnietis dar kartą įrodė grįžęs į Lietuvos sostinę. Snaiperis taip pat dar kartą parodė, dėl ko jam neatsirado vietos praėjusių metų rinktinėje. Prastoka gynyba, šlubuojanti kamuolio varymo technika, progų nesusikūrimas. Tai išliko didžiausi Martyno minusai.


A. Juškevičius per metus, praleistus Vokietijoje, galbūt užsiaugino storesnę odą ir priartėjo prie rinktinės lygio. V. Čižauskas „Žalgiryje“ šiemet labiau pasižymėdavo klaidomis ir nepasitenkinimu dėl teisėjų priimamų sprendimų. T. Delininkaitis sezoną pradėjo Ramūno Butauto vadovaujamoje Rygos VEF komandoje, tačiau lapkričio viduryje persikėlė į Turkiją. „Amortizatoriumi“ krepšinio ekspertų dažnai įvardijamas gynėjas dėl vietos rinktinės dvyliktuke praėjusią vasarą nurungė jaunąsias viltis ir reikalų Slovėnijoje tikrai negadino.

Iš Vilniaus į Turkijos Trabzono miesto komandą persikėlęs M. Katelynas ją paliko lapkričio pabaigoje ir iki šiol yra bedarbis. Pirmasis rinktinės trenerio asistentas Darius Maskoliūnas dar kovo mėnesį naujienų portalui Alfa.lt teigė, kad, nepaisant to, jog Mindaugui šis sezonas nesusiklostė, jis palaiko sportinę formą ir gali būti įtrauktas į išplėstinį sąrašą. Lenkijoje besidarbuojantis treneris taip pat patvirtino, kad J. Kazlauskui teiks ir Šarūno Vasiliausko kandidatūrą.

Tiesa, dar yra Darius Songaila, kuris pirmose Lietuvos krepšinio lygos (LKL) pusfinalio serijos rungtynėse į Kauno „Žalgirio“ krepšį įmetė 28 taškus. Vilniečių kapitonas Steponas Babrauskas po mačo išpyškino, kad tai buvo nuostabu, o D. Songailą reikėtų siųsti į rinktinę. Susižavėjimą veteranu išreiškė ir J. Kazlauskas. Tačiau vargu ar vienerios rungtynės pakeis krepšininko sprendimą. Sunkusis krašto puolėjas karjerą rinktinėje apsisprendė baigti po 2012-ųjų Londono olimpinių žaidynių.


Eurolygos finalo ketvertas: ispaniškas pusfinalis ir Messinos bei Blatto kova

Gegužės 16–18 dienomis Italijos madų sostinėje paaiškės stipriausia Eurolygos komanda. Pirmajame pusfinalyje susitiks Madrido „Real“ ir Barselonos „Barcelona“ klubai, o vėliau ginklus dėl patekimo į didįjį finalą surems Maskvos CSKA ir Tel Avivo „Maccabi“ klubai.

Lažybininkai Eurolygos čempionais regi „Real“ krepšininkus, o „Maccabi“ galimybės laimėti titulą vertinamos kukliausiai. Deja, lietuvių ant itališko parketo artėjantį savaitgalį nebus. Visgi ieškantys sąsajų su Lietuva jų atras. CSKA klube dirba nacionalinės rinktinės skautas Benas Matkevičius, „Maccabi“ garbę gina buvęs „Lietuvos ryto“ vijurkas Tyresas Rice'as, o „Real“ komandoje rungtyniauja dar praėjusį sezoną „Žalgirio“ sirgalius džiuginęs Tremmellas Dardenas.


Ką apie laukiančias pusfinalio kovas mano patys žaidėjai?

„Maccabi“ gynėjas/lengvasis krašto puolėjas Joe Inglesas: „Akivaizdu, kad finalinis ketvertas visada yra specifinis dalykas. Man šį etapą jau pavyko pasiekti 3 kartus ir tuo labai didžiuojuosi. Atkrintamųjų serijoje su Milano „Emporio Armani“ klubu mūsų sirgaliai buvo nuostabūs. Mums sezono pradžia Izraelio pirmenybėse buvo sudėtinga, tačiau žmonės nuo mūsų nenusigręžė. Komandoje turime visą puokštę puikių vyrukų, visi esame geri draugai ir būtent dėl šios priežasties sugebėjome pasiekti finalo ketvertą. Pusfinalyje teks žaisti su CSKA. Abu kartus šį sezoną rusų klubui pralaimėjome. Manau, padarėme viską, kad tas košmaras, kai pralaimėjome net 35 taškais, nepasikartotų. Mes mylime savo žaidimo stilių ir jo laikysimės. Milane mūsų laukia 2 mačai po 40 minučių ir, jeigu abi rungtynes sužaisime pasiaukojančiai, turėsime puikią galimybę pasiekti galutinę pergalę.“

CSKA vidurio puolėjas Nenadas Krstičius: „Esame labai laimingi, kad mums vėl pavyko pasiekti finalo ketvertą. Per sezoną neišvengėme bangavimo, bet esame pasiruošę susitikti su „Maccabi“ klubu. Negalime galvoti apie tai, kas nutiko praeityje. Taip, pernai mes pralaimėjome jau turnyro pusfinalyje, tačiau šiemet esame labiau patyrusi komanda. Taip jau yra, gali žaisti puikų sezoną, tačiau vienos prastos rungtynės ar netgi kelios minutės gali viską nubraukti. Stoti į akistatą su tokiu krepšininku kaip Sofoklis Schortsanitis visada yra iššūkis. Reikia būti itin stipriam, kad neleistum jam šeimininkauti baudos aikštelėje. Kai kurie žaidėjai turi puikius duomenis, tačiau nesugeba jų išnaudoti, o Sofo savo kūną išnaudoja pavydėtinai. Jį stabdyti nebus vien mano užduotis, tai darysime kartu su Sasha Kaunu ir Kyle'u Hinesu. Tokias rungtynes laimi gynyba ir mes tai žinome. Žaidėjai ir visa klubo organizacija yra alkana – paskutinį kartą CSKA Eurolygą laimėjo 2008-aisiais.“


„Bacelonos“ puolėjas Boštjanas Nachbaras: „Į Eurolygos finalo ketvertą grįžtu po 12 metų pertraukos. 2002-aisiais su Trevizo „Benettton“ turėjome pripažinti Bolonijos „Kinder“ pranašumą. Tai ilgas laiko tarpas! Po to ne visada rungtyniavau Europoje, tačiau, kai į ją sugrįžau 2008 m., patekti į finalo ketvertą buvo pagrindinis mano tikslas. Tai dalykas, kuris tikrai nenutinka kiekvieną sezoną. Penktadienį mūsų varžovai bus „Real“ krepšininkai. Abi komandos yra įgijusios gerą sportinę formą ir pasiruošusios laimėti. Mes ir oponentai neturime paslapčių, esame daug kartų žaidę tarpusavyje. Manau, tokiose rungtynėse viską lems klaidos. Kas privers priešininkus suklysti dažniau, tas įgis labai didžiulį pranašumą. Karaliaus taurėje „Real“ ekipai pralaimėjome paskutinę sekundę. Dabar norime dar labiau laimėti, nes kol kas neturime nė vieno titulo.“

„Real“ gynėjas Sergio Llullas: „Ruošiuosi trečiajam savo finalo ketvertui. Jaučiamės gerai, kadangi pasiekėme vieną iš sezono tikslų. Turėjome labai sudėtingą ketvirtfinalio atkrintamųjų seriją su Pirėjo „Olympiacos“ klubu. Lemiamose 5-ose serijos rungtynėse įrodėme, kad esame verti žaisti Milane. Praėjusiame Eurolygos pusfinalyje taip pat žaidėme su „Barcelona“. Tai komanda, kuri visada pasižymi talentingais ir patyrusiais žaidėjais. Nėra lengva kai per sezoną tenka dažnai susitikti su katalonais, todėl penktadienį turėsime žaisti itin subalansuotą krepšinį. Tai žavintis sezonas, tikiuosi, kad trečiasis kartas nemeluos – pagaliau iškovosime taurę.

alt






Balys Šmigelskas | Alfa.lt


{fcomment}

Video rekomendacijos: