Š. Sakalauskas – apie rinktinės branduolį ir J.Kazlausko dėlionę



Jonas Kazlauskas ketvirtadienį paskelbė Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės kandidatus, kurie kviečiami rengtis Europos krepšinio čempionatui. Šis sąrašas parodė, kad pagaliau atsirado konkurencija tarp žaidėjų, tad rinktinės trenerių štabui reikės išspręsti sudėtingą dėlionę, mano patyręs specialistas Šarūnas Sakalauskas.



„Galime pasidžiaugti, kad rinktinėje pagaliau atsiranda konkurencija. Dar prieš keletą metų į stovyklą buvo kviečiama 13-14 žaidėjų, o dabar – 18. Dar pagalvokime, jeigu visi žaidėjai būtų sveiki“, – džiaugėsi Vilniaus krepšinio mokyklos (VKM) direktorius Š.Sakalauskas.

Jau kurį laiką aišku, kad čempionate negalės žaisti Donatas Motiejūnas, Martynas Pocius ir Linas Kleiza. Prie jų gali prisijungti ir Darjušas Lavrinovičius. Nepaisant to, Š.Sakalauskas mano, kad rinktinė bus pajėgi demonstruoti gerus rezultatus, nes didžioji dalis branduolio vis dėl to išlaikyta.



Nors jau įprasta matyti Lietuvos rinktinę besiremiančią priekinės linijos žaidėjais, tačiau svorio centras gali pasikeisti, o lyderių vaidmenį perimti gynėjai ir lengvieji krašto puolėjai.

„Žiūrėsime kaip Mantas Kalnietis atrodys po traumos. Turime Artūrą Milaknį, Renaldą Seibutį, Joną Mačiulį su Mindaugu Kuzminsku, todėl galime tikėtis, kad tas svorio centras gali persikelti į kitas pozicijas“, – neabejoja Š.Sakalauskas.

Opiausia – ketvirta pozicija

Pasak Š.Sakalausko rinktinės kandidatų sąrašas – gerai subalansuotas, tačiau didžiausius klausimus, kaip ir J.Kazlauskui, jam kelia sunkiojo krašto puolėjo pozicija.

Čia liko tik du žaidėjai – šilto ir šalto matęs Paulius Jankūnas bei devyniolikmetis Domantas Sabonis. Ketvirtu numeriu gali rungtyniauti ir veteranas D.Lavrinovičius, tačiau ar jis prisijungs prie nacionalinės komandos paaiškės artimiausiomis dienomis.

„Džiugu, kad treneriai vis kalbina Darjušą. Europos čempionate reikia patirties, o laiko į kovą mesti jaunus žaidėjus – nėra.

Gali tik tikėtis, kad jaunas žaidėjas sužais. O jeigu ne, tai antro šanso patekti į olimpines žaidynes irgi nebus“, – svarsto jis.





Lietuvos rinktinės marškinėliai ir šortai. Įsigyk dabar!





Jaunų žaidėjų galimybės

J.Kazlausko sąraše – ne viena jaunojo talento pavardė. Rokas Giedraitis, Artūras Gudaitis, Lukas Lekavičius, Domantas Sabonis – visi jie jaunesni nei 23-ejų metų.

„Nežiūrint į tai, kad jie jauni, trys iš jų jau žaidę Eurolygoje. Tai nėra LKL žaidėjai, sėdėję ant suolelio. Jie žaidė gerame lygyje, o iškritus keliems krepšininkams iš rikiuotės atsivėrė durys“, – nenuvertina jaunųjų talentų Š.Sakalauskas.



Jam ypač gerą įspūdį palieka Domantas Sabonis, žaidžiantis JAV studentų lygoje.

„Domantas – labai įdomus žaidėjas. Jis jau septyniolikos metų žaidė Eurolygoje – nekviesti ir neduoti šanso rinktinėje būtų klaida. Aš tikiuosi iš jo labai gero pasirodymo, tikiu šiuo žmogumi. Treniruočių procese pamatysime, kiek jis pajėgus“, – D.Sabonį vertino treneris.

„L.Lekavičių irgi reikėjo būtinai kviesti – jis žaidė Eurolygoje, tuo labiau, kad turime problemą su įžaidėjais. R.Giedraitis taip pat įdomus žaidėjas.


Dar turime A.Gudaitį, kuris nepaklausė trenerio ir važiavo į JAV, o ne į studentų rinktinę. Trenerio sprendimų reikia klausyti, tačiau J.Kazlauskas pasielgė diplomatiškai ir galbūt mėgins jį sunkiojo krašto puolėjo pozcijoje, nes vidurio puolėjų netrūksta“, – svarstė Š.Sakalauskas.

A.Milaknio pasirinkimas

Iki oficialiaus J.Kazlausko sprendimo netilo kalbos, kurį snaiperį – A.Milaknį ar Martyną Gecevičių galiausiai pakvies treneris. Sėkmė nusišypsojo neseniai su Kazanės „Uniks“ sutartį pasirašiusiam A.Milakniui.


„Tiek Artūras, tiek Martynas nėra jaunimas, kurį kviečiame ateičiai. Treneris rinkosi tą, kuris šiuo metu geriau žaidžia. Artūras žaidė visą sezoną gerai Eurolygoje, LKL finale atrodė įtikinamai gerai, pataikė metimus lėmusius rungtynių baigtis. Todėl daug spėlioti nereikia, faktai kalba už save, kad A.Milaknis šiuo metu žaidžia geriau“, – neabejoja VKM direktorius.

Tačiau ar A.Milaknis sugebės demonstruoti tokį patį gerą žaidimą, kokį rodė praėjusiame sezone vilkėdamas Kauno „Žalgirio“ marškinėlius?

„Žinome, kad jis gali pataikyti ir tai daryti ne tik tada, kai jam numeta kamuolį, bet ir po driblingo, apgaulingo judesio, žaidėjas moka veržtis.


Jis yra įvairiapusis snaiperis. O kaip žais, priklausys nuo atsakomybės suteikimo A.Milakniui. Kiek duos treneriai atsakomybės. Snaiperio pozicija yra jautri. Visi nori, kad jis pataikytų ir jis pats to nori. Jeigu nebus pasitikėjimo juo, tai ir jam sunkiau bus“, – svarstė Š.Sakalauskas.

Sudėtinga dvyliktuko dėlionė

Specialistas mano, kad J.Kazlausko laukia sunkūs ir įdomūs sprendimai, renkant galutinį rinktinės dvyliktuką.


Š.Sakalauskas išskiria tik lengvojo krašto puolėjo poziciją, kuri yra gana aiški – tandemą čia turėtų sudaryti Jonas Mačiulis ir Mindaugas Kuzminskas.

„Turime pakankamai žaidėjų, o kaip susidėlios pozicijos dar neaišku. Trečia yra aiškiausia – Jonas ir Mindaugas, o A.Milaknis gali ją papildyti.

Kebliausia yra ketvirta pozicija. Gerai būtų, kad vidurio puolėjai galėtų joje žaisti, bet nei vienas to negali.


Visai komplektacijai ši spraga ir daro įtaką. Kokie žaidėjai bus pasirinkti į ketvirtą poziciją, taip susidėlios ir kitos. Pavyzdžiui Adas Juškevičius gali žaisti įžaidėju ir atakuojančiu gynėju, A.Milaknis – atakuojančiu gynėju ir lengvuoju kraštu. Tokiu atveju J.Mačiulį ar M.Kuzminską galima pastumti ir į ketvirtą poziciją.

Robertas Javtokas gerai žaidė šį sezoną. Taupant jo jėgas ir padalinus laiką tarp jo ir Jono Valančiūno būtų gera kombinacija, bet labai gerai žaidė ir Antanas Kavaliauskas. Dėlionės tikrai bus labai sunkios“, – vertino Š.Sakalauskas.

alt









Mažvydas Laurinaitis | lrytas.lt



{fcomment}

Video rekomendacijos: