Gražiausi Paulausko ir Sabonio momentai iš Pasaulio čempionato: prabilo apie reikšmingiausias pergales

Gražiausi Paulausko ir Sabonio momentai iš Pasaulio čempionato: prabilo apie reikšmingiausias pergales

TV3 nuotr.

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinei pradėjus pasiruošimą Pasaulio taurei, sirgalių širdys ima plakti vis greičiau. O nuo rugpjūčio 25-osios, kai kartu palaikysime Lietuvos rinktinę svarbiausiose turnyro kovose, jos ims plakti vienu ritmu. Ir tai tęsiasi jau ne vienus metus – būtent tą, prieš pat šio vakaro kontrolines Lietuvos rungtynes su Suomija, atskleis dokumentinė juosta „Pasaulio krepšinio čempionato istorija“.



Nuo svarbiausių turnyrų praeityje iki ne tik mūsų šalyje, bet ir visame pasaulyje garsių lietuvių – TV3 žiūrovai išvys visa tai, kas verčia sakyti, jog krepšinis yra antroji mūsų religija.

Nuo rugpjūčio 25 d. iki rugsėjo 10 d. pasaulį užvaldys krepšinis – šios sporto šakos aistruoliai išvys jau 19-ąjį Pasaulio vyrų krepšinio čempionatą, kuris šiemet vyks net trijose šalyse – Indonezijoje, Japonijoje ir Filipinuose.

O Lietuvai šis čempionatas svarbus ir dėl kitų priežasčių – jau praeityje jis atskleidė tokius mūsų šalies talentus, kaip, pavyzdžiui, Modestas Paulauskas ir Arvydas Sabonis. Dokumentinėje juostoje žiūrovai išvys šių dviejų krepšinio superžvaigždžių prisiminimus bei atvirus prisipažinimus.


Sovietų Sąjungos komandai priklausęs M. Paulauskas Europos ir pasaulio čempionato nugalėtoju tapo būdamas vos 22-ejų. O 1974-aisiais jis paskirtas ir rinktinės kapitonu. „Jaučiausi pagerbtas. Rasdavome bendrą kalbą ir aš niekuomet nemaniau, kad esu kapitonas ir galėčiau prieš juos iškelti galvą. Man atrodė, kad dirbu savo darbą“, – apie savo komandos draugus dokumentinėje juostoje pasakos jis.

Lietuvos krepšinio legenda atvirai prabils ir apie svarbiausias kovas – tiek su kone beveik neįveikiama Jugoslavija, tiek ir su geriausiais JAV žaidėjais. Anot jo, pastarosioms rungtynėms visa rinktinė ruošdavosi ypač stropiai.

Taip pat žiūrovai išvys svarbiausius M. Paulausko karjeros medalius ir priežastį, kodėl krepšinis jo gyvenime užėmė tokią svarbią vietą: „Krepšiniu domėtis pradėjau jau nuo 6 metų. Atsimenu, amžiną atilsį mano treneris Klaipėdoje sakydavo, kad kai pasieksiu tinkliuką, tada jis paims mane į sporto mokyklą. Taip ta meilė ir prasidėjo. O jei meilė tikra, ji tikrai nepabosta. Ir tau nereikia nei antros, nei trečios – yra pirma ir paskutinė.“
 

Artėjant 1982 m. pasaulio čempionatui, iškilo dar viena Sovietų Sąjungos rinktinės legenda iš Lietuvos – A. Sabonis. „Tuo metu man buvo 17 metų, todėl buvau nustebęs, kad mane išvis paėmė į rinktinę. Aš to tikrai nesitikėjau – buvau kosmose“, – prisiminimais dalinsis vienas garsiausių Lietuvos krepšininkų.

Žiūrovai išvys įspūdingiausius A. Sabonio pasirodymus Pasaulio taurėje, iš kurių vienas – 1986-aisiais pusfinalio Ispanijoje su Jugoslavija metu, kai krepšininkui tebuvo 21-eri.

Tiesa, ne viskas buvo rožėmis klota – vėliau prieš JAV žaidusi Sovietų Sąjungos rinktinė patyrė skaudų pralaimėjimą. Tą iki šios dienos puikiai prisimena ir A. Sabonis: „Yra tik viena vieta – pirma, ir nieko daugiau negali būti. Antra vieta yra katastrofa.“

„Pasaulio krepšinio čempionato istorija“ – jau šiandien, penktadienį, 19.30 val. O prisiminę tai, kas jau buvo, kartu palaikykime lietuvius svarbiausiose kovose, kurios dar tik laukia. SUOMIJA – LIETUVA – nuo 20 val. per TV3.

Alfa.lt

Video rekomendacijos: