A.Kirilenko: „Turime laimėti kiekvienas rungtynes“

Žymus rašytojas yra kartą pasakęs, jog palikęs namus atgal sugrįžti jau nebegali, bet Andrejus Kirilenko, tapęs naudingiausiu spalio mėnesio Eurolygos žaidėju, įrodė, jog tai ne visada yra tiesa. Po dešimties metų sugrįžęs į Maskvos CSKA gretas, A.Kirilenko padeda komandos aistruoliams pamiršti nesėkmingą praėjusį Eurolygos sezoną.

Po dvejų reguliariojo sezono rungtynių CSKA jau turi dvi pergales ir dalijasi pirmąją vietą B grupėje su čempiono titulą ginančia Atėnų „Panathinaikos“ ekipa. Trisdešimtmetis krepšininkas per rungtynes vidutiniškai pelno po 14.5 taško, atkovoja po 9.5 kamuolio, blokuoja po 2.5 metimų ir atlieka po 5.5 rezultatyvaus perdavimo. „Turime užsibrėžę tikslą laimėti kiekvienas rungtynes,“ – sakė A.Kirilenko „Euroleague.net“ portalui. – „Ir komanda, ir treneris jaučia didelį spaudimą. Negalime atsipalaiduoti nei minutę. Visi mus stebi ir kiekvienas CSKA pralaimėjimas yra didžiulis nepasisekimas. Todėl prieš kiekvienas varžybas jaučiamės spaudžiami. Tačiau man patinka tas spaudimas, ypač kai turime visas galimybes siekti pergalių. Esame puiki komanda. Visa, ką turime nuveikti, tai dirbti savo darbą – mėgautis žaidimu ir laimėti.“



 - Andrejau, sveikiname tapus spalio mėnesio naudingiausiu Eurolygos žaidėju. Koks jausmas pradėti sezoną dviem pergalėmis ir tokiu apdovanojimu?

 - Mums labai svarbu, jog pradėjome Eurolygos sezoną su dviem pergalėmis, gerėjančiu žaidimu ir didėjančiu tarpusavio supratimu aikštelėje. Taip pat malonu gauti naudingiausio mėnesio žaidėjo apdovanojimą, tačiau manau, jog krepšinis pirmiausia yra komandinis sportas. Gali žaisti gerai, bet pralaimėti, nes šio žaidimo esmė yra komanda. Svarbiau kaip žaidžia komanda, o ne kiekvienas žaidėjas individualiai. Todėl man šis apdovanojimas susijęs ir su komanda.

 - Ar džiaugiatės sugrįžęs į CSKA?


 - Man tikrai smagu. Komandoje visi vaikinai šaunūs, ekipoje vyrauja gera atmosfera, stengiamės padėti vieni kitiems, kiek tik galime. Todėl mums kol kas ir sekasi.

 - Kaip jautėtės Eurolygos sezono atidarymo rungtynėse su Kauno „Žalgiriu“?

 - Tai buvo puikios rungtynės. Žaidėme gerai visą varžybų laiką. Esame išties gera komanda, sugebame padėti vieni kitiems. Žinoma, gera statistika padėjo mums pasiekti pergalę, kuri, iškovota 15 tūkst. žiūrovų akivaizdoje, reiškia daug.

 - Ar dar daug mąstote apie tai, kas atsitiko CSKA praeitą reguliarųjį Eurolygos sezoną?


 - Sekiau CSKA rezultatus praėjusiais metais ir buvo šiek tiek liūdna, nes nors jie turėjo gerą komandą, kažkas nepavyko ir ji negalėjo parodyti viso savo potencialo. Dabar, kai esu čia, bandysiu padėti kiek tik galėsiu, kad taptume geresni, ne kaip individualūs žaidėjai, bet kaip komanda.

 - Pergalė prieš „Žalgirį“, atrodo, padėjo CSKA pasiekti reikiamą komandos nusiteikimą. Ar būtent tokią komandinę dvasią ir bandėte pasiekti?


 - Kiekvienose varžybose stengiamės būti grėsmingi varžovai savo priešininkams. Tai, jog turime 15 žaidėjų, galinčių rungtyniauti aukščiausiame lygyje, mus labai sustiprina. Stengiamės suformuoti komandą, kurioje kiekvienas žaidėjas būtų pavojingas kiekvienoje pozicijoje ir bet kuriuo metu galintis pakeisti žaidimo ritmą.


 - Antrojo rato namų rungtynių prieš „Brose Baskets“ metu, CSKA laimėjo net 20 taškų skirtumu. Kas Jums patiko šiose rungtynėse?

 - Manau, žaidžiant su tokia komanda kaip „Brose Baskets“, negali jiems leisti pajusti, jog tai bus lengvos rungtynės. Vos įžengęs į aikštelę nuo pat pradžių turi diktuoti žaidimo ritmą. Mums pavyko tai padaryti pirmuose dviejuose kėliniuose, kad susikrautume nemažą persvarą. Vėliau šiek tiek atsipalaidavome ir leidome jiems sumažinti taškų deficitą. Gerai, kad rungtynes baigėme turėdami 20 taškų pranašumą. Todėl stengiamės žaisti kaip galime geriau nuo pat pirmos mačo minutės.

 - Rungtynėse prieš „Žalgirį“ ir „Brose Baskets“, CSKA vidutiniškai atliko po 23.5 rezultatyvaus perdavimo. Kaip svarbus Jums yra kamuolio dalijimasis?


 - Tai labai svarbu, ypač komandai su tokia sudėtimi, kaip mūsų. Turime gerų, talentingų ir patyrusių vaikinų. Mūsų ekipa – puikus jaunų žaidėjų ir veteranų derinys. Nesvarbu, kokioje lygoje žaidžiame, privalome dalintis kamuoliu kiekvienose rungtynėse. Turime visas galimybes tai padaryti, todėl reikia dirbti ties komandiniu žaidimu, didesniu tarpusavio supratimu.

 - Ar europietiškas krepšinis reikalauja žaidėjų būti labiau kūrybingiems atliekant perdavimus dėl to, jog gynėjai gali daugiau padėti?

 - Europietiškas krepšinis labai orientuotas į komandinį žaidimą. Na, gali pergudrauti žaidėją individualiai, žaidžiant vienas prieš vieną. Jei tai pavyksta, pamatai, jog kitos atakos metu komandos draugai jam padeda. Todėl komandai labai svarbu atlikti tikslius perdavimus, gerai pataikyti ir suprasti vienas kitą aikštelėje. Ekipos, turinčios gerą žaidėjų tarpusavio supratimą, Eurolygoje dažniausiai iškovoja pergales.


 - Visgi pajautėte europietiško krepšinio atstovaudamas savo nacionalinei komandai. Ar tai padarė teigiamos įtakos Jūsų sugrįžimui?

 - Tai, jog kiekvieną vasarą žaidžiu europietiško stiliaus krepšinį, neabejotinai padeda. Stengiesi priprasti prie skirtingų žaidimo taisyklių, nes NBA ir Eurolyga turi skirtingas taisykles ir skirtingą teisėjavimą. Nesakau, kad tai blogai, bet skirtingos taisyklės ir tai, kaip teisėjai jas interpretuoja, kartais gali stebinti. Per savo karjerą turėjau porą gluminančių nutikimų, tačiau viskas gerėja. Kai kurie žaidimo aspektai yra visiškai skirtingi. Reikės laiko, kol priprasiu. Tačiau atstovavimas Rusijos rinktinei vasarą man tikrai padeda.

 - Atrodo, jog CSKA yra komanda, turinti tam tikrą misiją, o Jūs žaidžiate lyg vienas tos misijos vykdytojų. Kokia gi ta misija?


 - Taip, tikrai turime misiją. Mūsų tikslas – laimėti Eurolygos čempionų titulą. Labai lengva pažiūrėjus į komandos sudėti pasakyti: „Taip, jūs turite gerą komandą“. Bet žaisti turi krepšininkai, o ne jų pavardės komandos žaidėjų sąraše. Turėsime gerai atakuoti ir gintis, žaisti apgalvotai, kad laimėtume kiekvienas šio sezono rungtynes. Tai nebus lengva. Šiuo metu kiekviena komanda turi gerą sudėtį ir bet kuri iš jų gali laimėti.

 - Į CSKA ekipą grįžote kaip lyderis. Po tokios puikios pradžios, kaip toli norėtumėte nuvesti savo komandą?

 - Turime užsibrėžę tikslą laimėti kiekvienas rungtynes. Ir komanda, ir treneris jaučia didelį spaudimą. Negalime atsipalaiduoti nei minutę. Visi mus stebi ir kiekvienas CSKA pralaimėjimas yra didžiulis nepasisekimas. Todėl prieš kiekvienas varžybas jaučiamės spaudžiami. Tačiau man patinka tas spaudimas, ypač kai turime visas galimybes siekti pergalių. Esame puiki komanda. Visa, ką turime nuveikti, tai dirbti savo darbą – mėgautis žaidimu ir laimėti.

 

 

 

 

Parengė: Viktorija Morkūnaitė | BasketZone.lt

Video rekomendacijos: