Kai galima mėgautis krepšiniu: mūšiai, kurie papuoš artimiausius jūsų vakarus



Pavasaris – titulų rinkimo metas Lietuvos ir Europos klubiniame krepšinyje. Sezoną auksinėmis raidėmis jau įamžino Prienų „TonyBet“ (Lietuvos krepšinio federacijos taurėje), Šiaulių „Šiauliai“ (Baltijos krepšinio lygoje), Nacionalinės lygos nugalėtojų vardą apgynusi Mažeikių komanda ir antrus metus pajėgiausio universiteto vardą iškovoję Mykolo Romerio universiteto krepšininkai. Prieš akis – dar daugiau lemiamų nacionalinių ir tarptautinių kovų. Kur slypi daugiausia intrigos? Kas labiausiai pamalonins krepšinio gerbėjo akį artimiausiomis savaitėmis?



LKL: prizininkais trokšta tapti daugiau nei pusė komandų

Iki Lietuvos krepšinio lygos (LKL) reguliariojo sezono pabaigos liko mažiau nei dvi savaitės. Dėl savo galutinės pozicijos, išskyrus Kauno raj „LSU-Atletą“, kuris nebeturi šansų pakilti iš pirmenybių dugno, negali būti rami nė viena komanda.



Visą sezoną kalbame apie pakilusį čempionato lygį, ir tai yra tiesa. Prizininkų pakyloje – 3 vietos, 3 medalių komplektai. Jau dabar aišku, kad bent 2 komandos pasibaigus pirmenybėms jas apibūdins kaip nesėkmingas. Prieš sezoną atvirai į bronzą taikėsi ne tik Klaipėdos „Neptūnas“, Pasvalio „Pieno žvaigždės“ ir „TonyBet“. Tokį tikslą deklaravo Kėdainių „Nevėžis“, tačiau susidūrusi su finansiniais sunkumais komanda subyrėjo, o sezono pradžioje eksperimentavę „Šiauliai“ jau kurį laiką yra tapę labai rimta jėga.

Šį sezoną „Žalgiris“ vien LKL čempionate spėjo abu kartus pralaimėti „Neptūnui“ (73:81 ir 79:88), po kartą „Šiauliams“ (78:79), Prienams (83:101) ir Vilniaus „Lietuvos rytui“ (58:90). Suklupo ir ilgą laiką be pralaimėjimų vietiniame fronte žygiavę vilniečiai. Jie 84:89 pralaimėjo „Šiauliams“. Šie trys klubai pergales prieš grandus iš fantastikos srities priartino prie reguliariai pasikartojančios rutinos.

Pinigų garsiems žaidėjams negailinti „Pieno žvaigždžių“ ekipa sezoną pradėjo užtikrintai, tačiau visus kartus buvo nugalėti Kauno ir Vilniaus ekipų. „Žalgiriui“ pasvaliečiai pralaimėjo 57:83 ir 77:85, „Lietuvos rytui“ – 73:94. Antroje sezono pusėje išsikvėpusius pasvaliečius išduoda ir estams pralaimėta BBL ketvirtfinalio serija. Klubas nesugebėjo patekti į LKF finalo ketvertą ir labai realu, kad Pasvalys gali neperžengti jau pirmojo LKL atkrintamųjų barjero. Vyr. treneris Rimantas Grigas nėra žūtbūtinių serijų, kaip ir uždegančių kalbų, specialistas. Už taktines plonybes šioje komandoje atsakingas jas gerai išmanantis Mantas Šernius. Komanda pastaraisiais mėnesiais yra praradusi nugalėtojų mentalitetą, ir nėra jokių ženklų, kas verstų manyti, kad situacija keisis.

Rytoj Pasvalio arenoje R. Grigo auklėtiniai vėl susitiks su buvusia Artūro Jomanto komanda. Paskutinė proga įkąsti grandui?

Reguliariojo LKL sezono finišas ir visos atkrintamosios varžybos gali būti geriausios per pastarąjį dešimtmetį.

Eurolyga: į finalo ketvertą Milane vyks vienas lietuvis

Vos 7 pergales per 24 mačus Eurolygoje iškovojęs „Žalgiris“ pasirodymą Europoje baigė bene skambiausia nata, kokią tik galima buvo sugalvoti. Namuose 87:80 patiesė Madrido „Real“. Justinas Dentmonas sužaidė puikias rungtynes ir taip nustūmė į šešėlį nykius savo pastarųjų mėnesių pasirodymus. Prieš savaitę žalgiriečiai savo arenoje prieš „Neptūną“ atrodė bejėgiškai, o jau po 4 dienų su nauju treneriu Gintaru Krapiku įveikė itin retai Europoje klumpančius ispanus. Įspūdinga. Tokia vyšnaite ant torto gal ir įmanoma nupudruoti tvyrančias bėdas, tačiau užmiršti nevalia – „Top 16“ etapas Kauno ekipai buvo tiesiog tragiškas. 12 nesėkmių per 14 rungtynių. Dar tragiškiau jame būtų atrodęs ir „Lietuvos rytas“, bet jų kančias elitiniame turnyre nutraukė iškritimas į Europos taurę.


Šiaip ar taip lietuvių klubai sau įprastai pasirodymą Eurolygoje baigė jau po „Top 16“ etapo ir ramiai ruošiasi vietinio fronto kovoms. Tuo metu išgyvenę 8 stipriausieji jau rytoj, antradienį, pradės kapokles dėl teisės žaisti finalo ketverte Milane.

Maskvos CSKA–Atėnų „Panathinaikos“: studentas galynėsis su profesoriumi

Nepaprastai daug kas priklausys nuo pirmųjų dviejų rungtynių Maskvoje. Jeigu Ettore Messinos kariaunai pavyks namuose iškovoti abi pergales, serijos likimas taps aiškus. „Panathinaikos“ nebėra tas milžinas, koks buvo Željko Obradovičiaus laikais. Pirmuose dviejuose Eurolygos etapuose „Panathinaikos“ pasirodė kaip vidutiniokas. Reguliariajame sezone graikai iškovojo 5 pergales, patyrė 5 pralaimėjimus ir į „Top 16“ pateko kaip ketvirtoji grupės komanda. Šiame ruože Jono Mačiulio atstovaujamas klubas vėl pasiekė status quo (7/7). To užteko, kad klubas prasimuštų į atkrintamąsias pasigvelbdamas paskutinį bilietą, skirtą E grupės komandoms. Jau mėnuo, kai komandai vadovauja Argirį Pedoulakį trenerio poste pakeitęs Fragiskas Alveris. 19 sezonų „Panathinaikos“ paaukojęs ir 5 kartus su klubu Eurolygą laimėjęs ilgaplaukis sugebėjo mobilizuoti komandą. Tačiau ar pradedantysis treneris atsilaikys prieš didžiojo matematiko E. Messinos rebusus?


CSKA reguliariajame sezone įsivažiavo gana sunkiai (7 pergalės, antroji vieta A grupėje), bet „Top 16“ etape raudonarmiečiai F grupėje finišavo pirmi (12/2). Taip dar kartą patvirtintas faktas – čempioniškas žaidimas pradedamas žaisti tada, kai jo reikia labiausiai. Klubo skautu dirbantis lietuvis Benas Matkevičius naujienų portalui Alfa.lt dar gruodį atskleidė, kad komandos pasiruošimo planai sudėlioti būtent taip, kad komanda atitinkamos sportinės formos ir krepšinio kokybės lygį pasiektų antroje sezono dalyje ir jo finiše.

Intriga: „Panathinaikos“ tikrai pajėgus kartą laimėti Maskvoje, o savos sienos graikams padeda visada.

Barselonos „Barcelona“–Stambulo „Galatasaray“: su šakėmis prieš tanką


Nuobodžiausia pora, kokią tik buvo galima sugalvoti. Galima postringauti, kad Miuncheno „Bayern“ ir Krasnodaro „Lokomotiv“ ispanams būtų kur kas rimtesnis varžovas, tačiau minėtas komandas laimėdami 4 iš paskutinių 5 rungtynių aplenkė nenuspėjami turkai. „Galatasaray“ „Top 16“ etape startavo 3 pralaimėjimų serija, tačiau antrajame rate laimėjo prieš abu tiesioginius konkurentus – vokiečius ir rusus. Ergino Atamano komanda tiesiog nepajėgi serijoje iki 3 pergalių nugalėti metai iš metų nuosekliai dirbančių katalonų. Ne tas kalibras. Dirbtinai sukurta, keliais tritaškininkais ir individualiais reidais besiremianti ekipa niekada nelaimės ketvirtfinalio serijos prieš tokias komandas kaip „Barcelona“.

Etatinė finalinių ketvertų dalyvė ten greičiausiai atsidurs ir šiemet. Xaviero Pascualio auklėtiniai laimėjo pirmus 10 „Top 16“ etapo susitikimų. Dėl pralaimėjimo ant gerą žaidimą demonstruojančios „Emporio Armani“ niekas nepyksta, o nesėkmę prieš Vitorijos „Laboral Kutxa“ galima pateisinti motyvacijos stoka.

Intriga: „Barcelona“ – darniai sukonstruotas mechanizmas, todėl turkams pasiekti bent vieną pergalę bus be galo sunku.


Milano „Emporio Armani“–Tel Avivo „Maccabi“: tikra ketvirtfinalio puošmena

Laukia velniškai ilgas ir įtemptas serialas. Labai realu, kad šioms komandoms prireiks visų 5 serijos dalių o jų pabaiga gali pranokti nemažą dalį Holivudo filmų atomazgų. Italai reguliariajame sezone laimėjo 5 rungtynes. Tiek, kiek ir „Žalgiris“. „Top 16“ etape „dizaineriai“ pademonstravo įspūdingą 2 mėnesius trukusią 7 pergalių seriją, kurią tik praėjusią savaitę sugebėjo nutraukti Malagos „Unicaja“ krepšininkai. Sezono pradžioje „Emporio Armani“ buvo niekuo neišsiskirianti vidutinė Eurolygos komanda, tačiau įpusėjus antrajam etapui visi prisiminė, kad finalo ketvertas gegužę vyks būtent Milane. Nuostabiai atsiskleidęs Niccolo Melli, 11 taškų vidurkį išlaikantis Allesandro Gentile, legionierių vaidmenį su kaupu pateisinantys C. J. Wallace'as, Davidas Mossas, Danielis Hackettas, Curtisas Jerrellsas. Tai šią komandą daro ypatingą.

Panašiu žaidimu (amerikietišku, atletišku, bet kartu protingu) pasižymi ir „Maccabi“ krepšininkai. Davidas Blattas krepšininkus Ricky Hickmaną, Deviną Smithą, Tyrese'ą Rice'ą yra įstatęs į reikiamas vėžes ir neleidžia piktnaudžiauti individualiais veiksmais puolant. Po krepšiu visada yra praktiškai nepastumiamas Sofoklis Schortsanitis, o žaidimą sėkmingai klijuoja Joe Inglesas. Žydų klubas „Top 16“ etape patyrė 6 nesėkmes ir kaip reikiant buksuoja Izraelio pirmenybėse, bet tai jokiais būdais neatsako į pagrindinius akistatos klausimus.


Intriga: potencialiai gražiausia ketvirtfinalio serija. Greitis, dėjimai, atletiškas žaidimas „1 prieš 1“, beprotiški tritaškiai ir įkaitusi atmosfera. To šių komandų dvikovose neturėtų trūkti.

Madrido „Real“–Pirėjo „Olympiacos“: ar keršto planai neišvirs į fiasko?

Tai, ką pastaruosius 2 sezonus Eurolygoje išdarinėjo Pirėjo klubas, jau įėjo į Europos krepšinio istoriją. Per ketvirtį amžiaus tik 3 komandoms pavyko apginti Eurolygos čempionų vardus. 1991-aisiais titulą apgynė Toni Kukočo vedama Splito „Jugoplastika“, o 2005 m. antrą kartą triumfavo Šarūno Jasikevičiaus ir Tony Parkerio vedamas „Maccabi“.


Lyg per klaidą tuo neišvaizdžiu Georgio Printezio metimu „Olympiacos“ laimėjo 2012-ųjų finalą ir be taurės paliko Ramūną Šiškauską, Darjušą Lavrinovičių bei Joną Kazlauską. Bet per klaidą čempionais netampama. „Didžiųjų ekspertų“ titulo gynybos sezoną graikai buvo iš anksto nuvainikuoti, tačiau Vasilio Spanoulio vedama komanda praėjusių metų finale panaikino 17 taškų deficitą ir į ašarų pakalnę pasiuntė kitą grandą – „Real“.

Šį reguliarųjį sezoną graikai žaidė čempioniškai – 10 pergalių iš tiek pat galimų. „Top 16“ klubo rezultatai smuko – 8 pergalės ir 6 pralaimėjimai, o juodžiausia periodą „Olympiacos“ išgyveno vasario 20–kovo 6 dienomis, kai patyrė 4 pralaimėjimus iš eilės.
Lažybų tarpininkai graikų šansus patekti į finalo ketvertą vertina 5 kartais mažiau nei karališkojo klubo. „Real“ per 24 mačus Eurolygoje pasiekė 21 pergalę. Įspūdinga? Taip. Bet jos dar nieko negarantuoja.

Intriga: „Real“ spinduliuoja pasitikėjimu ir varžovus gniuždančiu žaidimu. „Olympiacos“ vis dar yra ne tik Eurolygos čempionai, bet ir itin valinga komanda. Ji žino, kaip laimėti sudėtingas ir varginančias serijas. Sulauksime ne vieno trilerio.

alt





Balys Šmigelskas | Alfa.lt

{fcomment}

Video rekomendacijos: