Antrasis Jono ir Donato sezonas NBA lygoje baigtas: ar lietuviai atliko žingsnį į priekį?



Praėjusį savaitgalį Donatas Motiejūnas ir Jonas Valančiūnas su savo komandomis užbaigė NBA sezoną, kuriame ir toliau netrūks ažiotažą keliančių kovų. Lietuvos krepšinio lygoje (LKL) taip prasidėjo atkrintamosios varžybos, kuriose viskas klostosi pagal logiškiausią scenarijų. Kaip vertinti NBA lietuvių sezonus ir ko galime laukti artimiausioje ateityje? Tai pagrindinė šios savaitės krepšinio apžvalgos tema.



„Rockets“ krachas – dviejų primadonų kaltė?

54 pergalės per 82 reguliariojo sezono rungtynes, ketvirtoji vieta NBA Vakarų konferencijoje. Tokie buvo Hjustono „Rockets“ rezultatai prieš prasidedant atkrintamosioms varžyboms. Jamesas Hardenas žaidė užtikrintai, rinko liūto dalį taškų, o Dwightas Howardas po apgailėtino sezono Los Andželo „Lakers“ gretose atrodė grįžęs į sau įprastą formą. Deja, tačiau ryškiausiai šviečiančios Hjustono žvaigždės atėjus lemiamoms kovoms gerokai prigeso.



Per daug žaidimo „1 prieš 1“, savo jėgų pervertinimas, aplaidumas gynyboje, tarpusavio nesupratimas. Štai kas privertė „Rockets“ iš atkrintamųjų pasitraukti jau jų pirmajame etape. Hjustono komandos sirgaliai gali muštis į krūtinę ir sakyti, kad jei ne Portlando „Trail Blazers“ lyderio Damiano Lillardo tritaškis aidint sirenai, ši serija galėjo pasibaigti kitaip. Tačiau tai turėjo įvykti ir tai yra dėsninga. Žvaigždžių prifarširuotas klubas taip ir nesugebėjo tapti tikra komanda. Gaila tokių juodadarbių kaip Jeremy Linas, Chandleris Parsonsas ar Donatas Motiejūnas, tačiau dirbtinai sukurtai komanda ilgoje atkrintamųjų serijoje prieš rimtai pasiruošusį klubą kažko pasiekti yra nelemta.

Kevinas McHale'as lietuviu šioje serijoje nepasitikėjo nė sekundės. Praėjusio sezono atkrintamosiose strategas D-Mo į aikštę buvo išleidęs vieneriose rungtynėse. Per 5 minutes sunkusis krašto puolėjas į Oklahomos „Thunder“ krepšį tuomet įmetė 5 taškus. Tai bent jau iki kito pavasario ir išliks vieninteliai Donato skaičiai per svarbiausią NBA stadiją.

D-Mo ir šį sezoną aikštėje nepraleido tiek laiko, kiek norėtų jis pats, žaidėjo agentas ir visi krepšinio sirgaliai. Ir visgi kauniečio minučių ant parketo padaugėjo. Šiemet vidurkis siekė 15,4 min. (pasirodė 62 rungtynėse). Lietuvio statistika 2013–2014 m. sezone – 5,5 taško ir 3,6 atkovoto kamuolio per rungtynes.

Palyginimui, 2012–2013 m. sezone D. Motiejūnas žaidė 44 rungtynėse, vidutiniškai ant parketo praleisdavo 12,2 min., rinkdavo 5,7 taško ir atkovodavo po 2,1 kamuolio.

Sėkmingiausiai lietuviui susiklostė kovo 21-osios mačas su Minesotos „Timberwolwes“ klubu. Jame lietuvis pelnė 20 taškų (karjeros rekordas) ir atkovojo 6 kamuolius.



Kitas sezonas? Niekas dramatiškai nesikeis. D. Motiejūnas toliau kantriai dirbs ir lauks savo šanso. Visi reikalai iš esmės pradės judėti tada, kai pasibaigs tarp klubo ir žaidėjo galiojantis kontraktas. O tai bus po metų.


„Raptors“ verti pagarbos, Valančiūnas banguoja toliau

Toronto „Raptors“ tetrūko vieno taiklaus metimo ir klubas būtų patekęs ten, kur nėra buvęs jau daugiau nei dešimtmetį – į Rytų konferencijos pusfinalį. Visgi įžaidėjo Kyle'o Lowry metimą septintosiose serijos rungtynėse blokavo Bruklino „Nets“ veteranas Paulas Pierce'as, taip užbaigdamas Kanados ekipos sezoną. Atrodytų, galutinis rezultatas tenkinti negali. Dwayne'o Casey auklėtiniai serijoje pirmavo 3:2, tačiau pralaimėjo abu paskutinius mūšius. „Raptors“ Rytų konferencijoje užėmė aukštą trečiąją poziciją. Kad ir kokia silpna iš pažiūros atrodytų ši konferencija, tokių aukštų vietų reikia nusipelnyti. Ir pelenės istoriją šiame sezone pademonstravę „dinozaurai“ tai padarė.

Galime daug kalbėti apie „Nets“ krepšininkų drąsius pareiškimus ir galimus nešvarius žaidimus reguliariojo sezono finiše (kalbama, kad žaidėjai galėjo tyčia pralaimėti du paskutinius mačus ir taip pasirinkti parankesnį varžovą atkrintamosiose). Tačiau Jono Valančiūno klubas buvo per plauką nuo to, kad rusų milijardieriaus Michailo Prochorovo sukurtas žvaigždynas paspringtų negrįžtamai. Iki tobulos istorijos pabaigos Big V atstovaujam klubui pritrūko nedaug. Garbingas priešinimasis konferencijos pusfinalyje titulą ginančiam Majamio „Heat“ klubui jau būtų prilygintas savotiškai pergalei.


Visgi realybė yra kitokia, puikiai besidarbuojantis „Raptors“ generalinis vadybininkas Masai Ujiri vėl netruks panirs į įprastą tarpsezonio rutiną. Kitąmet Toronto ekipa pretenduoja tapti dar grėsmingesne jėga. Tobulėti ir augti su klubu privalės ir J. Valančiūnas. Ilgoje serijoje stabilumu stebinęs Jonas paskutinėse rungtynėse vėl buvo dingęs. Per 27 minutes uteniškis pelnė 3 taškus, atkovojo 5 kamuolius ir puldamas buvo visiškai nepavojingas. Susidarė įspūdis, kad vidurio puolėjas bijojo atsakomybės, todėl vengė aštrinti žaidimą, neįkirto į baudos aikštelę ir neprašė kamuolio. Dviem minutėmis mažiau rungtyniavęs tiesioginis lietuvio oponentas ilgaamžis Kevinas Garnettas surinko 12 taškų ir sugriebė 11 atkovotų kamuolių.

M. Ujiri yra minėjęs, kad jo komandoje nuo mainų nėra apsaugotas joks žaidėjas. Vadinasi, ir J. V. Aišku, joks svarbesnis žingsnis nebus atliktas neapmąsčius visų iš to išplaukiančių pasekmių. Kitas „Raptors“ sezonas turėtų būti dar geresnis. J. Valančiūnui tai bus treti metai NBA lygoje ir svarbiose rungtynėse pasislėpti už jaunystės ir nepatyrimo etiketės bus dar sunkiau. Torontas – geriausia ir perspektyviausia vieta tobulėti jaunajai Lietuvos vilčiai.

J. Valančiūno statistika šiemet taip pat buvo geresnė nei debiutiniame sezone. 2013–2014 m. Jonas reguliariajame sezone sužaidė 81 rungtynes, ant parketo vidutiniškai praleisdavo 28,2 min., per jas pelnydavo 11,3 taško ir atkovodavo 8,8 kamuolio.


Debiutuodamas stipriausioje krepšinio lygoje, Jonas sužaidė 62 reguliaraus sezono mačus, aikštėje vidutiniškai praleisdavo po 23,9 minutės, rinkdavo po 8,9 taško ir sugriebdavo 6 kamuolius.

Sėkmingiausią mačą vidurio puolėjas sužaidė balandžio 10-ąją, kai į Filadelfijos „76ers“ krepšį įmetė 26 taškus (karjeros rekordas) ir atkovojo 12 kamuolių.



Favoritai buvo pasiųsti į paniką

NBA atkrintamosios kasmet yra išskirtinės. Čia prasideda visiškai kitoks krepšinis ir bet kuri komanda gali pateikti staigmenų. Tačiau tai, kas vyksta šį pavasarį, pranoksta lūkesčius. Net 5 iš 8 ketvirtfinalio serijų prireikė maksimalaus 7 mačų skaičiaus. Lengviausiai į kitą etapą, kaip ir tikėtasi, žengė „Heat“ klubas, kuris be ypatingų pastangų 4:0 nugalėjo Šarlotės „Bobcats“ krepšininkus. Tik per vieną metimą nuo 7-ųjų serijos rungtynių buvo jau aptartos „Rockets“ ir „Blazers“ komandos.

Totalinį puolimą išpažįstančių Los Andželo „Clippers“ ir Oklando „Warriors“ ekipų akistatos baigėsi geltonųjų „karių“ kapituliavimu, o Memfio „Grizzlies“, Atlantos „Hawks“ ir Dalaso „Mavericks“ vos nesukūrė didžiųjų sensacijų – ambicingi ir daug žadantys „Thunder“, Indianos „Pacers“ ir San Antonijaus „Spurs“ klubai rizikavo likti be nieko. Gana netikėtai lengvai iš NBA vežimo buvo išmesti Čikagos „Bulls“, kuriuos 4:1 pervažiavo Vašingtono „Wizards“ vežimas.


Dėl patekimo į Rytų konferencijos finalą susigrums „Pacers“ ir„Wizards“ bei „Heat“ ir „Nets“ poros. Sakykime, Indianapolio vyrukai oficialiai vėl bus įvardijami kaip serijos favoritai, tačiau jiems nuo to lengviau tikrai nebus. Tuo metu „Nets“ yra viena iš nedaugelio lygos komandų, kuri gali nutraukti „Heat“ dominavimą. Net 3 iš 4 dvikovų reguliariajame sezone laimėjo būtent Bruklino krepšininkai.

Vakaruose išvysime „Blazers“ ir „Spurs“ bei „Thunder“ir „Clippers“ akistatas. Portlando ekipa jau pateko tarp 8 geriausių NBA komandų ir tai yra didžiulis pasiekimas. Kritikai teigia, kad „Blazers“ baterijos netrukus išseks, o „Spurs“ nėra vien veteranais besiremiantis klubas. Vis dėlto „Blazers“ pernelyg vieningai tikslo siekianti komanda, kad juos būtų galima nurašyti pirma laiko. Kitoje poroje – visiška lygybė. „Clipers“ ir „Thunder“ mūšiuose dominuos greitas, techniškas, dinamiškas ir akiai patrauklus krepšinis. Visiškai realus 7 rungtynių serijos scenarijus.

LKL: kas pasinaudos istoriniu šansu?


Lietuvoje pirmajame atkrintamųjų etape, žinoma, kovojama ne iki 4 pergalių. To ir nereikia. Kėdainių „Nevėžis“ ir Pasvalio „Pieno žvaigždės“ savo sezonus jau baigė, o pirmoji Vilniaus „Lietuvos ryto“ ir Kauno „Žalgirio“ akistata pusfinalyje laukia jau šį penktadienį sostinėje. Antrasis serijos iki 2 pergalių mačas Kaune numatomas po savaitės, gegužės 12-ąją.

Galbūt jau tada sužinosime, kuriam iš grandų atiteks „malonumas“ žaisti dėl LKL bronzos. Jeigu tai bus „Lietuvos rytas“, sezonas vilniečiams baigsis tiesiog tragiškai. Tiesa, dar yra VTB Vieningoji lyga, bet rytiečiai pagrindinį savo tikslą įvardija LKL čempionų žiedus. Jeigu dėl trečiosios vietos bus priverstas grumtis „Žalgiris“, tai bus dar vienas smūgis ne tik į žaidėjų, bet ir vadyba užsiimančių žmonių paširdžius. Kauniečiams serija su „Lietuvos rytu“ bus paskutinė proga šį sezoną atgauti pasitikėjimą savimi ir pakelti savo smukusią moralę. Viskas arba nieko. Taip į laukiančias kovas žvelgia abi komandos.

Kitos ketvirtfinalio poros santykius dar aiškinasi. Šiaulių „Šiauliai“ praleido puikią progą laimėti Klaipėdoje, o Utenos „Juventus“ nerado jokių argumentų Prienų tvirtovėje. Panašu, kad istorinį šansą siekiantiems išnaudoti uteniškiams koją kiša nervinė įtampa ir patirties trūkumas. Kažkuri iš šių 4 komandų taps „Žalgirio“ arba „Lietuvos ryto“ varžove finale. Kas galėtų jiems mesti rimtą iššūkį serijoje iki 4 pergalių?


alt





Balys Šmigelskas | Alfa.lt

{fcomment}

Video rekomendacijos: