„Celtics“ skautu tapęs B.Matkevičius: nenoriu Lietuvai padaryti gėdos



Lietuvos rinktinės skauto Beno Matkevičiaus karjera klostosi daugiau nei įspūdingai. Pernai už varžovų analizę atsakingas specialistas iš Slovėnijoje vykusio Europos čempionato grįžo su sidabro medaliu ir iš karto kibo į darbus Maskvos CSKA ekipoje.



Pasibaigus klubiniam sezonui Benas sulaukė dar didesnio įvertinimo - tapo legendinio NBA klubo Bostono „Celtics“ skautu. Už jaunųjų talentų paiešką Europoje atsakingas lietuvis su naujienų portalu Alfa.lt išsamiai pasidalijo mintimis apie laukiančius iššūkius stipriausioje planetos krepšinio lygoje.

31-erių skautas padebesiais neskrajoja – stengiasi nuolat tobulėti ir išlaikyti aukštą kokybiško darbo standartą.



Visų pirma, nuoširdžiausi sveikinimai. Bostono klubas turi gilias tradicijas, tai daugiausiai titulų per lygos istoriją laimėjusi ekipa (17). Paskutinį kartą „Celtics“ tai padarė 2008-aisiais. Kokie įspūdžiai iš NBA naujokų biržos? – paklausėme Beno.

Labai dėkoju. Tai tikrai ypatingas jausmas. Kai pasirašiau kontraktą, atrodė, kad pats esu pašauktas NBA naujokų biržoje (juokiasi). Ją su visu klubo personalu stebėjome komandos rūbinėje, kurioje viskas buvo paruošta „draftų” vakarui. Įspūdžiai labai malonūs. Nežinojau, kas manęs laukia, kaip reikės elgtis, todėl viską stebėjau ir bandžiau pasisemti kuo daugiau informacijos ateičiai. Tą pačią dieną, kai atvykau į Bostoną, jau teko dalytis informacija apie žaidėjus iš Europos.

„Celtics“ šeštuoju šaukimu pasikvietė įžaidėją Marcusą Smartą, septynioliktuoju – Jamesą Youngą. Pirmasis – nepaprastai veržlus ir greitas, antrasis NCAA pirmenybėse demonstravo pavydėtiną taiklumą. Ką galite apie juos pasakyti dar? Kaip jie pakeis „Celtics“ žaidimą?

Tikiuosi, kad abu žaidėjai mūsų rotacijai perimetre galės padėti savo stiprybėmis. M. Smartas ne tik veržlus ir greitas, bet ir nepaprastai gerai ginasi. J. Youngo žaidime pagrindinį vaidmenį atliks jo metimas ir ūgis – tai, ko mums labiausiai trūko praėjusį sezoną. Abu žaidėjai turi gerą perspektyvą. Tikimės, kad jie tobulės ir ves komandą į priekį.

Praėjusį sezoną iš pagrindų atsinaujinęs „Celtics“ iškovojo 25 pergales, patyrė 57 pralaimėjimus ir liko toli nuo atkrintamųjų varžybų. Galbūt turite žinių, ką komandos vadovai planuoja šią vasarą?

Žinių turiu, bet dalytis negaliu (šypsosi). Žinoma, tikslas – laimėti. Treneris Bradas Stevensas – jaunas ir kupinas ambicijų. Komanda neseniai subyrėjo, todėl reikia laiko, kad ją sukurtume iš naujo. Visada atsiranda daug idėjų, kokiu būdu ir kokius žaidėjus prisivilioti į Bostoną, bet daug kas priklauso nuo turimų kontraktų ir „algų kepurės”, todėl ne visas idėjas galima įgyvendinti.

Klube kuriama nauja strategija. Pernai, būdamas 36-erių, B. Stevensas tapo jauniausiu strategu per visą NBA istoriją. Kuo remiasi jo filosofija ir krepšinio supratimas?


Su treneriu kol kas kalbėjome apie kelis žaidėjus. Kiek suprantu, jam labai patinka darbštūs, asmeninių iššūkių nebijantys krepšininkai. Strategas naudoja daug derinių, mėgsta žaidimą „du prieš du”. Šiais metais buvo sunku, nes turėjome mažai metikų, todėl trenerių štabui teko prisitaikyti prie žaidėjų charakteristikos. Manau, daugiau pabendravęs su B. Stevensu, pažiūrėjęs ne tik Vasaros lygos, bet ir reguliaraus sezono rungtynių, apie jo filosofiją galėsiu pasakyti daugiau.

Minėjote, kad Europoje svarbu mokėti žaisti ir judėti be kamuolio, jausti žaidybinę erdvę. Dabar stebėdamas jaunuosius talentus daugiau dėmesio kreipsite į jų individualias savybes ir atletiškumą?

Dėmesį reikia kreipti į visus žaidėjus, kurie moka žaisti krepšinį aukščiausiu lygiu. NBA jis turi būti atletiškas ir individualiai stiprus, tai reikalaujamas minimumas. Bet krepšininkas turi suprasti žaidimą, turėti bent vieną išskirtinę savybę, kuria būtų galima pasinaudoti. Akivaizdu, fiziškai tai pati stipriausia lyga pasaulyje, dėl to ir reikalavimai žaidėjams aukšti. Jų atletiškumas ir talentas tėra tik pradžia.


Jūsų istorija kiek primena Artūro Karnišovo pavyzdį – anksti baigėte krepšininko karjerą, išsijuosęs dirbote už krepšinio aikštelės ribų, ir štai, jūs čia – NBA lygoje.

Ne tik į jo, bet ir Alvydo Pazdrazdžio kelias panašus. Tikrai prieš penkerius metus nesitikėjau, kad dirbsiu tokio lygio klube, todėl kiekvieną dieną ir kiekvieną akimirką bandau toliau tobulėti, mokytis, vertinti. Juk atsakomybė didelė. Ne tik klubui, bet ir Lietuvai gėdos nenoriu padaryti. Artūro ir Alvydo pavyzdžiai geri, tikiuosi, nenuvilsiu ir aš.

Sunkus darbas neskaičiuojant valandų ir valia. Kas dar labiausiai prisidėjo prie jūsų sėkmės?


Visų pirma, nesu laimėjęs Eurolygos titulo, o tai komandinis sportas, todėl aukščiausio rezultato pasiekti kol kas nepavyko. Savo asmeninį požiūrį į darbą turiu dedikuoti tėvams. Jų auklėjimas yra pagrindinis indėlis į tai, kur esu dabar. Jie anksti įdiegė teisingas vertybes – turėti ir vykdyti uždavinius, prisiimti atsakomybę, atskirti gerą nuo blogo, gerbti žmones. Įtakos turėjo ir vaikystėje su manimi dirbę JAV treneriai. Manau, sportinis charakteris išlieka. Nors profesionaliai nebesportuoju, tačiau vis tiek visada noriu savo darbą atlikti gerai ir atiduoti visas jėgas. Būnant žaidėju man patikdavo visą energiją išlieti aikštėje. Kai turi mažiau talento nei kiti, reikia atidirbti. Tas pats vyksta ir už aikštės ribų.

Visada noriu įtikinti žmones, kad galiu atlikti darbą geriau, nei jie tikisi. Ypač, kai sako arba galvoja, kad tu negali, tai neįmanoma. Bijau nuvilti žmones, stengiuosi išlaikyti asmeninį darbo kokybės standartą. Manau, tai kažkoks mano kompleksas, kuris darosi nebesveikas (šypsosi). Tikiuosi naujo darbdavio taip pat nenuvilti.

Turbūt NBA įvykius atidžiai sekėte ir anksčiau. Kokį įspūdį paliko pasibaigęs sezonas? Kurios komandos nustebino, kurios nuvylė?


Atvirai sakant, to laiko sezono metu buvo mažai. CSKA sezonas buvo įtemptas ir tvarkaraštis neleido įsigilinti. Žiūrėjau NBA finalų apžvalgas, sutrumpintas rungtynių versijas. Žinoma, San Antonijaus „Spurs” nustebino, nes jų žaidimas buvo tiesiog gražus, komandiškas ir visas pasaulis galėjo tai matyti. Majamio „Heat” nuvylė, nes finalas neturėjo tokios įtampos kaip prieš metus. „Spurs” nusipelnė tapti čempionais, ypač po tragiškai pralaimėto finalo 2013-aisiais.

Klivlando „Cavaliers“ strategu tapo Davidas Blattas, skelbiama, kad į NBA netrukus atkeliaus ir Etorre Messina. Kokių naujovių šie treneriai pajėgūs įnešti į savitą JAV krepšinį?

Manau, D. Blattas turi labai gerą pojūtį, kaip sukurti reikalingą komandos dvasią. Jeigu tai pavyks Klivlande, jis gali pasiekti daug. Puolime treneris derinius pritaikys prie esamų žaidėjų ir juos išnaudos tinkamai. Daug judėjimo ir daug įkirtimų į baudos aikštelę – tai matys „Cavaliers” varžovai. Gynyboje D. Blattas įves aikštės ir keitimo sistemas, kurias NBA tik neseniai pradėjo vertinti ir naudoti. Šioje srityje treneris gali būti labai novatoriškas.


Jeigu E. Messina papildys kurį nors NBA trenerių štabą, manau, jis taip pat pritaikys savas gynybos sistemas. Žaidėjų pasikeitimų gynyboje bus mažiau nei D. Blatto vadovaujamoje komandoje, bet E. Messinos krepšinyje bus daugiau kontaktinio krepšinio.

„Spurs“ žaidžia komandiškai ir gražiai. Būtent tai jai leido iškovoti dar vienus čempionų žiedus. Kodėl gerosios praktikos iš jų nebando perimti kiti klubai? Galbūt bando, bet kažkas nepavyksta?

Jų sistema – auginti ir saugoti savo žaidėjus, gerbti tradicijas. Kaip matote, šiame klube per 16 metų mažai kas pasikeitė. Greggas Popovičius turi didžiausią įtaką, o jo trenerių štabas yra labai atidžiai atrinktas. Pagrindiniai žaidėjai tokie, kurie nepervertina pinigų. Aplink Timą Duncaną lipdomas ne tik visas žaidimas. Jis yra pagrindinis klubo veidas plačiąja prasme. T. Duncanas į NBA atėjo po ketverių metų studijų universitete, kur atstovavo „Wake Forest” komandai ir joje susiformavo kaip žaidėjas. Jis iki galo nušlifavo savo žaidimą ir lygą atėjo visiškai pasiruošęs. Šias laikais didžiausi talentai NCAA ketverių metų tikrai nepraleidžia, o, atėjus į NBA, jiems būna sunku prisitaikyti.


Kokia vieta LeBronui Jamesui būtų geriausia tęsti karjerą?

Manau, tokiam žaidėjui būtų žaisti patogu bet kokioje komandoje, nes ji iškart pretenduos į titulą (šypsosi). Spėju, kad jis liks „Heat” gretose ir toliau bandys kovoti dėl čempionų žiedų.

Ką ketinate veikti iki Lietuvos rinktinės stovyklos pradžios?


Po CSKA sezono uždarymo užbaigiau reikalus Maskvoje, po to asmeniniais reikalais skridau į Barseloną. Likus dienai iki NBA naujokų biržos, atvykau į Bostoną, kad sužinočiau, kas manęs laukia kitą vasarą. Dabar su komanda keliausiu į Orlandą, kur vyks Vasaros lyga. Iš ten atskrisiu tiesiai į Palangą ir prisijungsiu prie rinktinės stovyklos.



alt






Balys Šmigelskas | Alfa.lt


{fcomment}

Video rekomendacijos: