Žvilgsnis į NBA atkrintamųjų poras: kokios lietuvių klubų galimybės?



Šeštadienio vakarą Lietuvos laiku dvikova tarp Toronto „Raptors" ir Vašingtono „Wizards" startuoja NBA atkrintamosios varžybos – 16 pajėgiausių klubų pasirengę didiesiems nuotykiams. Naujienų portalas Alfa.lt siūlo trumpai susipažinti su kiekviena iš 8 porų ir apžvelgti pagrindines intrigas.



Lažybininkai ryškiausiais serijų favoritais įvardija Kivlando „Cavaliers" ir Oklando „Warriors" klubus, o daugiausiai intrigos prognozuojama Los Andželo „Clippers" ir San Antonijaus „Spurs" poroje.

Rytų konferencija



Atlantos „Hawks" (60/22) – Bruklino „Nets" (38/44): naktiniai klubai ir atsipūtėlis Williamsas



„Hawks" šį sezoną laimėjo visas 4 tarpusavio dvikovas. Pagrindiniais smuikais tarpusavio akistatose grojo aukštaūgiai. „Hawks" gretose toks buvo Alas Horfordas (18 taškų), „Nets" - Brookas Lopezas (19 taškų).

„Hawks" visą sezoną demonstravo stabilumą, o „Nets" į atkrintamųjų traukinį įšoko tik šiąnakt. Be to, žinant atsainų kai kurių Bruklino klubo lyderių požiūrį, peršasi išvada – seriją galbūt sunkiai, bet laimės „Hawks". Besidomintieji NBA žino, kad Deronas Williamsas mieliau renkasi pasiplaukiojimą banglente nei papildomą treniruotės valandą. Vis tik ne šventieji ir „Hawks". Prieš savaitę Pero Antičius ir Thabo Sefolosha apsilankė naktiniame Niujorko klube ir buvo sulaikyti policijos pareigūnų. T. Sefoloshai linksmybės baigėsi lūžusia koja. Įdomu, ar P. Antičius nutars naktinius žygius pakartoti prasidėjus atkrintamosioms?

Didysis klausimas: ar „Hawks" sugebės išlaikyti pergalingą aurą prieš visą sezoną dreifuojančią Bruklino ekipą?

Klivlando „Cavaliers" (53/29) – Bostono „Celtics" (40/42): baimę jaus „Cavs"



Tarpusavio susitikimuose lygybė – 2:2. Jeigu iš LeBrono Jameso kompanijos panašaus rezultato ir buvo tikimasi, tai „Celtics" patekdama į atkrintamąsias daug ką nustebino. Specialistai lauro vainikus už tai kabina jauniausiam lygos strategui, 38-erių Bradui Stevensui, kuris komandos vairą perėmė 2013 m. vasarą.

Komanda sezono metu atsisveikino su brangiausiais savo krepšininkais – Rajonu Rondo ir Jeffu Greenu. Vis dėlto Evanas Turneris, Kelly Olynykas, Avery Bradley, Marcusas Smartas ir atvykęs Isaiah Thomasas savo darbą atliko pagirtinai. Bostonas – ateities komanda, kuri neturi ko prarasti, jų neslegia jokia atsakomybė. Gerbėjų akyse jie jau tapo herojais. O „Cavaliers" yra po padidinamuoju stiklu. Bus labai įdomu stebėti, kaip šią įtampą atlaikys atkrintamosiose dar niekada nežaidę Kyrie Irvingas ir Kevinas Love'as. Esminiu veiksniu poroje gali tapti LeBrono universalumas ir patirtis, tačiau vienas komandos jis neištemps. Beje, „Celtics" treneriui B. Stevensui ir „Cavs" strategui Davidui Blattui – tai taip pat pirmosios atkrintamosios. Galime tikėtis nesuvaidintų emocijų.

Didysis klausimas: ar „Celtics" pavyks įkąsti Karaliaus komandai? O gal ir ne kartą?


Čikagos „Bulls" (50/32) – Milvokio „Bucks" (41/41): intriguojanti aukštaūgių ir gynėjų dvikova



3 iš 4 tarpusavio susitikimų laimėjo „Bulls", o 2 mačuose iš jų dėl traumos negalėjo žaisti Derrickas Rose'as. Taip taip, Derricko sveikata vėl bus vienas pagrindinių veiksnių ne tik šioje poroje, bet ir visame šio pavasario Čikagos žygyje. Sunku tuo patikėti, bet D. R. nuo 2012 m. yra sužaidęs tik vienerias atkrintamųjų rungtynes, o už lango jau 2015 m. Be jo „buliai" nepajėgūs nuveikti kažko ypatingo. Kita vertus, „Bucks" gynybos polius Tomo Thibodeau auklėtiniai turėtų versti ne per gynėjus.


Esminį vaidmenį turėtų atlikti veteranas Pau Gasolis, kuris tarpusavio akistatose vidutiniškai rinkdavo po 24 taškus. Įdomu bus stebėti vieno geriausiai lygoje besiginančio Joakimo Noah ir graikų talento Giannio Antetokounmpo dvikovą. Aišku, Milvokyje yra Michaelis-Carteris Williamsas, O. J. Mayo ir Ersanas Ilyasova. „Bucks" šansų nurašyti negalima.

Didysis klausimas: ar „Bulls" sugebės susitvarkyti su savo kompleksais?

Toronto „Raptors" (49/33) – Vašingtono „Wizards" (46/36): užbuksavę klubai




Tarpusavio susitikimuose 3 kartus iš tiek pat galimų pergale džiaugėsi Torontas, bet paskutiniai 2 mačai baigdavosi ne didesne nei 4 taškų persvara. Paulas Pierce'as „Raptors" vaikinams kelia ne pačius maloniausius prisiminimus. Praėjusiais metais veteranas atstovavo „Nets" klubui ir būtent jo blokuotas metimas septintose ketvirtfinalio serijos rungtynėse užkirto kelią Kanados klubui į kitą etapą. Dvidešimtmetį švenčiantys „dinozaurai" į atkrintamąsias patenka 7 kartą, o peržengę pirmojo etapo slenkstį yra tik kartą – 2000–2001 m.

Pagrindinis „Wizards" ir „Raptors" panašumas – komandas į priekį tempiantys gynėjai. Vašingtone tokie yra Johnas Wallas ir Bradley Bealas, Toronte – DeMaras DeRozanas ir Kyle'as Lowry. Pastarųjų žaidėjų pajėgumas gana vienodas, todėl turėtume laukti itin rezultatyvių mačų. Abi komandos į atkrintamųjų stadiją žengė vis labiau varginamos pralaimėjimų.


Jono Valančiūno laukia labai rimtas išbandymas – žūtbūtinė serija su savo karjeros pike esančiais „Wizards" aukštaūgiais Nene ir Marcinu Gortatu. Ir, neapsigaukite, 37-erių P. Pierce'as vis dar labai naudingas savo komandai – vidutiniškai per mačą jis pelno 12 taškų, o atėjus „playoffams" Paulas tradiciškai pradeda žaisti dar geriau.

Didysis klausimas: kuri komanda pirma atgaus pasitikėjimą savo jėgomis, kuris šiuo metu yra gerokai smukęs?

Vakarai


Oklando „Warriors" (67/15) – Naujojo Orleano „Pelicans" (45/37): ką gali Davisas?



Tarpusavio susitikimuose 3 kartus iš 4 pergalę šventė „Warriors". Oklandas turi visko – snaiperius, gynėjus ir jėgos po krepšiu. „Pelicans" bandys kliautis tuo, kas komandą pirmą kartą nuo 2011 m. atvedė į atkrintamąsias – žvėriška Anthony Daviso statistika (24 taškai, 10 atkovotų kamuolių) bei komandos pasiaukojimu ginantis. Tarp kitko, A. Davisui vos 22-eji. Nejauku net pagalvoti, ką šis „centras" NBA lygoje išdarinės dar po kelerių metų.


Bet kol kas „pelikanai" yra visiški „underdogai", A. Davisui tai pirmosios atkrintamosios ir kiekviena pergalė prieš „Warriors" jiems būtų didžiulė šventė. Tiesa ta, kad šioje poroje intrigos labai mažai.

Didysis klausimas: ar „Pelicans" sugebės pasipriešinti istorinį sezoną žaidžiantiems „kariams"?

Hjustono „Rockets" (56/26) – Dalaso „Mavericks" (50/32): Teksaso derbis, kuriame bus visko




Dalasas paskutinę minutę išvengė ankstyvos giljotinos – akistatos su puikią formą įgavusiais NBA čempionais San Antonijaus „Spurs" krepšininkais. Hjustonas „mavsams" kur kas labiau palaužiamas priešininkas, nepaisant to, kad daugelis „Mavericks" narių veteranai (Richardas Jeffersonas, Dirkas Nowitzki, Amare'as Stoudemire'as, Tysonas Chandleris, Raymondas Feltonas, Rajonas Rondo), o „Rockets" branduolį sudaro savo pike esantys krepšininkai – Trevoras Ariza, Jamesas Hardenas, Dwightas Howardas, Joshas Smithas, Corey Breweris ir Terrence'as Jonesas.

Tarpusavio akistatose šį sezoną 3 pergales iš 4 iškovojo „Rockets". Be to, „raketų" pademonstruotas rezultatas, trečias pagal gerumą klubo istorijoje, taip pat prideda pasitikėjimo. O „Mavericks' pirmą kartą nuo auksinių 2011 m. pasiekė 50 pergalių ribą ir tai gali būti pirmuoju renesanso ženklu.


„Rockets" iki sezono pabaigos neteko Patricko Beverley ir Donato Motiejūno. Neaišku, kurį laiką žaisti negalės „Mavs" puolėjas Chandleris Parsonsas.

Didysis klausimas: abi komandos ambicingos ir pasiilgusios skambių pergalių. Kas jų nusipelnė labiau?

Los Andželo „Clippers" (56/26) – San Antonijaus „Spurs" (55/27): pasiruoškite mėgautis




Tarpusavio akistatose komandos pasidalijo po 2 pergales, o 3 rungtynės baigėsi ne didesniu kaip 7 taškų skirtumu. Klubų lyderiai čia buvo aukštaūgiai – Timas Duncanas (vid. 18) ir Blake'as Griffinas (25).

Trečiąją ir šeštąją vietas Vakarų konferencijoje skiria vos viena pergalė – tai brutali realybė. Kažin ar „Clippers" strategas Docas Riversas tryško džiaugsmu sužinojęs, kad jau pirmajame etape teks žaisti su pagreitį įgavusiais „spursais". B. Griffinas ir Paulas Pierce'as nejaunėja, o bent jau konferencijos finalo kaip nematyti, taip nematyti.


Kita vertus, „Spurs" dar nė karto nėra apgynusi titulo ir šis istorinis faktas gali šiek tiek guosti „Clippers" sirgalius. Tas pats B. Griffinas yra pasakęs, kad atkrintamosiose tikisi daug didesnio sirgalių palaikymo, priešingu atveju komandai bus sunku. „Spurs" pasirodymas iš esmės priklausys nuo sėkmingo Tony Parkerio žaidimo. Labai daug reikš pirmosios 2 rungtynės Los Andžele.

Pagrindinis klausimas: „Clippers" tai – dar vienas šansas patekti į elitą. „Spurs" senajai gvardijai – galbūt paskutinis šansas apginti titulą. Kas ką?

Portlando „Blazers" (51/31) – Memfio „Grizzlies" (55/27): Portlandas uždus




Visus 4 tarpusavio mačus laimėjo „grizliai". „Blazers" vežimą tempia startinis penketas, konkrečiau Damianas Lillardas ir LaMarcusas Aldridge'as, kurie pelno po pusę komandos taškų. „Grizzlies" organizuoja bene geriausią visoje lygoje gynybą, o Marco Gasolio, Zacho Randolpho, Tony Alleno, Courtney Lee, Nicko Calatheso ir Jeffo Greeno galimybės mums atsako į klausimą, kas bus šios poros nugalėtojas.

Didysis klausimas: Atkrintamosios – stebuklų laikas. Ar „Blazers" sugebės jį sukurti?


alt












Balys Šmigelskas | Alfa.lt

{fcomment}

Video rekomendacijos: