Kokie LKL finalininkų vasaros ir kito sezono planai?



Didžiajame Lietuvos krepšinio lygos finale tarp Kauno „Žalgirio“ ir Klaipėdos „Neptūno“ nusivylusiųjų nebuvo. Visiškai kitokia situacija vis dar besitęsiančioje serijoje tarp Vilniaus „Lietuvos ryto“ ir Prienų „TonyBet“ dėl bronzos medalių. Tai, kas galbūt baigsis jau trečiadienį, drąsiai galima apibūdinti kaip kankinių taurės mačus.



Kauno ir uostamiesčio klubai sezoną užbaigė su gera nuotaika ir atsitokėję po euforijos netrukus įniks į kasdienių tarpsezonio darbų rutiną. Ekipų vadovai nuo komentarų apie šį artėjantį etapą kol kas susilaiko, todėl naujienų portalas Alfa.lt pateikia galimus LKL finalininkų ateities scenarijus.

„Žalgiris“ sėkmės formulę kurs ant trijų kolonų?



Akivaizdu, kad ketvirtą kartą iš eilės šalies čempionais tapusiems kauniečiams bus neįmanoma išlaikyti geriausio sezono žaidėjo Justino Dentmono. Amerikietis į jį dėtas viltis pateisino su kaupu – tempė komandą sunkiais momentais Eurolygoje, tarė svarų žodį LKL pusfinalio ir finalo serijose. Naudingiausias NBA Plėtojimosi lygos žaidėjas ne kartą ir paskandino komandą, o prieš kelis mėnesius nė neslėpė atsidūręs gilioje psichologinėje duobėje. Tokiomis metamorfozėmis pasižymėjo „Žalgirio“ įžaidėjas.

2013-ųjų vasarą klubo generalinis direktorius Paulius Motiejūnas už Atlanto vyko pasidairyti žaidėjų su buvusiu treneriu Illiasu Zourusu. Taktika pasiteisino – komanda gavo tikrą lyderį, kuris jai suteikė taip reikalingą energiją ir taiklumą. Savo ruožtu Justinas gerokai pasikėlė savo kainą Europos krepšinio rinkoje ir kitą sezoną veikiausiai žais viename iš turtingų Eurolygos klubų. Tai reiškia, kad „Žalgiris“ vėl bus priverstas ieškoti naujo įžaidėjo. Laukia dar viena išvyka į JAV? Ten tikrai galima atrasti nenugludintų perlų ir paruošti juos jau Kaune, bet visada išlieka reali tikimybė skaudžiai prašauti. Žinant ribotus kauniečių finansinius resursus, patikrinto ir Eurolygos kovų užgrūdinto varianto klubas įsigyti neišgalės. Nebent karjeros saulėlydyje esančius veteranus.

Dėmesio verti lietuviai

Kitas galimas strateginis žingsnis – po užsienį išsibarstę lietuviai. Adas Juškevičius tobulėjo milžiniškais tempais besivystančioje Vokietijos lygoje, o praėjusią vasarą jaunimo rinktinėje sužibėjęs Marius Grigonis storesnę odą augino antrame pagal pajėgumą Ispanijos divizione. Deividas Gailius praėjusį sezoną rezultatyviai rungtyniavo didžiuliu biudžetu negalinčiame pasigirti Liublianos „Union Olimpija“ klube, grandų dėmesio vertas ir trisdešimtmetis Bonos „Telekom Baskets“ gynėjas Benas Veikalas. Kita vertus, toli ieškoti nebūtina – Šiaulių „Šiauliuose“ stabiliai atrodė Rokas Giedraitis ir amerikietis Travisas Leslie. Abu jie veržlūs, savaip įdomūs krepšininkai, žinantys, ką reiškia žaisti Lietuvoje.

Įdomu, ar „Žalgirio“ pagrindinėje sudėtyje liks atsiskleisti nesugebėję Vytenis Čižauskas ir Mindaugas Kupšas. Perspektyvų komandoje vis dar turi Tomas Dimša, tuo metu Vyteniui Lipkevičiui – jau 25-eri ir panašu, kad jis nustojo tobulėti. Labiausiai maloniai nustebinęs kauniečių jaunuolis – vidurio puolėjas Artūras Gudaitis. Estas Siimas-Sanderis Vene neišbrenda iš nesėkmių liūno, o kalendorinių metų pabaigoje atradimu tapęs latvis Kasparas Vecvagaras taip pat gydosi sudėtingą traumą. Galbūt kitą sezoną bent vienas iš jų bus pajėgus nustebinti dar labiau?

Paskutinis polis, kuris turėtų tapti svarbia „Žalgirio“ dalimi, – vyriausiasis komandos treneris. Prie ekipos vairo balandį stojęs Gintaras Krapikas suvaldė krizę ir atvedė krepšininkus į LKL sostą. Vis dėlto kyla rimtas klausimas, ar jis yra tinkamiausias vyriausiojo trenerio kandidatūrai. Juolab kad pats G. Krapikas yra pasakęs, jog geriau jaučiasi užimdamas asistento pareigas. Dar kartą prašauti samdant specialistą iš užsienio, kaip tai buvo padaryta su I. Zourousu, būtų pražūtinga ne tik sportiniu, bet ir finansiniu aspektu. Galima vardinti pirmo ešelono Lietuvos trenerius – Joną Kazlauską, Rimą Kurtinaitį, Kęstutį Kemzūrą ir t. t., tačiau galimas jų persikėlimas į Kauną kol kas lieka kalbomis. Neatmestina, kad bus išmėgintas su „Žalgirio“ dubleriais dirbęs Tomas Masiulis. Čempionų tikslai greičiausiai bus tradiciniai – tapti geriausiais visuose vietiniuose frontuose ir garbingai atstovėti Eurolygoje.

„Neptūnas“ susižavėjimo Eurolyga nerodo


Istorinis šansas, kokį trečiasis pagal dydį Lietuvos miestas turi šiemet, ateityje gali nepasikartoti. Už LKL finalo zonos likęs „Lietuvos rytas“ bus įpykęs ir tokių grubių klaidų nekartos. Antroji vieta Lietuvos pirmenybėse „Neptūnui“ suteikia galimybę dalyvauti Eurolygos atrankoje. Maža to, klaipėdiečiai vis dar gali į turnyrą patekti be jokios atrankos. Tam reikia ne tik palankių rezultatų kitose šalyse, teigiamo Eurolygos vadovų požiūrio, bet ir paties klubo noro. Panašu, „Neptūno“ generalinis direktorius Osvaldas Kurauskas jo turi ne per daugiausiai. Apie galimybes jau ateinantį sezoną debiutuoti prestižiniame turnyre jis kalba atsargiai.

„Neptūnas“ nėra stipriai žinomas tarptautinėje arenoje. Europos taurėje mes debiutavome tik šį sezoną. Gali labai norėti, tačiau sprendimas – jų rankose. Kalbant apie reikalavimus, mes juos iš Eurolygos jau esame gavę. Šiandien mes viską atitinkame. Nereikia pamiršti, kad Eurolyga dar teiks vardinius kvietimus, galbūt norės kažkam parduoti B licenciją. Negali žinoti, kas patiks ar nepatiks. Gana ramiai žiūrime į situaciją, nes negalima priimti sprendimų būnant euforijoje. Reikės susėsti su klubo valdyba, miesto valdžia, rėmėjais. Tai yra išskirtinis įvykis, todėl reikia pasverti visus „už“ ir „prieš“. Situacija turi būti vertinama realiai. Klausimas, ar savivaldybė yra pasiruošusi pagerinti mūsų sąlygas su arena, nes jos tikrai nėra palankios. Finansinius aspektus taip pat reikia įvertinti“, – praėjusią savaitę naujienų portalui Alfa.lt teigė O. Kurauskas.

Taigi, padebesiais „Neptūnas“ neskrajoja. Klubo nevilioja ir Europos taurės turnyras. Antrąjį sezoną Jungtinėje lygoje užbaigusi ekipa džiaugiasi rusų pinigų injekcijomis. Įdomu, ar klaipėdiečiams pavyks išlaikyti bent jau panašias apsukas ateinančiame sezone. Viskas prasideda nuo ekipos komplektacijos. Naudingiausi klubo krepšininkai šiemet buvo Martynas Mažeika, Edgaras Ulanovas, Marius Runkauskas, Valdas Vasylius, Vytautas Šarakauskas, Simas Galdikas ir Justas Sinica. Eurolygai reikalingi atitinkami legionieriai, bet viskas krypsta link to, kad klubas žais LKL ir VTB pirmenybėse. Tai reiškia, kad vien jau išsilaikyti to paties lygio, koks buvo pademonstruotas šį pavasarį, ekipai bus svarus laimėjimas.


Koks kitų metų LKL?

Sudėtinga įsivaizduoti, kad „Lietuvos rytas“ antrus metus iš eilės praleistų LKL finalo seriją. Prienų komandos ateitį prognozuoti sunkiausia iš visų pirmojo ketverto komandų. Dauguma žaidėjų gali būti vėl išgraibstyti solidesnių klubų. Treneriui ir idėjinei komandos sielai Virginijui Šeškui vėl teks darbuotis vasarą ne tik kaip krepšinio, bet ir kaip vadybos specialistui.

„Jeigu papasakočiau, kaip dirbame, daugelis nepatikėtų, kad galime laimėti Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) taurę. Norėtųsi poilsio, bet kai pamatau, kad reikia mano pagalbos, negaliu nepadėti. Aišku, norėtųsi dirbti tik trenerio darbą, o dabar tarp pratybų tenka važiuoti pas kažkokį žmogų ir prašyti pinigėlių“, – realybę yra atskleidęs V. Šeškus.


„Šiauliai“ sezoną pradėjo klaikiai, tačiau vėliau tapo patraukliai žaidžiančia komanda, kuri įveikė ir „Žalgirį“, ir „Lietuvos rytą“, laimėjo Baltijos krepšinio lygos (BBL) taurę bei užkūrė „Neptūnui“ tikrą pirtį LKL ketvirtfinalyje. Šį kartą rezultato gali būti siekiama tuo pačiu rizikingu keliu.

Pasvalio „Pieno žvaigždžių“ biudžetas garantuoja solidžią sudėtį. Galbūt ateinantis sezonas bus geriausias klubo istorijoje ir komanda pagaliau prasimuš į LKL pusfinalį? Ambicijas tradiciškai turėtų puoselėti Utenos „Juventus“ ir Kėdainių „Nevėžis“. Pastarajam klubui teks pasistengti pajėgius žaidėjus įtikinti persikelti į geografinį Lietuvos centrą. Pastarąjį sezoną dėl skolų skęstantį laivą vienas po kito paliko visi startinio penketo žaidėjai.

Apie VTB lygą kalbantis Alytaus „Dzūkijos“ klubas privalės surinkti daug konkurencingesnę sudėtį, teisinga linkme juda Algirdo ir Mindaugo Brazių vadovaujamas Panevėžio „Lietkabelis“. Lygoje tikrai neliks Kauno raj. „LSU-Atleto“, o ar Mažeikių „Mažeikiai“ užims jų vietą, paaiškės liepą. Apibendrinus, lygos konkurencingumas turėtų išaugti dar labiau – kovos dėl vietos pirmajame ir antrajame ketverte vyks dar aršiau.


alt




Alfa.lt

{fcomment}

Video rekomendacijos: