„Žalgirį“ iš duobės išvairavusiam G. Krapikui – J. Kazlausko pagyros



Asistentas. Asistentas. Treneris. Vėl asistentas. Kėdainių „Nevėžio" treneris. Asistentas. Kauno „Žalgirio" treneris. Gintaras Krapikas, matyt, labai gerai žino, ką reiškia mokytis iš svetimų klaidų. Ilgą laiką įvairių krepšinio specialistų šešėlyje dirbęs 53-ejų treneris praėjusio sezono pabaigoje finansinėje ir emocinėje duobėje buvusiam „Žalgirio" klubui parodė šviesą tunelio gale. Šviesiai prasidėjo ir naujasis sezonas, o G.Krapiko vadovaujamas pajėgiausias Lietuvos klubas ne tik solidžiai puola, bet ir džiaugiasi atradęs sėkmingos gynybos formulę.



Trys pergalės iš keturių galimų Eurolygoje ir devynios iš dešimties Lietuvos krepšinio lygoje. Tokia Kauno „Žalgirio" sezono pradžia. Net ir kandžiausi komentatoriai dabar turi sutikti, kad finansinių problemų nesugebantis atsikratyti krepšinio klubas atrado emocinį stabilumą aikštėje.

G.Krapikas prie „Žalgirio" ekipos vairo stojo balandžio pradžioje, kai komandai nepavyko laimėti Lietuvos krepšinio federacijos taurės ir buvo patirtas penktasis pralaimėjimas LKL reguliariajame sezone. Ir išvairavo. Atkrintamąsias rungtynes vos nuo ketvirtojo laiptelio pradėjęs „Žalgiris" pusfinalyje pamokė favoritu laikytą „Lietuvos rytą", o finalo serijoje nuskandino Klaipėdos „Neptūną".



Tuomet klubui atėjo sprendimų metas. Pats laikinai vyriausiuoju treneriu paskirtas G.Krapikas teigė, kad nenorėtų atsakingas pareigas gauti dėl euforiškos sezono pabaigos: „Norėjosi, kad sutartis nebūtų spontaniškai man siūloma vien dėl to, kad pavyko laimėti Lietuvos pirmenybes. Mano noras buvo, kad klubas pagalvotų, ar pasitiki manimi, ir įvertintų viso būsimo sezono perspektyvą."

Sunku G.Krapiko sąjungą su „Žalgiriu" pavadinti spontaniška. Greičiau tai natūralus dėsningumas. Jis komandoje su pertraukomis praleido daugiau nei 18 metų. Dar 1980 metais „Žalgiryje" pradėjo krepšininko karjerą, o po 20 metų darbavosi trenerių štabe.

Ištraukė iš duobės

Skirdamas G.Krapiką į vyriausiojo trenerio pareigas Kauno „Žalgirio" vadovas Paulius Motiejūnas įvardijo dvi tokio pasirinkimo priežastis – pergalinga sezono pabaiga ir jo ryšys su žaidėjais, kuriems nereiks pratintis prie nepažįstamo trenerio.

Treneris Šarūnas Sakalauskas mano, kad būtent iškovotas LKL trofėjus suteikė G.Krapikui pasitikėjimo savimi: „Jis komandą perėmė tikrai sunkiu metu. Kaip žaidėjams, taip ir treneriams pergalės ir pralaimėjimai suteikia pasitikėjimo arba numuša ūpą. Matyti, kad treneris patikėjo savo sugalvotais metodais ir puolimo bei gynybos koncepcijomis."

„Lietuvos ryto" trenerio Virginijaus Šeškaus ir žaidėjų bei legionierių bendravimas aikštėje ir už jos ribų sulaukia daug komentarų. Žaidėjai bando suprasti trenerį, šis prašo laiko, kad naujai suklijuota komanda atrastų savo žaidimą. Galima sakyti, kad „Žalgiris" panašių nesusipratimų išvengė, nes G.Krapikas puikiai pažinojo žaidėjus, su kuriais dirba.

Krepšinio ekspertas Linas Kvedaravičius mano, kad šis ryšys ir lemia puikią sezono pradžią: „G.Krapikas yra šimtaprocentinis žalgirietis. Jam nereikia įsilieti į klubą. Jis puikiai žino, kaip „Žalgirio" sistema veikia ir puikiai pažįsta žaidėjus. Galbūt jo atėjimas į „Žalgirį" sunkiu metu jam davė pasitikėjimo kreditą ir jis tai išnaudojo. Šio sezono pradžia jam yra labai sėkminga."


Ekspertas išskiria ir pagrindinį G.Krapiko nuopelną aikštėje: „Jis pasitiki savais žaidėjais. Tai abipusė nauda, nes ypač jauniems žaidėjams yra svarbu jausti trenerio pasitikėjimą. Akivaizdžiai matyti, kaip jis drąsina ir ragina žaidėjus rungtynių metu. Žaidėjai nėra baudžiami už klaidas, be kurių jaunas žaidėjas ir neišmoktų žaisti krepšinio."

Išaugome iš Mesijo paieškų?

Kai neilgai trukęs Sauliaus Štombergo vadovavimas neatnešė pergalių, klubo sirgaliai vis garsiau pradėjo kalbėti, kad „su lietuviu nieko nebus – reikia užsieniečio." Teorija, kad Lietuvos klubams reikia tituluotų ir garsių graikų, serbų ar kitokių užsieniečių, tvirta jau seniai. Šiandien Vilniuje karaliauja V.Šeškus, o Kaune – G.Krapikas. Ar taip jau blogai?


Krepšinio specialistas L.Kvedaravičius viliasi, kad Lietuvos klubai nustojo tikėti stebuklais: „Labai džiugu, kad Lietuvos treneris dirba su geriausiu Lietuvos klubu ir neieškoma užsieniečio trenerio. Išaugome iš tų svajonių, kad atvažiuos mesijas iš užsienio ir sutvarkys klubą. Turime pakankamai gerų specialistų, tik reikia jiems duoti žalią gatvę."

J.Kazlauskas: G.Krapiko darbštumas duoda grąžos

Pastaruosius dvejus metus G.Krapikas Lietuvos rinktinėje asistuoja Jonui Kazlauskui. Šalies rinktinės treneris džiaugiasi, kad kolega sėkmingai pradėjo sezoną. Anot jo, tai kauptos patirties rezultatas: „Pirmiausia, vertinu jį kaip trenerį už jo sąžiningumą ir atsidavimą. Jo darbštumas dabar duoda grąžos."


J.Kazlauskas mano, kad „Žalgirio" ir naujojo trenerio sėkmingą kombinaciją lemia ir aplinkybės: „Treneriui atėjo brendimo laikas. Tokiu metu turi pasisekti – turi ateiti tam tikras laikas ir tam tikra komanda. Ne viskas taip paprasta. Kartais naujos trenerių idėjos priimamos greičiau, kartais vėliau. Šį kartą viskas pavyko labai gerai."

Ateities šalies nacionalinės komandos kandidatus stebintis J.Kazlauskas džiaugiasi, kad Kauno ekipa iš nekokios padėties išpešė tikrai daug: „Susidarė situacija, kurią jie teisingai išnaudoja. Jie neturi didelių pinigų ir davė šansą jaunimui, o jaunimas šį signalą suprato. Todėl džiugina ir rezultatai."

Gynybos atradimo džiaugsmas


Apie futbolą mėgstama sakyti, kad čia geriausia gynyba – puolimas. Krepšinyje bėgti ir mesti taip pat smagu, tačiau būtent sustyguota gynyba komandoms iškovoja trofėjus.

Š.Sakalauskas mano, kad G.Krapiko vedamas „Žalgiris" žaidžia subalansuotą krepšinį: „Komandos žaidimas yra įdomus tiek gynyboje, tiek puolime. Jeigu jau komanda gerai ginasi, tai pagyros yra treneriui. Vadinasi, kad treneris turi sistemą ir ji gerai veikia. Tuo labiau, kad „Žalgirio" ekipoje yra nemažai jaunų žaidėjų, o norint gerai gintis reikia šiek tiek patirties, tai, matyt, kad buvo įdėta nemažai darbo."

„Seniai Lietuvos komanda bežaidė tokį subalansuotą krepšinį", – apibendrino treneris.


L.Kvedaravičiaus nuomone, raktas į gerą gynybą yra sugebėjimas protingai išnaudoti jaunus ir patyrusius krepšininkus: „Gynyba šiais metais yra tikrai žymiai geresnė. Po krepšiu labai patobulėjo Artūras Gudaitis. „Žalgiryje" yra geras santykis tarp vyresnio amžiaus ir jaunų žaidėjų minučių išnaudojimo."

Krepšinio specialistas giria G.Krapiką ir už sunkius sprendimus: „Jis galėtų pergales pasiekti ir lengviau, bet leidžia jaunus žaidėjus ir rizikuoja. Tas, kuris nerizikuoja, negeria šampano."

G.Krapiko ir Š.Jasikevičiaus duetas


Lietuvos čempionu praėjusį sezoną su Kauno „Žalgiriu" tapęs Šarūnas Jasikevičius nusprendė baigti žaidėjo karjerą tapti trenerio asistentu. G.Krapiko ir Š.Jasikevičiaus duetas stiprus savo lietuviškumu ir skirtingomis šių asmenybių stiprybėmis.

L.Kvedaravičius spėja, kad nors Lietuvoje dievinamą įžaidėją Kauno „Žalgiris" pasitiko išskėstomis rankomis, tačiau klubo vadovai tyliai nerimavo: „Šarūnui yra sudėtinga pereiti iš žaidėjo į trenerio pareigas. Klubas gal šiek tiek ir rizikavo, žinodamas apie Šarūno kaip žaidėjo ūmų būdą, bet matome, kad šis duetas labai tinkamai veikia. Jauniems įžaidėjams jų pamokos vertingos."

Su legendiniu įžaidėju rinktinėje dirbęs J.Kazlauskas mano, kad Š.Jasikevičius, kaip ir bet kuris kitas žymus krepšininkas, daugiausia duoda jaunajai kartai: „Tokie krepšininkai kaip Šarūnas Jasikevičius, Saulius Štombergas ar Ramūnas Šiškauskas yra patyrę ir gali daug duoti. Gerai, kai komandoje yra jaunų žaidėjų, kuriems jie yra autoritetai. Tada tas jaunas žaidėjas jų klauso dvigubai. Š.Jasikevičiaus papildymas buvo labai teisingas."


Š.Sakalauskas džiaugiasi, kad Kauno „Žalgirio" sirgaliai šiuo metu gali stebėti neeilinę jungtį: „Yra treneris, kuris turi sukaupęs daug patirties, ir žaidėjas – pasaulinė žvaigždė, nusprendęs eiti trenerio keliu. Tokia jungtis yra labai gera, nes Š.Jasikevičius turi žaidybinės patirties. Jie tikrai suteikia malonumo žiūrovams."

Gintaro Krapiko trenerio karjera:

1999–2000 m. „Iserlohne" (Vokietijos III lyga) trenerio asistentas

2000–2006 m. Kauno „Žalgirio" trenerio asistentas
2006–2008 m. Kazanės „Unics" trenerio asistentas
2008 m. rugpjūtis-spalis. Kauno „Žalgirio" trenerio asistentas
2008 m. spalio mėn. – 2009 m. gruodžio mėn. Kauno „Žalgirio" vyr. treneris
2010–2011 m. Kėdainių „Nevėžio" vyr. treneris
2011, 2012 m. Mariupolio „Azovmaš" trenerio asistentas

2011–2012 m. Mariupolio „Azovmaš" vyr. treneris
2012 m. Kazanės „Unics" trenerio asistentas
2002–2006 m. Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės trenerio asistentas
2013 m. – Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės vyr. trenerio asistentas
2014 m. balandis. Kauno „Žalgirio" vyr. treneris

alt






15min.lt

{fcomment}

Video rekomendacijos: