Komentaras: kreivos šypsenos rungtynių nelaimi


Deividas Gailius gali ironiškai šypsotis ir kasytis savo ožio barzdelę į valias, bet prie rinktinės taip nepriartės nė per colį. Dar nežinau krepšininko, kuris tapo geresnis dėl to, kad vaiposi. Kažkas panašaus dabar vyksta ir su Gediminu Oreliku. Pastarieji žaidėjai greičiausiai ima pavyzdį iš Lino Kleizos grimasų. Bet jis būdamas 23-ejų jau žaidė NBA ir pelnė 41 tašką. Tai iki šiol yra geriausias lietuvių pasiekimas stipriausioje pasaulio krepšinio lygoje.



Grįžkime į šias dienas. D. Gailiui jau 27-eri, G. Orelikui – 25-eri, o mes apie juos kalbame taip, lyg jie būtų tik ką išlipę iš jaunimo rinktinių amžiaus. Ar nebus taip, kad šiam netiesioginiam duetui karjeros lubomis taps Klaipėdos „Neptūnas“, Vilniaus „Lietuvos rytas“, galbūt solidesnį atlyginimą pasiūlęs rumunų ar lenkų klubas?

Apie juos tiek. Kur kas labiau norisi kalbėti apie Utenos „Juventus“. Komanda, kuri žavėjo kovingumu didžiąją LKL reguliaraus sezono dalį, o atėjus pusfinalio serijai su Kauno „Žalgiriu“ atrodė pervargusi ir nusikamavusi. Po pirmųjų bronzinės serijos rungtynių atrodė, kad uteniškių sezonas taip ir užsibaigs – dar pora sutriuškinimų ir gerų atostogų jums visiems. Bet tada „Juvė“ prieš Eurolygos komandą laimėjo dukart per 3 paras ir dovanojo ežerų miestui istorinę viltį belaukiant sekmadienio popietės.


Labai gali būti, kad būtent dabar matome Dainiaus Adomaičio ir Žydrūno Urbono darbo vaisius sudarinėjant fizinių krūvių ir atsistatymo ciklus. Dar sausį teko išsamiai kalbėtis su vienu klubo lyderių Simu Buterlevičiumi.

„Treneris labai gerai derina krūvį ir poilsį. Trenerių štabo indėlis sudarinėjant komandos grafiką labai tam pasitarnauja. Žaisti 25–30 minučių nėra mažai, tačiau tai – kiekvieno krepšininko svajonių laikas. Tai tikrai nebaisu. Šį sezoną „Neptūnas“ žaidė Eurolygoje, yra užsigrūdinęs ir tai įrodė. Manau, ateityje turėtume būti jiems rimtas varžovas ir prieš juos laimėti. Prieš sezoną treneriai ir klubo vadovai aiškiai pasakė, kad norime pakliūti tarp 4 stipriausių lygos komandų. Bet tai reikia kalbėti labai atsargiai, nedaugžodžiaujant, nesimėtyti skambiais pasisakymais, kad mes kovosime dėl 3 vietos ir t. t. Reikia nešnekėti, o darbais įrodinėti. Šnekame kukliai ir dirbame tyliai. Tada ir žmonės tave vertina visai kitaip, ir pats į savo rezultatus žvelgi kitaip“, – po Naujųjų sakė gynėjas.

Daug kalbama apie „Neptūno“ motyvacijos problemas. Tačiau Kazys Maksvytis ne kartą yra pabrėžęs – žaidžiama ne tik dėl medalių, bet ir tiesioginio kelialapio į kito sezono Europos taurės turnyrą. Jeigu sezoną Eurolygoje sužaidusiems uostamiesčio krepšininkams antros pagal prestižą Senojo žemyno pirmenybės nėra svarbios, tuomet labai liūdna. O dėl Eurolygos nėra ko riesti nosies. Ir štai dėl ko: 4 pergalės buvo pasiektos, namuose beveik laimėta ir prieš vėliau finalą pasiekusį Pirėjo „Olympiakos“, tačiau tai nekompensuoja bestuburiškų pasirodymų išvykose. Lemiamos rungtynės dėl kelialapio į „Top 16“ Valensijoje buvo pralaimėtos 38 taškais, o antrajame Europos taurės etape Klaipėda pasiekė vos 1 pergalę per 6 mačus. Europoje yra labai daug pavyzdžių, kai komanda, metus pažaidusi Eurolygoje, vėliau dingdavo iš tarptautinių arenų. Ilgam ir kartais negrįžtamai.

Kol „Neptūnas“ Uteną bando užmėtyti tritaškiais, kepurėmis ir kreivomis šypsenomis, D. Adomaičio auklėtiniai pavyzdingai laikosi rungtynių plano, žaidžia kantriai ir turi labai paprastą tikslą – neleisti varžovams įmesti daugiau nei 70 taškų. Jeigu pasitikėsime klubų skelbiamais biudžetais, „Juventus“ disponuoja 4 kartus mažesne suma ir tarp visų LKL komandų pagal šį rodiklį yra septintas.


Žinoma, dabar dukart iš eilės laimėjęs „Neptūnas“ bent iš dalies išgelbėtų savo permainingą sezoną, nes sėkmingu jo bet kokiu atveju nepavadinsi. Gali būti, kad pajūrio ekipa netgi pralaimėjusi LKL mažąjį finalą gautų vardinį kvietimą ir vis tiek dalyvautų Europos taurėje. Tačiau čia prasideda politika. Sportine ir istorine prasme daug smagesnė būtų mažo miesto klubo pergalė. Taip, kaip kažkada laimėję bronzą prieš Vilniaus „Sakalus“ ir Šiaulių „Šiaulius“ nuoširdžiai džiūgavo Plungės „Olimpas“ ir Šilutės „Šilutė“.



alt







Balys Šmigelskas | Alfa.lt

{fcomment}

Video rekomendacijos: