Europos čempionato krepšininkai Lietuvos baruose neskaičiavo nei laiko, nei pinigų

Nors jau išdalinti Europos čempionato medaliai, daug Lietuvoje pasibaigusios krepšinio šventės įvykių nepateko į oficialų šių varžybų metraštį. „Lietuvos rytas“ primena apie tuos „Eurobasket 2011” herojus, kurie per 19 dienų taip pat nusipelnė savos šlovės valandos.

Penktojo kėlinio MVP. Gjorgijus Chekovskis (Makedonija).

Prisipažinsime – iki šio Europos čempionato nieko nežinojome apie kukliame Sofijos „Levski“ (Bulgarija) klube krepšininko karjerą tęsiantį makedoną.

Tačiau Kaune 31 metų 202 cm aukštaūgis akimirksniu tapo mūsų širdžių favoritu. Jo gerbėjų gretos geometrine progresija plėtėsi po kiekvienos siautulingos nakties.

Pamačius, kokius krūvius kas vakarą atlaiko šis medkirtį, o ne krepšininką labiau primenantis galingo stoto makedonas, jo ištverme buvo tiesiog neįmanoma nesižavėti.

Naktiniuose klubuose kartu pramogaujantys kauniečiai jam tikrai atleido net pergalę prieš lietuvius. Kai per dvikovą dėl bronzos Gjorgijus buvo priverstas vaikytis energingus rusus, darėsi iš tiesų neramu, ar jam dar liko jėgų. Tačiau jis vėl didvyriškai kovėsi ir su A. Kirilenka, ir su T.Mozgovu iki pat pabaigos per visas 26 minutes, kurias praleido ant „Žalgirio“ arenos parketo.

Niekur: nei krepšinio aikštėje, nei baruose -- nepalaužiamas makedonas dar sykį įrodė, kad tikrai nusipelnė visuotinės pagarbos. Nors Gjorgijui išsprūdo iš rankų bronzos medalis, naudingiausio „penktojo kėlinio“ žaidėjo titulo jis buvo vertas kaip joks kitas žaidėjas.

Ir tam tikriausiai pritartų net legendinis Sabas, spėjęs pažinti abi makedono talento puses.

Simbolinis “After party” penketas. Jeigu geriausių “Eurobasket 2011” žaidėjų penketą būtų rinkę Lietuvos barmenai, o ne čempionate akredituoti žurnalistai, tiksliai suskaičiuoti krepšininkų išdaigas ir išgertas kokteilių taures jau po rungtynių jiems būtų dar sunkiau negu atkovotus kamuolius ar naudingumo balus.

Mūsų penketas: Bo McCalebbas (Makedonija), Hidayetas Turkoglu (Turkija), Goranas Jagodnikas (Slovėnija), G.Chakovskis (Makedonija) ir Tomas van Spiegelis (Belgija).

Galbūt šias pavardes iki šiol Lietuvoje žinojo tik fanatiški krepšinio gerbėjai, tačiau dabar šių krepšininkų veidus tikrai ilgam įsiminė ir Vilniaus, ir Kauno barų padavėjai.

Legendos apie nutrūtgalviškus Bo nuotykius su viskio taure Vilniaus „Salento“ klube jau sklando ir Graikijoje, ir Prancūzijoje, sostinės „Pabo Latino“ klubo merginos iki šiol tikriausiai dar neišleido visų H.Turkoglu paliktų arbatpinigių, o vienas Kauno baras prie fontano Laisvės alėjoje nuo šiol savo svečiams galėtų pasiūlyti vardinę G.Jagodniko kėdę. Su Slovėnijos rinktine po čempionato atsisveikinęs aukštaūgis čia vieną po kito leido visus paskutiniuosius savo vakarus su draugais. Goranai, ar nepramiegojai lėktuvo?

“Esu girtas kaip skunkas”, -- socialiniame „Twitter“ tinkle prisipažino T.van Spiegelis, į internetą kartu įkėlęs  ir savo linksmybių nuotrauką  iš Klaipėdos naktinio klubo po antrojo etapo kovų.

Šis pribloškiantis Belgijos aukštaūgio atvirumas nukonkuravo net Rusijos krepšininkų nuotykius uostamiestyje. Nors sykį paryčiais rusai įkalbėjo kartu su jais šventusią klaipėdietę barmenę atrankinti jau nebeveikiančio baro duris, jiems šįsyk neliko vietos „Eurobasket 2011” nakties linksmuolių penkete.

Čempionato baras. “BarBar’a” (Kaunas).

Čia autografus dalino čempionato kovas baigę Mantas Kalnietis ir Šarūnas Jasikevičius. Čia su Europos pirmenybėmis nuotaikingai atsisveikino Prancūzijos, Rusijos ir Makedonijos krepšininkai, o sveikinimus dėl „Eurobasket 2011” sėkmės vieną po kito priiminėjo LKF generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas. Krepšinio žvaigždes pakerėjusios kaunietės tikriausiai iki šiol ginčijasi, kas geriau šoka ir ... bučiuojasi: Tony Parkeris, Andrejus Voroncevičius ar Bo McCalebbas.

Kitas Navarro. Po ispanų triumfo finale po Laisvės alėją vaikštinėjo kaip iš akies išluptas Juanas Carlosas Navarro.

Praeiviai tiesiog negalėjo patikėti savo akimis, kai Nr.5 paženklintus raudonus Ispanijos rinktinės marškinėlius vilkintis naudingiausias čempionato žaidėjas vieną po kitos traukė cigaretes.

„Tikrai esu tikras jo brolis, -- juokėsi lyg du vandens lašai į J.C.Navarro panašus ispanas. -- Deja, matomės su Juanu Carlosu dabar rečiau. Aš gyvenu ir dirbu Madride, jis – Barselonoje. Brolis tikrai galėjo likti ir žaisti NBA, tačiau jam buvo svarbiau „Barcelona“. Namuose jis jaučiasi daug laimingesnis“.  

Europos čempionate ypatingų sirgalių ir šeimos narių turėjo dar ne viena žvaigždė.

Tony Parkerio žaidimą visur: ir Šiauliuose, ir Vilniuje, ir Kaune – stebėjo jo mama, tėvas ir du broliai. Prancūzijos rinktinės marškinėlių Nr.9 niekuomet nenusiimantis pražilęs Tony Parkeris vyresnysis Kaune ne tik džiaugėsi sūnaus sėkme, bet ir ypatingu vietos merginų dėmesiu.

Pažiūrėti, kaip sekasi sūnui, į Kauną porai dienų buvo užsukęs ir legendinis Prancūzijos tenisininkas Yannickas Noah, dabar labai sėkmingai tęsiantis dainininko karjerą.

Deja, dėl iš anksto suplanuoto koncerto ši Prancūzijos žvaigždė jau nematė, kaip Joakimas Noah su draugais žaidė lemiamas finalo rungtynes.

Iškalbingiausias treneris. Davidas Blattas (Rusija).

52 metų amerikietis neveltui Prinstono universitete studijavo rusų kalbą ir literatūrą. Klausytis Rusijos rinktinės trenerio pasisakymų spaudos konferencijose žurnalistai traukė būriais lyg į bažnyčią – pamokslų. Kiekvieną kartą D.Blattas sugebėdavo nustebinti visus savo taikliomis pastabomis ir filosofiniais apibendrinimais.

Tiesiog pavydu, kiek perlų kasdien girdi su juo bendraujantys krepšininkai.

Niūriausias treneris. Dušanas Ivkovičius (Serbija).

2008-aisiais Duda buvo įtrauktas į geriausių visų laikų Eurolygos trenerių dešimtuką. Jis neatsitiktinai iki šiol tituluojamas Serbijos „krepšinio mafijos“ krikštatėviu. Tačiau 67 metų treneris retai pripažįsta savo paties klaidas.

Po to, kai jo vadovaujama rinktinė prarado teisę dalyvauti Londono olimpiadoje, D.Ivkovičius vėl pirmiausiai ieškojo kaltų tarp kitų. „Šio čempionato sistema neteisinga. Pasiruošti svarbiausioms rungtynėms po ketvirtfinalio mes neturėjome jokios poilsio dienos“, -- aiškino piktai nusiteikęs serbas.

Gražiausias sapnas. Lietuvos krepšinio federacijos vadovai ne kartą tvirtino, jog į Europos čempionatą suplūs 30 tūkst. sirgalių iš užsienio, bet realybė buvo kitokia.

„Vertiname tai kaip didelę pamoką, nes laukėme 30 tūkstančių svečių ir buvome jiems pasiruošę, bet sulaukėme tik trečdalio”, – tvirtino Viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė.

Arti tūkstančio sirgalių atvyko iš Gruzijos ir Latvijos (pirmajame etape), Slovėnijos (viso čempionato metu) ir Makedonijos (dauguma – paskutinėmis dienomis). Po kelis šimtus aistruolių turėjo Ispanija, Prancūzija, Rusija, Lenkija, Turkija. Likusias keliolika komandų palaikė vos po kelias dešimtis ar net mažiau aistruolių.

Geriausių besiginančių žaidėjų penketas. A.Kirilenka (Rusija), Serge Ibaka (Ispanija), B.McCalebbas (Makedonija), Mirza Begičius (Slovėnija), Nicolas Batumas (Prancūzija).

Jei reikėtų rinkti geriausiai besiginantį krepšininką, „Lietuvos rytas” savo balsą skirtų A.Kirilenkai. Ne veltui Rusijos rinktinės treneris D.Blattas šį puolėją palygino su nuostabiu laukiniu žirgu – jis tikrai atlėkdavo nežinia iš kur ir tarsi pūsdavo varžovų metimus arba ilgomis rankomis pasiekdavo nepasiekiamą kamuolį.

A.Kirilenka vienintelis iš visų čempionato žaidėjų pateko į geriausių žaidėjų dvyliktuką pagal atkovotus ir perimtus kamuolius, blokuotus metimus ir dar pagal rezultatyvumą.

Didžiausias atradimas. Pero Antičius (Makedonija).

210 cm ūgio tatuiruotas skustagalvis Makedonijos milžinas buvo viena ryškiausių čempionato asmenybių. Jis rinko po 11,6 taško, atkovojo po 8,5 kamuolio ir per daugumą dvikovų prilygo net ir NBA žvaigždėms.

Žinant, kad didžiąją karjeros dalį P.Antičius praleido Sofijos, Krasnodaro, Sankt Peterburgo klubuose, ir stebint makedono žaidimą vis sukosi klausimas – kodėl jo dar niekada nematėme Eurolygoje?

Bjauriausias sprendimas. Prancūzijos rinktinės sumanymas patausoti lyderius T.Parkerį ir J.Noah antrojo etapo rungtynėse su Ispanija.

Žaisdami be savo lyderių prancūzai buvo sutriuškinti ispanų 69:96 ir paslaugiai užleido jiems pirmąją vietą grupėje. Šis mačas priminė pernai pasaulio čempionate kilusį skandalą, kai Jono Kazlausko vadovaujama Graikija akivaizdžiai nusileido Rusijai, kad aštuntfinalyje išvengtų ispanų.

Graikams neišdegė, o prancūzams šįmet viskas pavyko. Iki finalo rungtynių.

Stebukladaris. Gera komandoje turėti Sergejų Monią, kai mačo laikrodis skaičiuoja paskutines sekundes.

Rusijos krepšininkas nėra etatinis snaiperis, bet jo fantastiški tolimi metimai sulig finaline sirena padėjo Rusijai išplėšti pergales prieš Slovėniją ir Makedoniją.

„Ar dar kam nors yra pavykę tai padaryti dukart per čempionatą?” – atkreipė dėmesį Rusijos rinktinės treneris D.Blattas.

Labiausiai nuvylusi komanda. Jauna ir talentinga Kroatijos rinktinė iš Alytaus iškeliavo tiesiai namo.

„Kitų metų atrankos varžybose nežaisiu ne todėl, kad nenoriu vargintis su tokiais varžovais kaip Islandija, Portugalija, Malta. Tiesiog pavargau nuo mūsų krepšinio bėdų ir nesėkmių per pastaruosius 15 metų”, – paskelbęs apie karjeros nacionalinėje ekipoje pabaigą sakė žalgirietis Marko Popovičius. Jam tai buvo penktasis ir paskutinis Europos čempionatas su Kroatijos rinktine.

Didžiausias nuopuolis. Pasaulio vicečempionai Turkijos krepšininkai nepateko į Europos čempionato ketvirtfinalį. Pernai žaisdami namie turkai į priekį praleido tik amerikiečius, bet šiemet Lietuvoje jie nebebuvo tokie alkani ir ambicingi.

Gražiausias gestas. Garbę iškelti čempionų taurę Ispanijos krepšininkai vieningai suteikė ne komandos kapitonui Jose Calderonui, bet Felipe Reyesui.

Nuo 2001 metų Ispanijos vyrų rinktinėje žaidžiantis puolėjas į čempionatą išvyko prieš kelias dienas palaidojęs tėvą.

Naudingiausias, bet ne ispanas. B.McCalebbas irgi buvo vertas naudingiausio čempionato žaidėjo titulo.

Nė vienas kitas žaidėjas neturėjo tiek įtakos savo komandai kaip Makedonijos rinktinės 178 cm ūgio įžaidėjas.

Geriausias jaunasis žaidėjas. Jonas Valančiūnas nebuvo pats stabiliausias Lietuvos rinktinės krepšininkas, bet NBA „centrai” broliai Pau ir Marcas Gasoliai, Nenadas Krstičius, J.Noah ir Ch.Kamanas turėjo gerai įsiminti devyniolikmetį varžovą.

Antrajame etape J.Valančiūnas žaisdamas po 19 min. rinko po 15 taškų. Bendri lietuvio rodikliai buvo panašūs į bendraamžio iš Turkijos Eneso Kantero, bet jo komanda nepateko į atkrintamąsias varžybas.

Tarp 23 metų ir jaunesnių čempionato krepšininkų J.Valančiūnas pagal naudingumo koeficientą buvo penktas. Jį pralenkė prancūzas N.Batumas, lenkas Dardanas Beriša, kroatas Bojanas Bogdanovičius ir bosnis Nihadas Dedovičius, bet jie yra 2–4 metais vyresni už Joną.

Labiausiai nuvylęs jaunas žaidėjas. Ricky Rubio padėjo Ispanijos rinktinei tapti Europos čempione, tačiau Pekino olimpiadoje, 2009-ųjų Europos ir pernai pasaulio pirmenybėse jo žaidimas buvo daug spalvingesnis.

20-metis ispanas šiame Europos čempionate rinko po 1,5 taško, pataikė 6,7 proc. tritaškių.

Iškalbingiausias lietuvis. „Mes nukalėme britą, lenką, turką, portugalą, serbą, vokietį, slovėną ir graiką, tačiau gavome nuo ispano, prancūzo ir makedono.” Taip apie Europos čempionatą trumpai papasakotų Šarūnas Jasikevičius, kuris šiemet šnekėdamas apie varžovus nuolat pasitelkdavo vienaskaitą.

Keisčiausi sirgaliai. Buvo keista Panevėžyje sutikti Suomijos sirgalių, kai jų šalies ekipa tuo pat metu rungtyniavo Alytuje. Bet dar labiau nustebino į finalines kovas Kaune atvykusios dvi norvegės. Juo labiau kad P.Gasolio pavardė joms nebuvo girdėta.

Supermenas. „Jis atvyko į Kauną ir tapo supermenu”, – ispanas Fernando San Emeterio taip apibūdino komandos draugo J.C.Navarro žaidimą per lemiamas čempionato kovas, kai per 3 mačus jis rinko po 29,3 taško.

Kerštas. „Oi, pagausiu aš tą Ilijevskį”, – juokais grasino Simas Jasaitis, nepamiršęs, kuris makedonas jam įtaisė milžinišką mėlynę ant žando.

Čempionato skandalas.  Gandų apie perkamus teisėjus niekados netrūko, tačiau šis europietiško krepšinio pūlinys pagaliau sprogo tik Lietuvoje.

Pirmąsyk per Europos čempionatų istoriją „FIBA Europe“ buvo priversta sureaguoti ir imtis sankcijų, į paviršių iškilus konkretiems faktams su konkrečiomis pavardėmis apie mėginimus daryti įtaką teisėjams.

Graikijos delegacijos narys Stavros Eliniadis, Europos pirmenybėse akredituotas kaip šalies rinktinės vadybininko padėjėjas, prarado „Eurobasket 2011” akreditaciją, o Graikijos krepšinio federacija buvo nubausta 15 tūkst. eurų bauda. Kodėl?

„Jis telefono skambučiais ir SMS žinutėmis atakavo tris arbitrus, dirbusius per Graikijos rinktinės mačus pirmajame etape“, - tvirtino pirmąjį Europos čempionato teisėjų korupcijos skandalą atskleidęs „Der Spiegel“.

Pasak šio Vokietijos leidinio, iš čempionato Lietuvoje paskubomis išmestas „Maroussi“ klubo vadybininkas tikrai bendravo su FIBA arbitru Robertu Lottermoseriu, kuris rugsėjo 4-ąją Alytuje švilpė per Graikijos ir Juodkalnijos rungtynes (71:55). Būtent po to, kai teisėjas iš Vokietijos apie šį keistą pokalbį informavo „FIBA Europe“, nesąžiningiems graikams buvo prispausta uodega.

Makedonijos naujienų agentūra „Mina“ pranešė, jog tas pats S.Eliniadis išvakarėse taip pat buvo susisiekęs ir su teisėjais, dirbusiais per |Graikijos ir Makedonijos mačą (58:72). Šioms rungtynėms Alytuje rugsėjo 3-iąją kartu su italu Luigi Lamonica ir prancūzu Davidu Chambonu teisėjavo ir Europos čempionate debiutavęs Lietuvos arbitras Jurgis Laurinavičius.

„Mes buvome labai nustebę, jog Graikijos rinktinė taip žemai puolė“, -- neįvardinto teisėjo žodžius citavo „Mina“.

„Aš skambinau jiems tik asmeniškai. Niekas manęs to neprašė ir su mūsų rinktine tai neturi nieko bendro“, -- grįžęs į Atėnus teisinosi S.Eliniadis, mėgindamas išvalyti ant Ilios Zouros treniruojamos Graikijos ekipos munduro kritusias dėmes.

Graikai aiškino, jog šį skandalą išpūtė jiems nedraugiška Turkijos žiniasklaida, o Graikijos ir Juodkalnijos mačo arbitrus mėgino paspausti ne tik S.Eliniadis, bet ir juodkalnietis Zoranas Sutulovičius. Esą Panevėžyje A grupės rungtynėms teisėjavęs FIBA arbitras iš Juodkalnijos dar anksčiau už graiką skambino Alytuje švilpusiems savo kolegoms, prašydamas palaikyti jo tėvynės ekipą.

Nors Z.Sutulovičius nepateko tarp arbitrų, kurie toliau dirbo per lemiamas čempionato kovas, nėra jokių ženklų, jog juodkalnietis būtų sulaukęs oficialių sankcijų.

„FIBA Europe“ vadovai iš pradžių apskritai stengėsi nuslėpti visą šią skandalingą istoriją, tačiau į žiniasklaidą nutekėję faktai ir bekompromisė FIBA pozicija privertė juos priimti neišvengiamus sprendimus. Tiesa, Graikijos rinktinė galų gale išlipo iš balos sausa, nes “FIBA Europe” nesiryžo iš esmės tirti galimos korupcijos Europos pirmenybėse, apsiribodama švelniu pareiškimu apie “vienetinį mėginimą daryti įtaką teisėjams”.

Nors „FIBA Europe“ pavyko gan greitai užgesinti Alytuje įsiliepsnojusį skandalą, jis dar sykį įrodė, jog svarbiausios krepšinio varžybos iki šiol, deja, dar turi daug šešėlinių zonų.

 

Kęstutis Rimkus ir Giedrius Janonis | lrytas.lt

Video rekomendacijos: