[Interviu] J.Kazlauskas Kinijoje padarė tvarką



 Praėjusių metų gruodį sulaukęs pasiūlymo grįžti dirbti į Kiniją Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės vyriausiasis treneris Jonas Kazlauskas priėmė iššūkį. Per tris mėnesius jam pavyko sustyguoti pašlijusius Guangdongo "Southern Tigers" žaidėjų santykius ir tapti Kinijos čempionu.



Sausio 4 dieną išskridęs į Kiniją ir lygiai po trijų mėnesių, balandžio 4-ąją, į Lietuvą grįžęs J.Kazlauskas LŽ pasidžiaugė, jog Guangdongo komandoje rungtyniauja visas būrys nacionalinės komandos atstovų, kuriuos jis treniravo prieš ketvertą metų, todėl dirbti buvo gerokai lengviau. Be to, kas svarbiausia, Kinijoje praleisti trys mėnesiai J.Kazlauskui neleido atitrūkti ir nuo Lietuvos rinktinės reikalų.

Atkrintamosiose - be pralaimėjimo



Į šią Azijos valstybę 58 metų J.Kazlauskas atvyko sausio pradžioje, kai "Southern Tigers" turnyro lentelėje tarp 17 ekipų užėmė antrąją vietą (14 pergalių ir 3 pralaimėjimai). Prisidėjus Lietuvos specialistui, Guangdongo krepšininkai per 13 rungtynių pralaimėjo tik sykį ir tapo reguliariojo sezono nugalėtojais, o atkrintamosiose varžybose iškovojo visas 10 pergalių. "Southern Tigers" ekipa ketvirtfinalyje 3:0 nugalėjo "Zhenjiang", pusfinalyje 3:0 - "Xinjiang", o finale 4:0 - Šandongo "Lions" krepšininkus ir aštuntą kartą tapo Kinijos krepšinio lygos čempione.

Naudingiausiu finalo žaidėju išrinktas Yi Jianlianas. Keturiuose NBA klubuose - Milvokio "Bucks", Naujojo Džersio "Nets", Vašingtono "Wizards" ir Dalaso "Mavericks" - žaidęs 25 metų 212 cm ūgio puolėjas vidutiniškai čempionate pelnė 24,6 taško ir kamuolį atkovojo 10,5 karto. Yi Jianlianas, su kuriuo J.Kazlauskas pažįstamas dar nuo darbo Kinijos nacionalinėje rinktinėje laikų (2004-2008 m.), susižėrė ir daugiau titulų: jis išrinktas Kinijos metų žaidėju bei geriausiu lygos puolėju.

Šiaip sau treneriai nekviečiami

- Į Kiniją vykote dirbti asistentu?

- Norėjau dirbti patarėju, kad būčiau laisvesnis, galėčiau daugiau pakeliauti. Bet to neįvyko.

- Ar tiesa, kad vyriausiasis komandos treneris Li Chunjiangas iš savo pareigų pasitraukė dėl sveikatos problemų?

- Nemanau. Greičiausiai jis pasitraukė dėl rezultatų.


- Bet iki jums atvykstant komandos rezultatai nebuvo prasti - 14 pergalių ir 3 pralaimėjimai.

- Niekas viduryje sezono nekviečia trenerio, jei komandoje viskas gerai. Ši komanda daug sykių tapo stipriausia Kinijoje, jos vadovai pratę prie pergalių. Praėjusį sezoną "Southern Tigers" finalo seriją 1:4 pralaimėjo Pekino "Ducks" krepšininkams. Šio sezono reguliariajame čempionate Guangdongo ekipa Pekino klubui pralaimėjo žaisdama savo aikštelėje (100:110), paskui buvo dar pora nesėkmių.

 


Lietuvio pageidavo žaidėjai

- Ar daug reikėjo pastangų padėti "Southern Tigers" komandai susigrąžinti titulą?

- Pirmiausia reikėjo pakeisti komandoje tvyrančią žaidėjų psichologiją. Kiekvienas žaidė už save.


- Galbūt jums dirbti buvo lengviau, nes ekipoje rungtyniavo ne vienas krepšininkas iš jūsų anksčiau treniruotos Kinijos rinktinės - Yi Jianlianas, Wangas Shipengas, Zhu Fangyu ir kiti?

- Taip, dėl to buvo lengviau primesti komandai savo filosofiją. Jei atvirai, tai daugiausia žaidėjų pageidavimu atsidūriau šiame klube. Iš to supratau, kad komandoje buvo kilę konfliktų.

- Atvykote ir viską sustatėte į vietas?


- Kaip jau minėjau, atvykęs norėjau būti patarėju. Bet vadovai paprašė tapti vyriausiuoju treneriu. O Kinijoje vyriausiasis treneris kiekvieną kartą prieš rungtynes, 10 val. ryto, turi eiti į susirinkimą, kuriame dalyvauja treneriai, teisėjas. Po rungtynių reikia eiti į spaudos konferenciją, kuri trunka pusvalandį ar valandą. Reikia pasirašyti rungtynių protokolą, kurio nesupranti. Išvykoje rytinės treniruotės vykdavo dešimtą ryto. Jei eisi į susirinkimą - treniruotėje nedalyvausi. Kad man nebūtų tokių didelių krūvių, klubo vadovai vieną trenerį - buvusį mano auklėtinį iš nacionalinės rinktinės Du Fengą - paskyrė vyriausiuoju, o aš buvau vykdomasis vyriausiasis treneris (juokiasi). Jis eidavo į susirinkimus, pasirašydavo protokolus.

Įkalbinėjo likti

- Naudingiausiu finalo žaidėju išrinktas NBA klubuose patirties įgijęs puolėjas Yi Jianlianas. Jį pažinojote dar nuo darbo Kinijos rinktinėje laikų?


- Su juo susitikau 2004 metais, kai buvo visiškai jaunas. Prie manęs jis užaugo. Per tą laiką jis žaidė keturiuose NBA klubuose. Gal jis netapo šių komandų lyderiu, bet tie metai JAV jam buvo labai naudingi. Į Kiniją Jianlianas grįžo jau subrendęs žaidėjas. Ir, be abejo, šiuo metu jis yra geriausias Kinijos lygos krepšininkas.

- Reikia manyti, kad klubo vadovai jus įkalbinėjo dirbti ir ateinantį sezoną?

- Įkalbinėjo. Atsakiau, kad dabar sprendimo nepriimsiu. Siūlė likti dar mėnesiui, nes ten prasideda Tautų spartakiada. Tačiau tokiu atveju spartakiados finalai kirstųsi su Lietuvos rinktinės interesais, todėl nebuvo prasmės likti. Dabar vadovai ieško trenerio, kuris galėtų komandai padėti per spartakiados varžybas.


Supratimas atėjo per finalus

- Kinija - trečia valstybė, kurios čempionu tapote. Anksčiau esate su komandomis triumfavęs Lietuvoje ir Rusijoje. Kuris čempiono titulas brangiausias?

- Vis dėlto didžiausi mano laimėjimai dirbant su klubu pasiekti su Kauno "Žalgiriu". Jais labiausiai didžiuojuosi. Nedaug trūko iki Eurolygos titulo vadovaujant Maskvos CSKA ekipai. Bet visur buvo nelengva. Iš šalies atrodo paprasta - Kinijos čempionato finale varžovus nugalėjome 4:0. Tačiau pusfinalyje žaisdami su "Xinjiang" ekipa namie ją dukart nugalėjome tik dviem taškais. O laimė juk galėjo ir į kitą pusę pasisukti. Pasitikėjimas, užtikrintumas, supratimas, ko noriu iš žaidėjų, atsirado tik per finalo seriją.


Visos mintys - į rinktinę

- Neabejojame, kad įdėmiai sekėte, kaip sekasi Lietuvos rinktinės kandidatams?

- Be abejonės, viską žinau. Per internetą man čia įrašinėjo Eurolygos rungtynes, kai turėdavau laiko, jas pasižiūrėdavau. Kitą savaitę Lietuvos krepšinio federacijoje suplanuoti keli susitikimai, tad toliau rūpinsiuos rinktinės reikalais. Pasirengimo Europos pirmenybėms Slovėnijoje planas jau sudarytas, patvirtinti kontrolinių varžybų partneriai, datos. Dabar reikės daugiau galvoti apie rinktinės kandidatus - išsiaiškinti, kaip jie jaučiasi, ar pavargę. Ir po truputį svarstysime, ką kviesti į rinktinę. Bet laiko dar daug, čempionatai nesibaigę, tad nėra kur skubėti.


 

 

Saulius Ramoška | "Lietuvos žinios"


{fcomment}

Video rekomendacijos: