Įdomūs faktai apie Ramūną Butautą



Ramūnas Butautas - buvęs profesionalus krepšininkas, SSRS jaunimo rinktinėje žaidęs su pačiu Arvydu Saboniu. Tačiau šiuo metu jo profesionalo karjera seniai pasimiršo – visi žino kaunietį kaip trenerį.



Stratego karjerą Ramūnas pradėjo Kauno “Merkurijaus” mokykloje, o vėliau perėjo pas moteris ir vadovavo Kauno “LKKA-Kaunas” komandai, buvo išrinktas geriausiu LMKL treneriu.

Tuo pat metu specialistas stojo prie Lietuvos jaunimo rinktinės vairo. R.Butautas tapo Pasaulio jaunių vicečempionu, laimėjo Europos čempionato bronzą ir galiausiai su jaunimu tapo Pasaulio čempionu. Tokie pasiekimai atvėrė kelią į vyrų krepšinį.



2003 metais kaunietis stojo prie “Šiaulių” vairo, o po poros metų pradėjo vadovauti Rygos ASK komandai. Vėliau sekė trumpi periodai “Doneck” ir Kauno “Žalgirio” komandose, o nuo 2011 metų specialistas muštruoja Rygos VEF krepšininkus.

2006 metais R.Butautas buvo paskirtas Lietuvos rinktinės vyriausiuoju treneriu ir jau pirmaisiais metais parsivežė medalį – Europos čempionate laimėjo bronzą. Dar po metų vėl buvo solidžiai pasirodyta ir olimpiadoje užimta ketvirtoji vieta.

Tačiau tautos priešu Butautas tapo 2009 metais, kai lietuviai Europos pirmenybėse laimėjo vienas iš šešių žaistų rungtynių ir galutinėje rikiuotėje pasidalino 11-12 vietą. Nuo to laiko žodis Butautas tapo tarsi keiksmažodžiu, nors prieš tai vykusiose pirmenybėse jam nebuvo gailima pagyrų.

Viena vasara pavertė trenerį tautos priešu. Tačiau šis specialistas prieš tapdamas treneriu turėjo labai įdomų gyvenimą. Netikite? Skaitykite:

  • R.Butauto namuose Kaune ne kartą lankėsi Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus, kuris anksčiau bičiuliavosi su trenerio tėvu – Stepu Butautu.
  • Specialistas iki šiol neturi vairuotojo pažymėjimo – jį visur vežioja žmona Rasa.
  • R.Butautą ant rankų laikė pats Kubos diktatorius Fidelis Castro. Tuo metu jo tėvas treniravo Kubos krepšinio rinktinę ir diktatorius dažnai apsilankydavo treniruotėse, o kartais net ir pats paimdavo į rankas kamuolį.
  • Dirbdamas “Šiaulių” komandoje R.Butautas pareigas derino su darbu universitete. Įdomu tai, jog jo komandos žaidėjai Darius Pakamanis bei Šarūnas Vėlius buvo ir specialisto mokiniai – Butautas buvo jų diplominių darbų vadovas.
  • 1968 metais strategas vos išvengė mirties. Keturmetis berniukas gaudydamas kamuolį įšoko į Karibų jūrą, o jį išgelbėjo laiku įvykį pamatęs Ruperto Herrera, šiuo metu dirbantis FIBA organizacijoje.
  • Praeityje treneris buvo įkūręs radijo stotį “Titanika”, tačiau šis verslas jam nepasisekė.
  • 1981 metais R.Butautas buvo Arvydo Sabonio kambariokas. Abu lietuviai vilkėdami SSRS aprangą tapo Europos jaunučių čempionais.
  • Prieš Lietuvai atgaunant nepriklausomybę, kaunietis keletą metų žaidė Lenkijoje, Bialystoko komandoje. Klubo vadovai lietuviui primygtinai siūlė priimti kaimyninės šalies pilietybę ir dalyvauti 1991 metų Europos pirmenybėse. Atletas atsisakė.
  • „Aš iš karto žinojau, kad turiu eiti sportuoti pas jį. Prieš tai buvau aplankęs ir A.Sabonio mokyklą. Bet treneris Butautas labai patiko ir man, ir mano mamai. Kai susitinki su žmogumi, jauti jo gerumą. Tas sprendimas buvo labai teisingas. Tikrai pasitvirtino“, – tokius žodžius apie trenerį ištarė vienas garsiausių Lietuvos krepšininkų Linas Kleiza.
  • R.Butautas gali pasigirti štai tokia karikatūra:




 


Crazysport.lt

{fcomment}

Video rekomendacijos: