E.Manigaultas — Harlemo legenda, kuri netapo krepšinio žvaigžde



Krepšinio pasaulis turi daug legendų. Yra nemažai pasakojimų, kaip krepšininko karjera prasidėjo betoninėse džiunglėse. Žaidimas, kuris buvo hobis tapo pragyvenimo šaltiniu. Tokius krepšininkus galima minėti, jiems kurti dokumentinius filmus, rašyti biografines knygas bei pardavinėti marškinėlius su jų atvaizdu.



10 tūkstančių žmonių jau nusprendė tapti BasketZone.lt gerbėjais „Facebook“ tinkle. Prisijunkite ir jūs!

Tapti profesionalu pasiseka ne visiems. Earlas Manigultas galėjo juo tapti. Deja, gyvenimas pateikė kitokią įvykių eigą. Earlas yra žvaigždė. Deja, ji niekada nesužibo profesionalų olimpe.



Pradžia ir pabaiga

Earlas Manigaultas gimė 1944 metais rugsėjo 7 dieną Pietų Karolinoje. Jis augo Niujorko Harlemo rajone, kur ir pradėjo savo trumpą krepšininko karjerą. Jau 1950 metais jis pasiekė jaunėlių mokyklos pelnytų taškų per rungtynes rekordą. Būdamas šešerių metų, per vieną susitikimą E. Manigaultas pelnė 57 taškus. Vidurinėje Benjamino Franklino mokykloje atrodė, kad šiam jaunam talentui niekas nesutrukdys papulti į nacionalinę krepšinio lygą. Deja, iš mokyklos jis buvo pašalintas dėl marihuanos vartojimo ir pamokų praleidinėjimo. Nors ir buvo mokyklos žvaigždė, jo nepasigailėjo. Jaunam E. Manigaultui teko baigti privačią mokyklą Šiaurės Karolinoje. Ten per vienerias rungtynes jis vidutiniškai pelnydavo po 31 tašką bei atkovodavo po 13 kamuolių.

Aikštelėje jis buvo sunkiai sustabdomas, to negalima pasakyti apie akademinius jaunojo krepšininko pasiekimus. Po vidurinės mokyklos sekė studijos Johnsono C. Smitho universitete. Jis galėjo pasirinkti ir garsius universitetus, bet abejojo savo akademiniais sugebėjimais. Studijos nebuvo ilgos ir vaisingos, dėl pastovių problemų bei nesutarimo su treneriu, jos baigėsi po vieno semestro.

Tada baigėsi daug žadanti Manigaulto karjera.

E.Manigaulto pamokos

Po nesėkmingų studijų Earlas grįžo į Harlemą, kur pradėjo vartoti heroiną. „Aš esu turtingas žmogus. Pažiūrėkit į mano rankas. Visi pinigai yra mano venose“, — neslėpė krepšinininkas. Dėl savo priklausomybę jis kelis kartus sėdėjo kalėjime. Potraukis kvaišalams neleido atsitiesti ir E.Magnaultas niekada netapo profesionaliu žaidėju.

1970 metais šis krepšininkas galėjo patekti į profesionalų lygą. Jutos "Stars" komanda pakvietę Manigaultą į atranką. Deja, priklausomybė ir padrikas gyvenimo būdas paliko pėdsaką jo kūne. 25 metų krepšininkas jau nesugebėjo atlaikyti fizinio krūvio ir tempo reikalingo sėkmingai karjerai.


Jis buvo sulaukęs pasiūlymo iš "Harlem Globetrotters" komandos. Jie rengė pasirodymus įvairiose šalies vietose, žiūrovus stebino akrobatinių triukų su krepšinio elementų sinteze. Šio pasiūlymo legenda atsisakė. Amerikos krepšinio pasaulyje egzistuoja posakis, kad kiekvienam Michaelas Jordanas egzistuoja po vieną Earlą Manigaultą. Talentas, kuris niekada netapo žvaigžde.

Nenusisekusi krepšininko karjera, nesumaišė likti vietine legenda savo mieste. Manigaultas organizavo "The Goat" turnyrus, dalindavo patarimus jauniems žaidėjams. Savo talentu jis gebėjo įkvėpti jaunimą. Daugeliui Harlemo jaunuolių jis buvo legenda, į kurią verta lygiuotis. E. Manigaultas visada pasidalindavo savo patirtimi bei negailėdavo patarimų ir pamokymų, kad gyvenimo vien talentu nesukursi. Reikia baigti mokslus bei atsilaikyti narkotikų pagundai, nes atsidūrus gyvenimo duobėje, narkotinės medžiagos nesuteiks palengvėjimo, o vien talentas, dar negarantuos sotaus ir patogaus gyvenimo. Earlo patogaus gyvenimo neturėjo.

Talentas


Earlo talentu abejoti neverta. Būdamas tik 185 cm ūgio jis lengvai galėjo įdėti į krepšį. Kai kurie asmenys tvirtina, kad Manigaultas yra dvigubo dėjimo autorius. Įdėjęs kamuolį viena ranka į krepšį, kita jį sugaudavo ir pakartodavo šį veiksmą iš naujo.

Jei kas nors netiki šiuo Earlo triuku, tikrai neturėtų abejoti, kad krepšininkas galėjo pasiekti krepšinio lentos viršų. Ne vieną sykį, šis triukas buvo atliktas, o Earlas džiaugėsi sėkmingai pasibaigusiomis lažybomis. „Skraidyti“ šis krepšininkas tikrai mokėjo.

Kareemas Abdul-Jabaras Earlą apibūdino, kaip žaidėją individualistą. Jam perdavus kamuolį, jis kažkokiu paslaptingu būdu visada rasdavo kelią, kaip pelnyti taškus. „Skraidantis“ krepšininkas traukė Harlemo rajono dėmesį.


Greitis, kibūs gynybos įgūdžiai, gera kūno kontrolė ir šimtus kartų praktikuoti vidutinio nuotolio ar tritaškių metimai, buvo stipriosios šio krepšininko pusės. Galima juokauti, kad jei E.Manigultas būtų papuolęs į profesionalų lygą, greičiausiai M.Jordano atliktas dėjimas nuo baudų aikštelės linijos nieko nebūtų sužavėjęs. Šio dėjimo autoriumi galėjo tapti Earlas.

K.Abdul-Jabaras sužaidęs paskutines savo karjeros rungtynes, žurnalistų paklaustas, kurio žaidėjo labiausiai bijojo, po mandagios tylos pasakė, kad tai buvo — "Goat" (Earlo Manigaulto pravardė).

"Sports Iliustrated" žurnale, 1971 metais rugsėjo 20 dieną pasirodė straipsnis, parašytas Peterio Carry, kuris dalyvavo E.Manigaulto atrankoje į Jutos "Stars" komandą. Straipsniu buvo siekta parodyti, kad talentų reikia medžioti, ieškoti ir juos globoti. „Jei Earlas būtų 19 metų pakviestas į universitetą, kuris turi stiprią krepšinio komandą, jis būtų tapęs nepakartojamu krepšininku“, – teigė komandos treneris Larry Cregeris, – dar ir dabar, jis turi gerą reakciją, greitį ir puikią kūno kontrolę“.


Akivaizdu, kad savo laimės kalvis esi pats. Teisingų spendimų trūkumas, neleido sužibėti talentui.

Šlovės valanda

1996 metai buvo Manigaulto šlovės valanda. Gatvės krepšinio legenda galėjo stebėti sukurtą televizijos filmą apie jo gyvenimo kelią. Visi kas domisi krepšiniu, neabejotinai, turėtų pasižiūrėti vaidybinį filmą — "Rebound: The Legend of Earl „The Goat“ Manigault". Istorija paremta krepšininko gyvenimu. Siekiai ir svajonės, sutraiškyti gyvenimo realybės.


Pasigirti asmenine šlove, deja, jis negalėjo. Earlas niekada nedirbo pastovaus darbo. Jis pragyvendavo dažydamas namus, pjaudamas žolę ar dirbdamas kitus jokios kvalifikacijos nereikalavusius darbus.

Žinoma, filmo pasirodymas E. Manigaulto nepavertė turtuoliu. Jis gavo atlyginimą už suteiktą informaciją, svarbu, kad vietiniai Harlemo gyventojai nepamiršo savo žvaigždės. Kai mieste pasirodydavo, jų žvaigždė, šis įvykis nelikdavo nepastebėtas. Su juo buvo sveikinamasi, kalbamasi, kartais, jis tiesiog vaišinamas alumi ar jam perkami cigarečių pakeliai.

Reikia žavėtis amerikiečių būdu, jie moka didžiuotis saviškiais, net ir nesėkmės atveju. Svarbu, kad legenda pasirodymus rengė šiame rajone. Jo scena buvo eilinė lauko krepšinio aikštelė. Vietiniai gyventojai to nepamiršo.


1969 metais, kai Kareemas Abdul-Jabbaras tapo milijonieriumi Milvokio "Bucks" komandoje, Manigaultas buvo suimtas už narkotines medžiagas bei praleido kalėjime 16 mėnesių. Ši krepšinio legenda simbolizuoja nesėkmę. Gal tai yra pagrindinė priežastis, kodėl jis sulaukdavo stipraus palaikymo iš savo gimtojo rajono. Miestuose gyvena daug žmonių. Ne visi yra milijonieriai ar žvaigždės savo profesijose. Įdomu, kad jis niekada nebuvo sutinkamas su gailesčiu akyse, greičiau su pasididžiavimu.

Žmogaus gyvenimas įdomus fenomenas. Ateities niekada nenuspėsi. Vaikystėje Earlas žaidė kartu su K.Abdul-Jabbaru. Vienas kitą mokė kaip tapti geresniu žaidėju. Nenuostabu, kad vėliau savo dėmesį Earlas skyrė vaikams. Buvo organizuojami "The Goat" turnyrai, kurie turėjo įkvėpti jaunus sportininkus nesustoti ir tobulėti, jei smarkiai dirbsi savo tikslą pasieksi.

Earlo Manigaulto mistika


Kiekvienas asmuo, kuris domisi krepšiniu, anksčiau ar vėliau susidurs su Earlo Manigaulto figūra. Krepšininko jau nėra gyvo. Jis mirė 1998 metais. Silpna Earlo širdis mirė, bet liko gyva jo dvasia.

Iki šios dienos yra neaišku, kaip būtų atrodęs profesionalus amerikos krepšinis, jei Manigaultas būtų tapęs jos dalimi. Ar M. Jordano figūra būtų tokia svarbi, ar tai būtų buvęs, tik dar vienas labai geras krepšininkas. Tik gal ne toks, kaip E. Manigaultas.

Ši legenda suteikia gatvės krepšiniui mistikos. Krepšinio aikštelės tarp didelių ar mažų namų, tampa ta erdve, kurioje reikia ieškoti naujų talentų. Dabartiniai NBA klubų skautai tai suprato. Sporto mokyklos nėra labai gerų krepšininkų kalvė. Jos, žinoma, atlieka puikų darbą ugdydami jaunus žaidėjus. Bet ne visi auklėtiniai gali tapti legendomis. Earlas tapo legenda, tik noras ir meilė žaidimui, jam leido laisvai „skraidyti“ per krepšinio aikštelę.


Earlas Manigaultas neslėpė, kad jis mokėjo visus triukus, kuriuos atliko M. Jordanas. Tik tuo metu jie turėjo kitokius vardus. Dėjimas į krepšį 360 buvo žinomas, kaip kelionė aplink pasaulį, "Tomahawk" dėjimas buvo vadinamas "Goat" vardu.

Taip pat galite pasižiūrėti filmą apie Earlas Manigaultas:





 alt

 


BasketZone.lt

{fcomment}

Video rekomendacijos: