Olimpinė atranka Lietuvoje: sprendimas jau subrendo

Lietuvos krepšinio federacija turi noro ir pinigų rengti olimpinį atrankos į Londoną turnyrą. Tai savo parašu šią savaitę turėtų patvirtinti naujasis šalies krepšinio vadovas Arvydas Sabonis.

Legendinis vidurio puolėjas A.Sabonis, užvakar tapęs Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) prezidentu, jau tą patį vakarą apsisprendė: mūsų šalis pretenduos tapti kitų metų liepos 2–8 dienomis vyksiančio olimpinio atrankos turnyro rengėja.

A.Sabonis abejojo tik dėl to, ar būtų verta varžytis su kitomis Europos valstybėmis, tačiau sulaukęs patikinimo, kad Rusijos krepšinio federacija į kovą dėl šio turnyro greičiausiai nestos, pritarė dar jo pirmtako Vlado Garasto apmąstytam planui.

Nutarė pakalbėję su rusais

Jau šią savaitę LKF turėtų pateikti prašymą Tarptautinei krepšinio federacijai (FIBA) ir sumokėti 20 tūkst. Šveicarijos frankų (apie 56 tūkst. litų), kad taptų kandidate rengti atrankos varžybas.

„Tai daryti nutarėme pakalbėję su Rusijos krepšinio federacija, kuri patikino: jeigu mes pateiksime prašymą, ji to nedarys, nes nenori su mumis varžytis.

Anksčiau kalbėjome su graikais ir makedonais, kurie taip pat tvirtino nekelsiantys savo kandidatūrų, todėl turime realių galimybių laimėti šias varžybas, nes, kiek žinome, daugiau jokia Europos šalis nesvarsto šio varianto”, – tvirtino buvęs LKF vadovas V.Garastas, užvakar tapęs federacijos garbės prezidentu.

Atrankos varžybas taip pat nori surengti Puerto Rikas, tačiau neoficialiai visi sutaria, kad realiausia kandidatė bus Europos šalis, nes 2012-ųjų liepos 27-ąją prasidėsiančios olimpinės žaidynės vyks Senajame žemyne.

„Būtų tikrai nelogiška, jei likus mažiau nei mėnesiui iki olimpiados rinktinės skristų į Ameriką ar Aziją, nes ten joms reikės aklimatizuotis.

O Europoje jos ne tik žaistų atrankos turnyre, bet ir vėliau galėtų likti ir treniruotis, kad išvengtų aklimatizacijos sunkumų”, – svarstė V.Garastas.

Valstybės pinigų neprašo

Kad galėtų siekti teisės Lietuvoje surengti atrankos turnyrą, LKF privalo iki gruodžio 5-osios į FIBA sąskaitą pervesti 3,5 mln. Šveicarijos frankų (beveik 10 mln. litų).

Tik tokiu atveju, jei iki nustatytos datos bus gavusi visus pinigus, gruodžio 12-osios posėdyje FIBA svarstys Lietuvos kandidatūrą rengti atrankos turnyrą.

„Galima sakyti, kad šią sumą jau turime, – vakar patikino V.Garastas. – Neprašome paramos iš valstybės, o sutarėme su privačiais rėmėjais.

Jie tuos pinigus mums ne duos, o paskolins, tikėdamiesi susigrąžinti, kai bus parduoti bilietai į atrankos turnyrą.”

Jei Lietuva nelaimėtų varžybų dėl teisės rengti olimpinę atranką, FIBA pinigus grąžintų.

Paramą pažadėjo ir LTOK

Pateikti paraišką FIBA galima iki spalio 31-osios, tačiau LKF tai padaryti žada rytoj arba poryt.

„Turime padaryti viską, kad Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė dalyvautų ir šeštosiose iš eilės olimpinėse žaidynėse.

O rungtyniaudama namie ji turi daugiau galimybių laimėti kelialapį į Londoną”, – aiškino V.Garastas.

LKF tikisi, kad FIBA atsižvelgs į tai, jog rudens pradžioje Lietuvoje surengtas Europos vyrų krepšinio čempionatas vyko sklandžiai, mūsų šalyje yra pakankamai naujų modernių arenų ir užtektinai viešbučių apgyvendinti dvylika rinktinių, kovosiančių dėl trijų paskutinių kelialapių į olimpiadą.

Tiesa, be turnyro rengimo mokesčio, reikėtų papildomų lėšų rinktinėms apgyvendinti, maitinti, apsaugai ir transporto išlaidoms.

LKL vadovų teigimu, jei Lietuva iškovotų teisę rengti atrankos turnyrą, finansinę paramą varžyboms pažadėjo Lietuvos tautinis olimpinis komitetas.

 

 

Eglė Šilinskaitė | lrytas.lt

Video rekomendacijos: