„Žalgirio“ savininkas V.Romanovas ieško rusakalbio trenerio

Vladimiras Romanovas akis į akį Kaune susitiko su dar vienu krepšinio treneriu užsieniečiu. Po pokalbio su serbu Aleksandru Trifunovičiumi „Žalgirio” komandos savininko pageidavimus išgirdo ir kroatas Aleksandras Petrovičius.

V.Romanovo kabineto duris šią savaitę vienas po kito varsto bedarbiai treneriai.

Antrąsias savo komandos rungtynes Eurolygoje „Žalgirio” šeimininkas stebėjo kartu su naujais savo svečiais.

Kai Vitoldo Masalskio vadovaujami LKL čempionai antradienio vakarą 78:85 Malagoje pralaimėjo vietos „Unicaja”, V.Romanovui savo įspūdžiais apie žalgiriečių žaidimą dalijosi į Kauną skubiai atvykęs kroatas Aleksandras Petrovičius.

Legendinio Kroatijos krepšininko Draženo Petrovičiaus brolis su „Žalgirio” savininku susitiko po to, kai tą pačią dieną iš Kauno namo į Belgradą jau keliavo ankstesnis V.Romanovo svečias – buvęs Vilniaus „Lietuvos ryto” treneris Aleksandras Trifunovičius.

„Buvau susitikęs su klubo savininku, mes pasikalbėjome, bet, atrodo, jis nusprendė eiti kitu keliu”, – „Lietuvos rytui” vakar neslėpė A.Petrovičius.

Išrinktas Metų treneriu

„Žalgirio” dėmesio sulaukęs 52 metų kroatas pastaruosius du sezonus treniravo Zagrebo „Cedevita” komandą.

Šiemet su šia Kroatijos komanda jis pateko į Europos taurės finalo ketvertą ir buvo išrinktas geriausiu Europos taurės sezono treneriu. Turnyro atradimu tapusi „Cedevita” iškovojo trečiąją vietą, mažajame finale 59:57 nugalėjusi Trevizo „Benetton”.

Tačiau A.Petrovičius tapo bedarbiu, kai ambicingus planus puoselėjęs ir apie Eurolygą svajojęs klubas 2011-ųjų Kroatijos čempionato finale nusileido „Zagreb” krepšininkams – būsimiems „Žalgirio” varžovams Eurolygos B grupėje.

Beje, kroatas dažniausiai vadinamas Aco vardu, kaip ir buvęs Kauno „Žalgirio” treneris serbas Aco Petrovičius.

„Jei sutikau atvykti į Kauną, vadinasi, šis pasiūlymas tikrai domino. Kitaip nebūčiau palikęs Zagrebo, – neslėpė A.Petrovičius. – „Žalgiris” turi didį vardą, istoriją, gerų žaidėjų. Tačiau klubo savininkas nusprendė eiti kita kryptimi.”

Kroatui nerūpi pinigai

Po trumpų derybų su V.Romanovu kroatas trečiadienį iš Kauno grįžo į Zagrebą. Kodėl A.Petrovičiui ir jį pakvietusiam „Žalgirio” savininkui nepavyko sukirsti rankomis?

„Nežinau, kodėl. Šeimininkas yra šeimininkas, jis neaiškino. Bet mūsų pokalbis buvo korektiškas ir nuoširdus”, – po pažinties su V.Romanovu teigė A.Petrovičius.

Kroatijos žurnalistai „Lietuvos rytui” teigė, kad sumaniam treneriui per visą karjerą labiau rūpėjo ne pinigai, o kiti iššūkiai.

A.Petrovičius neturi jokių finansinių rūpesčių, nes būtent jis iki šiol valdo visą tragiškai žuvusio legendinio brolio palikimą. Tiesioginių įpėdinių neturėjęs ir NBA rungtyniavęs D.Petrovičius savo šeimai paliko apie 12 mln. JAV dolerių vertinamo turto.

„Aleksandras visada garsėjo kaip labai principingas treneris. Jam svarbiausia – veiksmų laisvė ir pasitikėjimas, – „Lietuvos rytui” pasakojo kolegos iš Kroatijos. – Italijoje jis treniravo komandą, kurią valdė į V.Romanovą savo būdu ir charakteriu labai panašus savininkas. 

Po penkių pergalių iš eilės Aleksandras pats paliko komandą, vos tik turtuolis italas pamėgino kištis į jo darbą.”

„Galbūt mano minusas, kad nekalbu rusų ir lietuvių kalbomis. Galbūt kiti kandidatai šias kalbas moka. Tai galėjo būti priežastis”, – po nepavykusių derybų su V.Romanovu svarstė A.Petrovičius.

„Lietuvos ryto” šaltinių duomenimis, „Žalgiris” taip pat dar domėjosi ir Velimiru Perasovičiumi, kuriam atstovauja ta pati „XL Basketball” agentūra.

Bet dar vienas treneris iš Kroatijos, kuris 2011-ųjų pavasarį buvo atleistas iš Stambulo „Efes Pilsen”, iš karto atmetė pirminį Kauno klubo pasiūlymą.

Kritikavo lietuvius

Užsieniečiai treneriai V.Romanovui patinka labiau už lietuvius.

„Man atrodo, kad silpna rungtynių antra pusė – visų Lietuvos krepšinio trenerių liga. Ko gero, į „Žalgirį” teks kviesti užsienio krepšinio specialistą”, – po antrojo pralaimėjimo Eurolygoje teigė V.Romanovas, nepatenkintas Malagoje vadovavusio V.Masalskio darbu.

„Turiu prisiimti didelę kaltę. Kadangi tai buvo pirmosios mano rungtynės Eurolygoje, tikrai padariau klaidų, – atgailavo savininko kritikos sulaukęs „Žalgirio” sporto direktorius. – Pirmiausia per mažai keičiau žaidėjus, jie greitai pavargo ir rungtynių pabaigoje jėgos išseko.”

Komandos vairą laikinai perėmus V.Masalskiui, „Žalgirio” stratego pareigos pirmiausia buvo pasiūlytos Kęstučiui Kemzūrai. Lietuvos rinktinės treneris praėjusį penktadienį lankėsi V.Romanovo kabinete, bet su milijonieriumi bendros kalbos nerado.

„Manau, kad viską išsiaiškinome ir neradome bendrų sąlyčio taškų”, – „Lietuvos rytui” po pokalbio sakė K.Kemzūra.

V.Romanovas tą pačią dieną pareiškė, jog Lietuvos rinktinės strategas nesuprato, ko atėjo.

Favoritai – serbai

V.Romanovas ieško trenerio „Žalgiriui”, kai po pirmųjų Eurolygos rungtynių atleido graiką Ilią Zourą.

Prieš pokalbį su A.Petrovičiumi „Žalgirio” savininkas Kaune buvo susitikęs su A.Trifunovičiumi. „Lietuvos rytui” vadovavęs 44-erių serbas šiuo metu neturi kontrakto su jokiu klubu.

A.Trifunovičiaus sugrįžimas į Kauną irgi nebūtų staigmena, bet neaišku, kokias pareigas jis eitų Kauno klube. Pagal vieną versijų, A.Trifunovičiui atitektų konsultanto pareigos, o treneriu būtų paskirtas Oliveris Kostičius.

Šis praėjusį sezoną I.Zouro asistentu dirbęs 38 metų serbas nuo rugsėjo treniruoja „Baltus” – antrinę „Žalgirio” komandą.

Ir A.Trifunovičių, ir O.Kostičių sieja glaudūs ryšiai su Obradu Fimičiumi – krepšinio agentu, turinčiu didelę įtaką V.Romanovui.

 

Kęstutis Rimkus ir Giedrius Janonis | lrytas.lt

Video rekomendacijos: