„Rūdupis“ – tarp Europos krepšinio benamių

Namie, bet kartu ir ne namie. Taip antradienio vakarą per pirmąsias jos aikštėje vyksiančias Europos taurės rungtynes jausis Prienų „Rūdupio“ komanda. Prieniškiai žais savo aikštėje, bet nevisai namie – neseniai atidaryta Prienų kūno kultūros ir sporto centro salė neatitinka Europos taurės reikalavimų, todėl „Rūdupis“ svečius priims Kauno sporto halėje.



„Rūdupis“ ne pirma ir tikrai ne paskutinė komanda, kurią Europos turnyrus rengianti Eurolygos organizacija privertė tarptautinėms rungtynėms ieškoti laikinų namų. Lygiai toks pat likimas yra ištikęs ne tik kelias Europos taurės komandas, bet ir ne vieną Eurolygos ekipą.

Šį sezoną ieškoti laikinos prieglaudos teko šiuolaikinėje Eurolygoje debiutuojančiam Kantu „Bennet“ klubui. Kantu miesto arenoje nėra nė 4000 vietų, todėl „Bennet“ su iš užsienio atvykstančiais varžovais grumiasi Dezijuje, kurio arenoje telpa 5500 žiūrovų.

Dėl to, kad Italijos vicečempionų ekipa per tarptautinius mačus būna iškeldinama iš jos tikrųjų namų, sirgaliams neįveikiamų kliūčių nekyla. Nuo Kantu iki Dezijaus yra vos apie 20 kilometrų, o savo transporto priemonių neturinčius aistruolius „Bennet“ klubas į varžybas nemokamai veža dviem autobusais.


Kantu krepšininkams problemų irgi nekyla – jie Dezijaus arenoje šį sezoną laimėjo visas trejas rungtynes.

2005 metais pirmą kartą patekusi į Eurolygą namie žaisti negalėjo ir Bambergo komanda. Šiame Bavarijos mieste nauja arena buvo atidaryta visai neseniai – 2001-aisiais, tačiau joje iš pradžių buvo tik 4750 vietų.

Nors iki reikalaujamų penkių tūkstančių trūko visai nedaug, turnyro rengėjai nesutiko Bambergo klubui padaryti išimties ir jis pirmąjį Eurolygos sezoną žaidė Niurnberge.

Tuo tarpu miesto valdžia nedelsdama pradėjo 6 mln. eurų kainavusią dar visai naujos arenos rekonstrukciją. Per ją viena pastato siena buvo pastumta 20 metrų ir vietų skaičius arenoje padidintas iki 6800.

2007-2008 metų sezone savo miesto Eurolygos varžybomis negalėjo nudžiuginti tuometinis Prancūzijos čempionas Roano „Chorale“ klubas. Jis tarptautines rungtynes žaidė Klermon Ferane.

Dažniausiai laikinų namų tenka ieškti į Europos turnyrus patekusiems nedidelių miestų klubams. Tačiau kartais atsitinka priešingai – 2006 metų rudenį apie milijoną gyventojų turinčio Neapolio miesto krepšininkai per Eurolygos varžybas glaudėsi tuziną kartų mažesnėje Kazertoje.

Pernai tinkamos arenos Europos taurės turnyrui Kijeve nerado „Budivelnyk“ klubas. Ukrainos sostinė ruošėsi priimti pasaulio ledo ritulio pirmenybių pirmosios pakopos varžybas, todėl Kijevo sporto rūmai buvo uždaryti rekonstrukcijai ir „Budivelnyk“ namais tapo Dniepropetrovsko arena.


„Rūdupio“ likimo broliai yra Nimburko ČEZ ir Zgoželeco „Turow“ klubai. Jie dėl Europos taurės kovoja ne pirmą sezoną, bet nei Nimburkas (14 tūkst. gyventojų), nei Zgoželecas (32 tūkst. gyventojų) šio turnyro dvikovų dar niekada nematė.

ČEZ nuo pat debiuto visas tarptautines rungtynes žaidžia už pusšimčio kilometrų esančiuose Pardubicuose. Tuo tarpu „Turow“ yra tikas klajoklis. Šį rudenį Turovo klubas nusprendė rungtyniauti Zieliona Guroje, anksčiau svečius priimdavo Vroclave, o debiuto sezoną netgi buvo išsikraustęs į užsienį – „Turow“ namais tada tapo Čekijos miesto Libereco arena.

Zgoželeco gyventojams arčiausia buvo nusigauti iki Libereco, kuris yra vos už pusšimčio kilometrų. Tuo tarpu iki Vroclavo ar Zieliona Guros kelias tris ar keturis kartus ilgesnis.






Rolandas V.Eidvilas | lrytas.lt

Video rekomendacijos: