R.​Jarutis: olimpinis principas dalyvauti „bile kaip“ Lietuvai netinka



Praėjusį penktadienį gabiausi šalies aštuoniolikmečiai pasekė jaunimo (iki 20 metų) rinktinės pėdomis – neperžengė Europos čempionato ketvirtfinalio barjero ir liko be kitų metų pasaulio pirmenybių.



Krepšinio virtuvės užkulisius puikiai išmanantis Šarūno Marčiulionio akademijos direktoriaus pavaduotojas sporto reikalams Rolandas Jarutis nenori suprasti tų, kurie sako, kad iš jaunimo rinktinių nereikia reikalauti aukštų rezultatų.

Jauniai Turkijoje vykusiose pirmenybėse užėmė septintą vietą. Toks rezultatas nuviliantis? – naujienų portalas Alfa.lt paklausė buvusio krepšininko.



Pralaimėjimai niekada netenkina. Aišku, jauniai savo padėtį susikomplikavo dar grupės etape, kai iššvaistę didžiulę persvarą pralaimėjo laimėtas rungtynes ir taip jau ketvirtfinalyje susitiko su serbais. Tai gera komanda, todėl su vienu žaidėju, kad ir koks talentingas jis būtų, laimėti yra sudėtinga. Varžovai tam ruošėsi, dvigubino, neretai ir trigubindavo gynybą prieš Domantą Sabonį.

Pasigedau komandinio žaidimo, atsakomybės ir lyderio vaidmens prisiėmimo iš kitų žaidėjų. Juolab kad tam pajėgių krepšininkų mūsų komandoje tikrai buvo. Jauniai galėjo patekti tarp keturių stipriausių Europos komandų, o dabar liko be kitų metų pasaulio čempionato. Nors tai nėra tragedija, šis faktas liūdina. Dalyvavimas Europos ir planetos pirmenybėse jaunimą stimuliuoja stengtis, tobulėti.

Yra manančių, kad jaunimo rinktinių rezultatai nėra tokie svarbūs. Ką apie tai manote?

Rezultatas visada svarbus. Kur tas jaunimas grūdinsis, jeigu ne savo amžiaus grupių čempionatuose? Iškovoti medaliai žaidėjams tampa impulsu dirbti toliau, tai yra atlygis visiems treneriams, kurie savo metu prisidėjo prie talento paruošimo. Olimpinis principas dalyvauti „bile kaip“ Lietuvai netinka. Mūsų krepšinis turi gražią istoriją, turime galimybių kažką pasiekti ir dabar, tai kodėl turime tik dalyvauti?

Jaunimo krepšinio vardą šiemet gali išgelbėti tik jauniausieji – šešiolikmečiai. Esate susipažinęs su šia karta gana artimai. Ko galime tikėtis?

Rinktinė pajėgi ir jai linkiu visokeriopos sėkmės Europos čempionate Latvijoje. Vis dėlto gana keistai atrodo, kad trenerių štabas į galutinį dvyliktuką nusprendė įtraukti tik vieną Š. Mačiulionio akademijos auklėtinį – Aistį Pilauską. Manau, ten galėjo būti Arminas Nemeika, Matas Jogėla, Danielius Kopūstas. Treneriams matyti geriau, galbūt jie šiai dienai dar silpnesni, bet tai tikrai nemažai žadantys jaunuoliai.

Džiugu, kad trenerių štabe atsirado vietos mūsų treneriui Edvinui Justai. Tai labai daug dirbantis jaunas specialistas, krepšiniu gyvenantis nuo ryto iki vakaro. Edvinas yra ambicingas, kas irgi nėra blogai. Jo buvimas jaunučių rinktinės trenerių štabe rodo jo kryptingą darbą.


alt






Balys Šmigelskas | Alfa.lt

{fcomment}

Video rekomendacijos: