D. Maskoliūnas – apie D. Motiejūną, mįslingą A. Juškevičiaus atsisakymą ir pasiruošimą (VIDEO)



Iki oficialaus Dariaus Maskoliūno debiuto Lietuvos krepšinio rinktinės vyriausiojo trenerio poste liko 11 dienų. Vasario 21-ąją lietuviai pradės pasirodymą Europos čempionato atrankos varžybose, kur rungsis su Belgijos, Čekijos ir Danijos rinktinėmis.

Trijų etapų atrankos turnyras D. Maskoliūno komandai vargu ar sukels sunkumų. Lietuviams grupėje pakanka aplenkti bent vieną komandą, kad užsitikrintų kelialapį į „Eurobasket 2021“ varžybas.

Todėl per pirmąsias atrankos kovas su belgais ir čekais D. Maskoliūnas mėgins modeliuoti rinktinės žaidimą galvodamas apie birželį vyksiantį olimpiados atrankos turnyrą.

Pirmadienį rinktinės strategas paskelbė 14 žaidėjų, kurie atvyks į stovyklą. Tiesa, žalgirietis Rokas Jokubaitis per pirmąsias rungtynes su Belgija komandai nepadės dėl Eurolygos mačo Vitorijoje, o Panevėžio „Lietkabelio“ vidurio puolėjui Martynui Sajui numatytas rezervinio žaidėjo vaidmuo.



Puikų sezoną VTB Jungtinėje lygoje žaidžiantis Permės „Parmos“ komandos įžaidėjas Adas Juškevičius (vid. 15,1 tšk. ir 5,3 rez. perd.) kvietimo į rinktinę atsisakė.

„Adas labai praverstų komandai, tačiau po mudviejų pokalbio supratau, kad rinktinei nenori padėti dėl asmeninių priežasčių. Į detales nesigilinau. Gerbiu A. Juškevičiaus sprendimą ir galiu patikinti, kad konfliktų tarp mūsų nebuvo“, – sakė D. Maskoliūnas. Pasiteiravus, ar krepšininkas tokį sprendimą priėmė nesulaukęs kvietimo žaisti pasaulio čempionate, treneris atsakė: „Galbūt. Bet aš šios situacijos nesukūriau.“

Sugrįžta D. Motiejūnas

Vasario mėnesio atrankos varžybų „lange“ krepšinio sirgaliai rinktinėje vėl išvys Donatą Motiejūną. Šanchajaus „Sharks“ klubo lyderis iš pradžių nebuvo įtrauktas į kandidatų sąrašą dėl įtempto varžybų grafiko Kinijos lygoje, bet situacija pasikeitė, kai dėl koronaviruso Kinijos čempionatas buvo sustabdytas ir žaidėjas grįžo į Lietuvą. 29 metų 213 cm ūgio puolėjas jau anksčiau patvirtino, kad apsivilks nacionalinės komandos marškinėlius.

„Buvome sutarę, kad Donatui vasarį nėra prasmės atvykti dėl klubo rungtynių Kinijoje. Visgi dabar jis yra čia, dega noru atstovauti rinktinei ir nematau priežasčių, kodėl negalėtų to daryti, – sakė D. Maskoliūnas. – Juolab jis kalbėjosi su „Sharks“ vadovais bei treneriu ir jie tam neprieštaravo.“

Pastaraisiais metais D. Motiejūnas rinktinėje nežaidė. Krepšininkas nerasdavo bendros kalbos su nacionalinę komandą treniravusiu Dainiumi Adomaičiu.

„Pradėkime nuo to, kad Donatą senokai matėme žaidžiant europietišką krepšinį. Kinijoje stilius kitoks, juk praktiškai visas „Sharks“ žaidimas užkrautas ant jo pečių. Tokio stiliaus mes tikrai nepropaguosime. Bus įdomu pamatyti, kaip D. Motiejūnas įsilies į komandinį žaidimą. Manau, ir jam pačiam įdomu“, – svarstė D. Maskoliūnas.


I. Brazdeikio klausimas

Jau vasarą Lietuvos rinktinė gali sulaukti pastiprinimo, nes prašymą Lietuvos pilietybei gauti pateikė perspektyvus 21 metų kanadietis Ignas Brazdeikis.

1999 m. sausio 8 d. Kaune gimęs būsimasis krepšininkas būdamas vos 3 metų su tėvais Sigitu bei Diana emigravo į JAV, vėliau persikėlė į Kanadą.


Sužibėjęs NCAA studentų pirmenybėse su Mičigano universitetu, I. Brazdeikis pabandė laimę NBA naujokų biržoje. Praėjusią vasarą 198 cm ūgio gynėją 47-uoju šaukimu pakvietė Niujorko „Knicks“ klubas.

Tiesa, įsitvirtinti NBA I. Brazdeikiui dar nepavyko. Šį sezoną jis stipriausioje planetos lygoje epizodiškai pasirodė 9 rungtynėse, per kurias vidutiniškai pelnė 1,9 tšk. ir atkovojo 0,6 kamuolio. Todėl krepšininkas kol kas tobulėja antrinėje „Knicks“ komandoje „Westchester Knicks“ G lygoje.

I. Brazdeikis ne kartą minėjo, kad yra pasiryžęs atstovauti savo gimtinei, ir atsisakė kvietimo į Kanados rinktinę. Sprendimą dėl jo prašymo artimiausiu metu turėtų priimti Lietuvos Respublikos prezidentas Gitanas Nausėda.


D. Maskoliūnas teigiamai vertina I. Brazdeikio ryžtą, nors daug papasakoti apie potencialų rinktinės naujoką negalėjo: „Girdėjau tiek, kiek ir visi – kad šis klausimas bus sprendžiamas artimiausiu metu. Todėl kol nėra ko svarstyti, nelabai ir svarstau. Faktas, kad tokio lygio žaidėjas, bandantis įsitvirtinti NBA, mums nepamaišytų. Bet kol kas apie tai sunku kalbėti.“

Kopijuos „Žalgirį“

Lietuvos rinktinės nariai į treniruočių stovyklą sostinėje susirinks kitą pirmadienį, vasario 17 d.


„Turėsime keturias treniruotes. Marios laiko, – nusijuokė D. Maskoliūnas. – Pirmadienį renkamės, ketvirtadienį skrendame į Belgiją, penktadienį ten laukia rungtynės. Todėl antradienį ir trečiadienį mėginsime šiek tiek pasipraktikuoti, išmokti, ko aš iš jų reikalausiu.“

Naujasis rinktinės vedlys anksčiau minėjo, kad savo schemose mėgins taikyti tam tikras Kauno „Žalgirio“, kuriame dirba, sistemos dalis.

„Kiekvienas klubas turi daugybę derinių. Su asistentu Tomu Masiuliu sėdome ir tų derinių pasirinkimą sumažinome iki minimumo. Mėginsime kai kuriuos puolimo ar gynybos elementus iš „Žalgirio“ žaidimo kalti į galvas ir rinktinės žaidėjams“, – atskleidė D. Maskoliūnas.


Eimantą Bendžių ir Gytį Masiulį jis tikisi išmėginti kaip vadinamosios ketvirtosios pozicijos žaidėjus, o Mindaugui Kuzminskui leis pasireikšti jo mėgstamoje lengvojo puolėjo pozicijoje.

D. Maskoliūnas taip pat paaiškino, kodėl rinktinėje bus vyresnių žaidėjų: „Darbo su rinktine pradžia man labai svarbi. Krepšinio specialistai galbūt tikėjosi, kad šiame „lange“ pakviesime daugiau jaunimo ar tų, kurie rinktinėje dar nežaidė. Tačiau kviečiau ir veteranus vien dėl to, kad jie jau dabar bent kažkiek suprastų, ko aš reikalausiu iš komandos vasarą. Prieš olimpiados atranką man bus paprasčiau, kai dalis žaidėjų jau bus apsipratę prie mano sistemos.“

Per pirmąsias rungtynes su Belgija vasario 21-ąją Monse lietuvius ketina palaikyti apie 250 tautiečių. Vasario 24-ąją mačas su Čekija vyks Vilniaus „Siemens“ arenoje.




Lietuvos rinktinė

Mantas Kalnietis (Krasnodaro „Lokomotiv-Kuban“)


Žygimantas Janavičius (Klaipėdos „Neptūnas“)

Rokas Jokubaitis (Kauno „Žalgiris“)

Tomas Dimša (Panevėžio „Lietkabelis“)


Paulius Valinskas (Panevėžio „Lietkabelis“)

Deividas Gailius (Klaipėdos „Neptūnas“)

Jonas Mačiulis (Atėnų AEK)


Mindaugas Kuzminskas (Krasnodaro „Lokomotiv-Kuban“)

Arnas Butkevičius (Vilniaus „Rytas“)

Gytis Masiulis (Klaipėdos „Neptūnas“)


Donatas Motiejūnas (Šanchajaus „Sharks“ )

Evaldas Kairys (Vilniaus „Rytas“)

Eimantas Bendžius (Vilniaus „Rytas“)


Martynas Sajus (Panevėžio „Lietkabelis“)

„Eurobasket 2021“ atrankos tvarkaraštis

2020 02 21 Belgija – Lietuva


2020 02 24 Lietuva – Čekija

2020 11 26 Lietuva – Danija

2020 11 29 Lietuva – Belgija


2021 02 19 Čekija – Lietuva

2021 02 22 Danija – Lietuva







Vilmantas Remeika | Alfa.lt


{fcomment}

Video rekomendacijos: