Europos žemėlapio raižymas ir ryškėjantis NBA paveikslas



Kauno „Žalgiris“ Eurolygos „Top 16“ etape patyrė trečią nesėkmę, o artimiausiomis savaitėmis Lietuvos čempionų laukia 2 iš eilės mūšiai varžovų arenose. Vilniaus „Lietuvos rytas“ iškovojo dramatišką pergalę Kroatijoje, buvo sutriuškintas Kazanėje ir galiausiai persikėlė į Ispaniją, kur rytoj žais trečiojo turo Europos taurės rungtynes. NBA klubai sužaidė po 39–42 rungtynes, o tai reiškia, kad stipriausios planetos krepšinio lygos reguliarusis sezonas jau įpusėjo. Tai – pagrindinės oranžinio kamuolio temos.



Kuriame mieste suvešės saulės spinduliai?

Žalgiriečiai su Tel Avivo „Maccabi“ kovėsi kaip liūtai – žaidė greitai, be baimės, drąsiai metė iš toli (11/27) ir sėkmingai kovojo dėl atšokusių kamuolių (38 prieš varžovų 29). Sauliaus Štombergo auklėtiniams paskutinėmis mačo minutėmis koją vėl pakišo blogi sprendimai puolant, klaidos ginantis ir nuovargis. Galutinis rezultatas 78:87 rungtynių įtampos neatspindi. „Žalgiris“ trečiajame kėlinyje turėjo 9 taškų pranašumą, tačiau tuomet žydų klubo žaidėjai pademonstravo tai, už ką jiems mokamos solidžios algos. Svečiai visą lietuvių sukauptą kapitalą nubraukė keliais skaudžiais tritaškiais, o ketvirtojo kėlinio pabaigoje išryškėjo ilgesnio „Maccabi“ atsarginių suolelio pranašumas.



„Pirmoje mačo dalyje rengėme daug greitų atakų ir varžovai niekaip negalėjo mūsų sustabdyti. Vėliau nustojome žaisti savo krepšinį ir pamatėme ritmą. Rungtynių pabaigoje nepataikėme kelių sudėtingų metimų, o teisėjai priėmė mums nepalankius sprendimus“, – rūbinėje kalbėjo 21 tašką pelnęs ir 10 rezultatyvių perdavimų atlikęs Justinas Dentmonas. Tiek pat taškų surinkęs ir iš toli be klaidų (3/3) atakavęs Paulius Jankūnas teigė, kad komandos žaidime jau galima pastebėti saulės spindulių, tačiau jie dar per menki.

Trys pralaimėjimai „Top 16“ starte, kaip paaiškėjo vėliau, buvo patirti prieš pirmojo ketverto F grupės komandas. Greičiausiai sutiksite, kad kauniečių žaidimas nuo bejėgiško pasirodymo prieš Miuncheno „Bayern“ ekipą tik gerėja. Kitus 2 Eurolygos mačus „Žalgirio“ krepšininkai žais su antrojo ketverto komandomis. Krasnodaro „Lokomotiv“ (1/2) užima penktą, Stambulo „Galatasaray“ (0/3) – septintą poziciją. Žinoma, esant tokiai etapo stadijai tai daugiau sąlyginis rodiklis. Reikšmingiausias klausimas – ar žalgiriečiai Rusijos ir Turkijos arenose nesulūš, sugebės kovoti ne tik garbingai, bet ir pasiekti bent vieną pergalę? Nežinia, kiek laiko komandai negalės padėti Šarūnas Jasikevičius, tačiau papildomų vilčių teikia į rikiuotę sugrįžęs Martynas Pocius ir itin pagerėjusi P. Jankūno sportinė forma.

Europos taurės kapoklė

Nors „Lietuvos rytas“ Zagrebe sugebėjo pasiekti pirmąją pergalę Europos taurės „Last 32“ etapo rungtynėse (84:83), demonstruojamas vilniečių žaidimas vis dar neįtikina. Išvargta pergalė už gražų pralaimėjimą yra geriau, tačiau prisiminkime – tai yra vos antrasis Europos taurės etapas, kuriame žaidžia net 32 komandos. Rytiečiai į turnyrą pateko kaip Eurolygos komanda, tačiau panašu, kad „Cedevita“ ar Stambulo „Bešiktaš“ stipriausiame Senojo žemyno turnyre būtų pasiekę daugiau negu vieną pergalę. Sunkiai rezgamos atakos ir gelbėjimasis individualiomis pastangomis – taip atrodė Aco Petrovičiaus vadovaujami sostinės krepšininkai.

Šeštadienį VTB Vieningoje lygoje Kazanės „Unics“ su „Lietuvos rytu“, kaip ir pirmajame rate Vilniuje, susitvarkė dar iki didžiosios pertraukos, o vėliau tik įtvirtino pergalingą persvarą (82:62). Mūsiškiai vertėsi be Omaro Cooko ir Dariaus Songailos, tačiau akivaizdu, kad atvirajame Rusijos čempionate susidūrę su rimtesniu priešininku rytiečiai iki pergalės „neištempia“.

Ispaniškas išbandymas

Kalbant apie „Lietuvos ryto“ kelią Europos taurėje, rytoj, antradienį, vilniečiai Saragosoje grumsis su vietos CAI ekipa. Ispanišką krepšinį rytiečiams teks pajusti ir po savaitės, kai komandos susitiks Vilniuje.


Gyvenantiems stereotipinėmis nuotaikomis skubu pateikti faktus – praėjusį sezoną CAI sugebėjo patekti į galingo Ispanijos čempionato pusfinalį. Šiuo metu „La Liga“ pirmenybėse Jose Luiso Aboso vadovaujami krepšininkai (8/8) tarp 18 komandų rikiuojasi vos 11, tačiau apsigauti neverta. Iki 6 pozicijoje esančios Vitorijos „Laboral Kutxa“ ekipos būsimi vilniečių oponentai atsilieka vos vienu tašku.

CAI ekipa pralaimėjo abu „Last 32“ etapo mačus ir įsitaisė P grupės dugne. Saragosos žaidėjai 67:75 pripažino „Cedevita“, o vėliau 63:70 ir „Bešiktaš“ klubo pranašumą. Ispanams trečiasis Europos taurės turas – paskutinė reali galimybė užsikabinti už atkrintamųjų varžybų traukinio. Varžovai puldami kol kas demonstruoja kuklius rezultatus, tačiau pataikyti iš tolimų distancijų tikrai yra kam. Belgijos rinktinės lyderis Jonathanas Tabu pirmajame Europos taurės etape krepšį iš trijų taškų zonos atakavo pribloškiamu 61 proc. taiklumu, o paskutinėse rungtynėse su „Bešiktaš“ tikslą pasiekė visi 3 gynėjo šūviai. Taiklią ranką turi ir Damjanas Rudežas. Kroatas toliau išlieka tikras CAI lyderis – rungtynėse su „Cedevita“ puolėjas pelnė 17, o prieš savaitę į „Bešiktaš“ krepšį įmetė 14 taškų. Krepšinio mėgėjams turėtų būti girdėtos ir gruzinų Viktoro Sanikidzės ir Georgio Šermadinio pavardės.

NBA pusiaukelės ženklai


Kol sausio 25 minėdami pusiaužiemį lauksime barsuko prognozių, NBA reguliarusis sezonas persiris į antrąją savo pusę. Tinkamas metas aptarti tarpinius įvykius? Šioje lygoje viskas aukštyn kojomis gali apsiversti per porą savaičių, tačiau tarpines išvadas daryti jau galime.

Maloniausios staigmenos laurai neabejotinai atitenka Portlando „Trail Blazers“ (31/9) vaikinams. Praėjusiame sezone per 82 rungtynes jie pasiekė vos 33 pergales ir liko toli už atkrintamųjų varžybų karavano. Dabar Damiano Lillardo vedama ekipa Vakarų konferencijoje rikiuojasi antra ir jai nė motais amžinai nepatenkintų kritikų pastabos. Sezono pradžioje pikti liežuviai plakė, kad „Blazers“ netrukus išsikvėps ir sugrįš į sau įprastas lentelės pozicijas. Netrūko manančiųjų, kad itin galingą startinį penketą turintis, tačiau lygiavertės pamainos jam stokojantis Portlendo klubas kiek ilgėliau išsilaikyti NBA elite yra tiesiog nepajėgus. Traumos, pagrindinių krepšininkų nuovargis ar žaidimo bangavimas gali padaryti savo, bet nuo to nėra apsaugota jokia pasaulio komanda. Kol kas nėra jokių ženklų, kurie verstų kalbėti apie tai, kad antroji sezono pusė „Blazers“ klubui galėtų būti prastesnė.

Tradiciškai stabilūs išlieka San Antonijaus „Spurs“ (32/9) veteranai. Specialistai ir krepšinio mėgėjai šią komandą ignoruoja iki atkrintamųjų varžybų, o ji sau ramiai vėl renka pergales ir kėsinasi į dar vieną NBA titulą.


Vakaruose atitinkamai žemiau rikiuojasi Oklahomos „Thunder“, Los Andželo „Clippers“ ir Hjustono „Rockets“. Minėti klubai pasižymi uraganiniu puolimu ir superžvaigždžių pasirodymais, tačiau jau pirmasis atkrintamųjų etapas jiems turėtų tapti labai rimtu išbandymu. Savų ambicijų turi pernai tarp 8 stipriausių NBA ekipų patekusi Oklando „Warriors“, pastebimai atsinaujinęs Fynikso „Suns“. Tamsiuoju arkliuku vis dar pretenduoja tapti Dalaso „Mavericks“, Memfio „Grizzlies“, Denverio „Nuggets“ ir, galbūt, Los Andželo „Lakers“.

Rytuose – 2 patricijai ir šūsnis plebėjų

Praėjusį pavasarį nusistovėjusią hierarchiją rimtai sudrebinusi Indianos „Pacers“ (32/7) kol kas pagal laimėtų rungtynių procentą yra absoliuti lygos lyderė. Lance'as Stephensonas ir Paulas Georgas neretai žaidžia ties trigubo dublio riba, komanda demonstruoja beprotiškai agresyvią gynybą ir nesavanaudiškai dalijasi kamuoliu. Šie žaidimo aspektai apie „Pacers“ verčia kalbėti kaip apie pagrindinę ir vienintelę jėgą, kuri pajėgi Rytų konferencijoje sustabdyti dviejų pastarųjų sezonų čempionus Majamio „Heat“ krepšininkus.


Toliau Rytuose nyku. Viską pasako faktas, kad po dominuojančių „Pacers“ ir Heat“ klubų rikiuojasi Jono Valančiūno atstovaujamas Toronto „Raptors“ (20/19). Džiugu, kad lietuvis gauna žaisti, o klubas stovi šalia lygos gigantų. bet Šarlotės „Bobcats“, kuri Rytuose žengia 9, nuo „dinozaurų“ atsilieka vos 3 pergalėmis. Beje, šių komandų akistata – būtent šį vakarą.

Atlantos „Hawks“ ir be Derricko Rose'o žaidžiantys Čikagos „Bulls“ trinasi tarp pajėgių konferencijos vidutiniokų, Detroito „Pistons“ ir Vašingtono „Wizards“ po ilgokos pertraukos vėl pretenduoja žaisti atkrintamosiose. Po tragiškos sezono pradžios atsigavimo ženklus demonstruoja Bruklino „Nets“. Rusų milijardieriaus suburtas žvaigždynas šiuo metu žengia aštuntas. Šansus prasimušti tolyn puoselėja ir po LeBrono Jameso išėjimo nieko nesugebantis pasiekti Klivlando „Cavaliers“.

Didžiausio nuosmukio nominacija be konkurencijos atitenka Niujorko „Knicks“ klubui. Pernai per reguliarųjį sezoną 54 pergales iškovoję Mike'o Woodsono auklėtiniai šį sezoną aikštę kaip nugalėtojai paliko vos 15 sykių ir murgdosi 11 pozicijoje. Be to, niujorkiečiai pasižymi tarpusavio konfliktais ir nesportišku elgesiu.


alt






Balys Šmigelskas | Alfa.lt

{fcomment}

Video rekomendacijos: