NBA naujokų biržos kronika: Denverio “Nuggets”



NBA naujokų birža – labai svarbus sezono etapas daugeliui stipriausios pasaulio lygos komandų. Tai ypač akcentuojama dabar, artėjant vienai stipriausių biržų istorijoje.



Portalas Crazysport.lt nusprendė jus supažindinti su kiekvienos komandos “draftų” istorija. Mūsų akiratyje atsidūrė dešimties metų laikotarpis – taigi bus peržvelgiami šaukimai nuo 2003 iki 2013 metų.

Išvysite, kokias klaidas, o galbūt puikius sprendimus darė komandų generaliniai direktoriai. Antrame straipsnyje rasite, ką gero ar blogo per dešimtmetį nuveikė Denverio “Nuggets” ekipa.



Taip pat skaitykite: NBA naujokų biržos kronika: Bostono “Celtics”



2003 metai
 

3 šaukimas – Carmelo Anthony (Sirakūzų universitetas)
46 šaukimas – Sani Bečirovičius (Bolonijos "Kinder")

Viena prasčiausių to meto NBA komandų 2003 metais gavo itin aukštą, trečią šaukimą ir jo nepaleido vėjais bei pasirinko Sirakūzų universiteto žvaigždę – C.Anthony, kuris per dešimtmetį tapo vienu labiausiai dominuojančių NBA atletų.

Denveryje amerikietis praleido net septynis su puse sezono ir tapo tikru komandos veidu. Jau pirmame sezone atletas rinko po 21 tašką ir geriausio naujoko rinkimuose nusileido tik LeBronui Jamesui. Negana to, naujoko vedama Denverio ekipa sugebėjo prasibrauti į atkrintamasias.

Įspūdingiausią savo sezoną Denveryje Anthony sužaidė 2006-2007 metų sezone, kuriame rinkdavo 28,9 taško, atkovodavo 6 kamuolius ir atlikdavo beveik po 4 rezultatyvius perdavimus.

Po ilgų metų praleistų Denveryje Carmelo buvo išmainytas į Niujorką, kur žaidžia iki šiol ir blizga nei kiek ne mažiau nei su “Nuggets” uniforma.

S.Bečirovičiaus jums tikriausiai pristatinėti nereikia – slovėnas puikiai užsirekomendavo Europoje, žaidė stipriose komandose. Vis tik NBA durų jis nepravėrė. 2004 metais jis su “Nuggets” marškinėliais žaidė NBA Vasaros lygoje ir atrodė tragiškai – 3,6 taško vidurkis, tačiau vos 29 procentai metimų ir 12 procentų taiklių tritaškių. Po tokio pasirodymo “Nuggets” atsisakė bet kokių minčių “priglausti” slovėną.

Biržos įvertinimas: 2003 metų birža “Nuggets” atnešė vieną didžiausių žvaigždžių per visą komandos istoriją. To pakanka, kad biržą galėtumėm vadinti kaip itin sėkmingą.



2004 metai

20 šaukimas – Jameeras Nelsonas (Saint Joseph universitetas)

Apie Jemeerą Nelsoną šnekėti neverta, mat jis Denveryje nežaidė, kadangi iš karto buvo išmainytas į Orlandą už sekančių metų NBA naujokų biržos pirmojo rato šaukimą. Deja, bet jis irgi buvo iškeistas, tad apie 2004 metų biržą nėra ką šnekėti.

Biržos įvertinimas: Nors Denverio komanda pašaukė solidų krepšininką, tačiau jo iš karto atsikratė. Nieko neatnešusi birža.



2005 metai

20 šaukimas – Julius Hodge’as (Šiaurės Karolinos universitetas)
22 šaukimas – Jarrettas Jackas (Georgia Tech. universitetas)

52 šaukimas – Axelis Hervelle (Madrido “Real”)

Aukščiausiai iš trijulės pašauktas lengvasis kraštas Julius Hodge’as NBA paliko tik menkutį pėdsaką. Amerikietis pirmame sezone Denveryje žaidė vos 14 rungtynių ir pasiekė mažesnį nei 1 taško vidurkį.

Kitą sezoną mainų būdu jis atsidūrė Milvokyje, kur žaidė taip pat blankiai. Vėliau amerikietis pradėjo keliones po pasaulį, žaidė Kanadoje, Prancūzijoje, Kinijoje, Puerto Rike ir t.t.

Tuo tarpu kaip patikimas NBA atsarginis žinomas J.Jackas Denveryje nedebiutavo, mat buvo iškeistas į Liną Kleizą! Į mainus buvo įtrauktas ir Ricky Sanchezas, bet pastarasis realios naudos nedavė.

O lietuvio istorija visiems žinoma. Pirmą sezoną dar lindėjęs šešėlyje, antrame L.Kleiza pradėjo nešti realią naudą komandai, o vėliau tapo labai patikimu atsarginiu, galinčiu žaisti trijose pozicijose.

Na, o belgas A.Hervelle NBA taip ir nedebiutavo. 2009 metais teisės į jį buvo perleistos “Rockets” klubui, tačiau aukštaūgis niekada nemėgino patekti į NBA – nežaidė nei vasaros lygose, nei ikisezoninėse rungtynėse.

Biržos įvertinimas: Viskas būtų atrodę labai blogai, tačiau situaciją išgelbėjo Kleiza, per Denveryje praleistus metus pasižymėjęs kaip labai produktyvus krepšininkas.



2006 metai

49 šaukimas – Leonas Powe’as (Kalifornijos universitetas)

Iš karto iškeistas į Bostono “Celtics” komandą už ateities antrojo rato šaukimą.

Biržos įvertinimas: Nieko neatnešusi birža.

2007-2008 metai – šaukimų neturėjo.



2009 metai

34 šaukimas – Sergio Llullas (Madrido “Real”)

Ispanas tapo eiliniu “Nuggets” pašauktu krepšininku, kuris buvo iškeistas dar biržos naktį. Gynėjas buvo perleistas “Rockets” komandai už 2,25 milijono JAV dolerių. Tai didžiausia suma, kokia buvo sumokėta už antrame rate pašauktą krepšininką.

Biržos įvertinimas: Dar viena nieko nelėmusi ir jokio krepšininko neatnešusi birža.

2010 metai – šaukimų neturėjo



2011 metai

22 šaukimas Kennethas Fariedas (Morheado universitetas)

2011 metais “Nuggets” pagaliau turėjo pirmojo rato šaukimą ir jį puikiai išnaudojo. K.Fariedas jau pirmą sezoną rinkdavo 10,2 taško, atkovodavo beveik 8 kamuolius ir buvo išrinktas į geriausių naujokų pirmąjį penketą.

Amerikietis labiausiai visus sužavėjo savo pasirodymu “Kylančių žvaigždžių” rungtynėse, kuomet per 22 minutes surinko net 40 taškų ir sugriebė 10 atšokusių kamuolių.

Visuomet energija trykštantis aukštaūgis sunkiai įsivažiavo šiame sezone, mat pasikeitė klubo treneris, tačiau pastaruoju metu vėl džiugina galingu žaidimu.

Biržos įvertinimas: Gana žemu šaukimu pasirinktas puikus krepšininkas, kuris nepretenduoja tapti superžvaigžde, bet visuomet svariai prisideda prie pergalių.



2012 metai

20 šaukimas – Evanas Fournieras (Poiterso “Basket 86")
38 šaukimas – Quincy Milleris (Bayloro universitetas)
50 šaukimas – Izzetas Turkyilmazas (“Banvitspor”)

Aukščiausiai iš trijulės buvo pašauktas iki tol mažai kam žinomas prancūzas Evanas Fournieras. Klubo vadovai ir treneriai ilgai svarstė, ar leisti atletui tobulėti Europoje, ar iš karto grūdinti prie NBA ir galiausiai buvo priimtas pastarasis variantas.

Snaiperis labai nenuvylė. Buvo pakilimų, buvo nuopolių, tačiau prancūzas pirmame sezone pasirodė tikrai neblogai – turėjo 5,3 taško ir 1 rezultatyvaus perdavimo vidurkius.

Šis sezonas yra solidesnis, bet vėl – banguojantis. Nestabilumas yra bene didžiausias prancūzo trūkumas – kartais jis žaidžia kaip Dievas, kartais lindi šešėlyje. “Nuggets” aistruolius labiausiai nustebino gynėjo sugebėjimas rungtyniauti įžaidėju – to ypač reikėjo vienoje sezono stadijoje, kai traumą patyrė Ty Lawsonas.

Q.Milleris – buvęs JAV aštuoniolikmečių rinktinės lyderis, tačiau pritapti NBA jam sekasi sudėtingai. Pirmame sezone puolėjas pelnydavo vos 1,2 taško, dažniau suolą trina ir šiemet, nors statistika ir kiek pakilo.

Jaunasis turkas žaidė už “Nuggets” Vasaros lygoje ir atrodė nekaip – per 11 minučių rinkdavo po 3 taškus ir nusiimdavo 2 kamuolius, bet pataikė vos 28 procentus metimų.

Šiuo metu turkas žaidžia kartu su Kleiza “Fenerbahce Ulker” komandoje, tačiau atlieka tik statisto vaidmenį – Eurolygoje pasirodė vos trejose rungtynėse.

Biržos įvertinimas: Nepanašu, kad iš Millerio gausis geras žaidėjas, o Fournieras perspektyvų tikrai turi, plika akimi matomas prancūzo tobulėjimas. Tuo tarpu turkas vyrų krepšinyje bent jau kol kas – nepritampa.



2013 metai

27 šaukimas – Rudy Gobertas (Šolės “Basket”)

Ir vėl. Dar viena birža, kai “Nuggets” akimirksniu iškeitė savo šaukimą – šį kartą į Jutos “Jazz” klubą mainais už Ericką Greeną. Pastarasis tikrai neblogai pasirodė NBA Vasaros lygoje – rinko 9,3 taško, atkovojo po 2 kamuolius ir pataikė 44 procentus metimų.

Puikiais puolimo instinktais apdovanotas gynėjas nusprendė šį sezoną NBA durų dar nepraverti ir rungtyniauja Sienos “Montepaschi” komandoje, kur yra vienas pagrindinių žaidėjų.

Biržos įvertinimas: Perspektyvus aukštaūgis buvo išmainytas į mažiau vertinamą gynėją, tačiau jau po kelių metų sprendimas gali pasiteisinti.

Apibendrinant pastarąjį “Nuggets” šaukimų dešimtmetį – buvo nuostabi pradžia, tačiau vėliau nenuveikta nieko gero. Ir klubo vadovybės nelabai išeina kaltinti – visą tą laiką Denverio klubas buvo tarp stipriausių Vakarų konferencijoje.

Tiesiog įvairiuose mainuose buvo iššvaistyta krūva biržos šaukimų. Patys “Nuggets” vadovai išsiskiria tuo, jog mėgsta savo naujokais “atsikratyti” vos pašaukę.


alt




Crazysport.lt

{fcomment}

Video rekomendacijos: