NBA naujokų biržos kronika: Čikagos “Bulls”



NBA naujokų birža – labai svarbus sezono etapas daugeliui stipriausios pasaulio lygos komandų. Tai ypač akcentuojama dabar, artėjant vienai stipriausių biržų istorijoje.



Portalas Crazysport.lt nusprendė jus supažindinti su kiekvienos komandos “draftų” istorija. Mūsų akiratyje atsidūrė dešimties metų laikotarpis – taigi bus peržvelgiami šaukimai nuo 2003 iki 2013 metų.

Išvysite, kokias klaidas, o galbūt puikius sprendimus darė komandų generaliniai direktoriai. Antrame straipsnyje rasite, ką gero ar blogo per dešimtmetį nuveikė Čikagos "Bulls" ekipa.



Taip pat skaitykite:

NBA naujokų biržos kronika: Bostono “Celtics”

NBA naujokų biržos kronika: Denverio “Nuggets”



2003 metai

7 šaukimas – Kirkas Hinrichas (Kanzaso universitetas)
36 šaukimas – Mario Austinas (Misisipės universitetas)
45 šaukimas – Mattas Bonneris (Floridos universitetas)

53 šaukimas – Tommy Smithas (Arizonos universitetas)

Žvelgiant iš dabartinės perspektyvos – Kirko Hinricho karjera turbūt nėra verta tokio aukšto šaukimo. Kita vertus, žaidėjas turi nemažai pliusų, duoda komandai naudos gynyboje ir demonstruoja atsidavimą.

Šis sezonas – devintasis “Bulls” gretose. Įžaidėjas buvo porai sezonų išvykęs ir rungtyniavo Atlantoje bei Vašingtone, kol galiausiai grįžo į jį pašaukusią ekipą.

Hinrichas pakiliai pradėjo karjerą NBA – buvo išrinktas į geriausių naujokų pirmąją rinktinę, demonstravo stabilius rezultatus. Ketvirtaisiais metais stipriausioje pasaulio lygoje gynėjas pasiekė beveik 17 taškų vidurkį bei buvo išrinktas į antrąjį geriausiai besiginančių atletų penketą. Šiuo karjeros metu Kirkas rungtyniauja daug prasčiau nei geriausiais laikais, bet vis dar lieka produktyviu krepšininku, nešančiu ekipai daug naudos.

Tuo tarpu M.Austinas “Bulls” marškinėlių neužsivilko, o iš karto pasirašė kontraktą su CSKA, tačiau Rusijoje nepritapo. Vėliau žaidė Ukrainoje, Kuveite, Irane, Dominikoje…

M.Bonneris Čikagoje taip pat nedebiutavo. “Bulls” vadovai įžvelgė aukštaūgio potencialą, tačiau neturėjo laisvos vietos sudėtyje. Aukštaūgis išvyko į Italiją, kur rinko beveik po 20 taškų, o kitą sezoną buvo išmainytas į Torontą, kur ir tęsė karjerą. Po poros metų Kanadoje atletas persikėlė į “Spurs”, kur žaidžia iki šiol.

T.Smithas taip pat nedebiutavo Čikagoje ir apskritai netapo geru krepšininku. Praėjusį sezoną jis “D-Lygoje” rinko vos po 6 taškus, o šiemet nesugebėjo tapti lyderiu net Kataro komandoje.

Biržos įvertinimas: Sakykime taip – už septintą šaukimą gautas padorus krepšininkas, daug metų atidavęs savo širdį Čikagai ir turintis tikrai produktyvią karjerą. Iš antrojo rato šaukimų laimingas bilietas nepasitaikė.



2004 metai

3 šaukimas – Benas Gordonas (Konektikuto universitetas
31 šaukimas – Jacksonas Vromanas (Iowos universitetas)
38 šaukimas – Chrisas Duhonas (Duke’o universitetas)

Žiūrint į dabartinį Beną Gordoną galima pamanyti, jog “Bulls” vėjais paleido trečią šaukimą. Tačiau yra dvi skirtingos istorijos. Viena – kai snaiperis žaidė Čikagoje ir visai kita – kai išvyko.

Benas NBA debiutavo kaip viesulas, jau pirmame sezone rinko po 15 taškų, pataikė 40 procentų tritaškių ir tapo geriausiu lygos šeštuoju žaidėju. Tai padarė naujokas! Kiti sezonai buvo dar geresni ir rezultatyvesni, Gordonas ėmė ryškėti kaip taškų darymo mašina.

2008-09 metų sezone britas rinko po 21 tašką ir kūrė stebuklus atkrintamosiose. Tada atletas pasirašė pelningą kontraktą su “Pistons” ir ėmė degraduoti.

Išvykęs į Detroitą snaiperis žaidė vis blankiau ir blankiau, o padėtis nepasikeitė ir Šarlotėje. Šiuo metu jis yra bedarbis ir Gordono paslaugomis rimtai nesidomi jokia NBA komanda. Kas 2009 metais galėjo pagalvoti, kad vos po kelių sezonų toks bus nesustabdomas snaiperis?

J.Vromanas iš karto buvo išmainytas ir per trumpą karjerą NBA vilkėjo “Hornets” ir “Suns” marškinėlius. Mums aukštaūgis geriausiai žinomas, nes trumpą atkarpą atstovavo “Lietuvos rytui”.

Tik antrame rate pašauktas Duhonas tapo malonia staigmena. Jau pirmąjį sezoną gynėjas žaidė po 26 minutes per mačą ir nors neturėjo įspūdingos statistikos (5,9 taško, 4,8 perdavimo), patikimai vadovavo komandos puolimui.

Chrisas Čikagai iš viso atidavė keturis metus, vėliau žaidė Niujorke, Orlande ir “Lakers” komandoje, o šiuo metu uždarbiauja Italijoje. Drąsiai galima sakyti, kad antrame rate buvo rastas geras variantas.

Biržos įvertinimas: B+ Benas Gordonas Čikagoje buvo nesustabdomas, o straipsnyje ir apžvelgiama šaukimų įtaka “Bulls” komandai. Vargu ar klubo vadovai kada nors gailėjosi pašaukę snaiperį. Antrame rate pasirinktas Duhonas taip pat tapo svarbiu mechanizmo sraigteliu. Gera birža.



2006 metai

2 šaukimas – LaMarcusas Aldridge’as
16 šaukimas – Rodney Carney

2005 metais iš viso neturėję šaukimų, sekančiais metais “Bulls” vadovai iš karto atsikratė pašauktų atletų. Apie Aldridge’ą kalbėti neverta – jis “Bulls” organizacijai nieko neatnešė, kadangi iš karto buvo iškeistas į “Trail Blazers” mainais už Tyrusą Thomasą ir Viktorą Khryapą.


Ketvirtasis šaukimas Thomasas Čikagoje praleido tris sezonus ir kasmet žaidė vis geriau. 2008-09 metų sezone aukštaūgis pelnydavo 10,8 taško ir atkovodavo 9,2 kamuolio, bet vasarą buvo išsiųstas į “Bobcats”, kur jo karjera sparčiai nusileido žemyn.

Rusas V.Khryapa su “Bulls” apranga lakstė du sezonus, tačiau buvo tik gilus atsarginis, nenešantis jokio indėlio į pergales. Didžiausius savo laimėjimus rusas pasiekė su CSKA.
R.Carney taip pat jau biržos naktį buvo išmainytas – į “76ers”. Mainais gautas šveicaras Thabo Sefolosha, kuris Čikagoje praleido du sezonus ir atrodė gana neblogai – rinko apie 5 taškus, darbavosi gynyboje.

Vėliau atletas buvo išmainytas į “Thunder”, kur rungtyniauja iki šiol ir yra žinomas kaip vienas geriausių gynybos specialistų.

Biržos įvertinimas: Dabar galima drąsiai sakyti, kad Aldridge’o išmainymas – viena didžiausių klubo klaidų istorijoje. Iš Portlando gautas aukštas šaukimas – Thomasas, taip ir netapo labai geru krepšininku, o Lamarcusas dabar yra žvaigždė. Tuo tarpu už Carney gautas geras darbinis arkliukas, tarnavęs komandai du sezonus.



2007 metai

9 šaukimas – Joakimas Noah (Floridos universitetas)
49 šaukimas – Aaronas Gray (Pitsburgo universitetas)
51 šaukimas – JamesOnas Curry (Oklahomos universitetas)

Dabar sunku patikėti, bet kai Noah pradėjo žaisti NBA ekspertų būrys tvirtino, kad prancūzas niekada netaps solidžiu NBA žaidėju, kad jis pervertintas nevykėlis.

Ir tenka pripažinti – tokios kalbos turėjo pagrindo. Energingasis NCAA čempionas labai sunkiai pritapo stipriausioje pasaulio lygoje ir pirmi du sezonai buvo neįsimintini. “Centras” atsiskleidė tik trečiaisiais metais.

Nuo to laiko – Noah neatsiejama “Bulls” dalis, valdanti baudos aikštelę ir neįtikėtinai gerai dirbanti gynyboje. Praėjusį sezoną prancūzas išrinktas į geriausiai besiginančių lygos žaidėjų pirmąjį penketą.

Šie metai atletui apskritai geriausi karjeroje – Noah atliko jau kelis trigubus dublius ir yra rimtas pretendentas į pirmajį geriausių žaidėjų penketą.

A.Gray Čikagoje praleido du su puse sezono ir nieko įspūdingo nenuveikė, kaip ir visą savo karjerą NBA. Jam dar tik 29 metais, tačiau turbūt daugelis, pamatę jį žaidžiantį pagalvoja, kad tai tuoj 40 metų sulauksiantis veteranas.

J.Curry “Bulls” vadovų neįtikino, tačiau NBA duris visgi pravėrė. Apsivilkęs “Clippers” marškinėlius jis aikštėje praleido… 10 sekundžių!

Biržos įvertinimas: Biržą galima vertinti aukščiausiais balais vien dėl Noah, kuris labai smarkiai įtakoja “Bulls” žaidimą, ypač gynyboje. Tai labai didelę naudą klubui atnešęs krepšininkas.



2008 metai

1 šaukimas – Derrickas Rose’as (Memfio universitetas)
39 šaukimas – Sonny Weeemsas (Arkanzaso universitetas)

2008 metais pirmąjį šaukimą turėjusi “Bulls” sprendė dilemą pavadinimu “Beasley ar Rose’as”. Abiejų atletų šansai gauti pirmą šaukimą buvo vienodi ir Čikagos komanda nusprendė ateitį susieti su Rose’u.

Ir  nenusivylė. Krepšininkas jau pirmajį sezoną žaidė galingai ir buvo išrinktas “Metų naujoku”. Tiesa, skeptikai baksnojo į didelį atleto klaidų skaidžių, prastą pataikymą ir savanaudišką žaidimo stilių.


Antraisiais metais aštrusis gynėjas jau peržengė 20 taškų vidurkį, tačiau galutinai atsiskleidė tik trečiame sezone – kuomet treneriu tapo Thibodeu. “Bulls” pradėjo demonstruoti įdomų, pergalingą krepšinį, o po 25 taškus rinkęs Rose’as nutraukė LeBrono Jameso dominavimą ir buvo išrinktas naudingiausiu lygos žaidėju.

Vėliau prasidėjo nuolatinės traumos, persekiojančios gynėją iki šiol. Per paskutinius du sezonus jis sužaidė tik 10 rungtynių ir niekas negarantuoja, kad kada nors aikštėje išvysime senąjį Rose’ą.

Tuo tarpu Kauno numylėtinis Weemsas iš karto sudalyvavo mainuose ir už šaukimą iškeliavo į Denverį.


Biržos įvertinimas: “Bulls” pašaukė fenomenalų žaidėją, jau trečią sezoną tapusį MVP. Nors sėkmingu gynėjo žaidimu teko džiaugtis neilgai, fanai dar ilgai prisimins įspūdingus Derricko pasirodymus.



2009 metai


16 šaukimas – Jamesas Johnsonas (Veik Foresto universitetas)
26 šaukimas – Tajus Gibsonas (USC universitetas)

“Bulls” netikėjo savo 16 šaukimu ir nesuteikė jam realių šansų atsiskleisti. Sezoną su trupučiu prasėdėjęs ant suolo atletas buvo išmainytas į “Raptors”, kur jo žaidimo minutės išaugo kone trigubai. Už amerikietį Čikagos klubas gavo ateities naujokų biržos šaukimą.

Daug smagiau NBA pritapo pirmojo rato gale pašauktas Gibsonas. Jau pirmą sezoną aukštaūgis rinko 8,9 taško ir 7,4 kamuolio bei buvo išrinktas į geriausių naujokų pirmąją rinktinę.

Kitus tris sezonus puolėjas išlaikė labai panašią statistiką ir atrodė, kad jo tobulėjimas sustojo. Vis tik šiemet Tajus demonstruoja geriausią formą nei bet kada anksčiau – renka 13 taškų, 7 kamuolius ir “Bulls” vadovams aiškiai bando parodyti, kad su juo verta susieti ateitį.

Biržos įvertinimas: Gana aukštas šaukimas iššvaistytas vėjais, tačiau pirmojo rato gale aptiktas nenušlifuotas deimantas, kuris jau dabar nelabai kuo nusileidžia Carlosui Boozeriui.



2010 metai

17 šaukimas – Kevinas Seraphinas (Šolės “Basket”)

Prancūzas jau biržos naktį buvo išmainytas į Vašingtoną, kartu su jau minėtu Kirku Hinrichu. Už šiuos du neblogus žaidėjus buvo gautos teisės į… Vladimirą Veremeenko.

Biržos įvertinimas: Visiškai nesuprantamas sprendimas biržos naktį- atiduoti vieną savo lyderių ir aukštai pasirinktą perspektyvų aukštaūgį už žaidėją, kuris jau tada buvo aišku, NBA durų nepravers.



2011 metai

28 šaukimas – Norrisas Cole’as (Klyvlendo universitetas)
30 šaukimas – Jimmy Butleris (Marquette universitetas)
43 šaukimas – Malcolmas Lee (UCLA universitetas)

Cole’as biržos naktį buvo išsiųstas į Minesotą ir dar tą pačią naktį – į Majamį, kur du kartus tapo NBA čempionu. Į Minesotą išvyko ir M.Lee, o mainais gautos teisės į Nikolą Mirotičių – ši investicija neabejotinai turėtų atsipirkti ateityje.

Tuo tarpu vienas geriausių NBA darbinių arklių J.Butleris pirmą sezoną Čikagoje neturėjo galimybių pademonstruoti savo talento – žaidė vos po 8 minutes ir rinko 2,6 taško.

Jau antrame sezone amerikietis pasiekė 8 taškų vidurkį, o šiemet yra nepakeičiamas startinio penketuko narys, neretai žaidžiantis beveik visas rungtynes. Galima neabejoti – jei ne pasiaukojamas Jimmio žaidimas, Čikagos komanda šiemet taip gerai nerungtyniautų.

Biržos įvertinimas: Butleris su lig kiekvienu sezonu rungtyniauja vis geriau ir jau dabar tinkamai pakeitė išvykusį Dengą. Darbinis, gynybinis žaidėjas, nesivaikantis statistikos. Sprendimas gauti teises į Mirotičių – taip pat labai geras. Neabejoju, kad juodkalnietis NBA dar sukels triukšmo.



2012 metai

29 šaukimas – Marquisas Teague (Kentukio universitetas)

M.Teague buvo pasirinktas vadovaujantis paprastu planu – amerikietis turėjo tapti solidžiu pakaitalu Rose’ui. Tačiau nors pagrindinė komandos žvaigždė nežaidė visą praėjusį sezoną, naujokas žaidimo laiko taip ir neišsikovojo.

Padėtis nepasikeitė ir šiais metais – Teague rungtyniavo blankiai ir galiausiai buvo išmainytas, kas savaime nėra geras ženklas antramečiui. Marquisas nepritapo ir Brukline, tad jo perspektyvos NBA atrodo miglotos.

Biržos įvertinimas: Pašauktas žaidėjas, turėjęs tapti solidžiu atsarginiu įžaidėju, tačiau bent jau kol kas neįrodęs, kad gali žaisti NBA.



2013 metai

20 šaukimas – Tony Snellas (New Mexico universitetas)
49 šaukimas – Erikas Murphy (Floridos universitetas)

Turint omenyje kaip šiemet rungtyniauja dauguma “Top 10″ šaukimų, “Bulls” gali džiaugtis išsirinkę protingą variantą. 22 metų gynėjas jau pirmame sezone gauna pažaisti po 17 minučių ir renka 4,8 taško bei 1,7 kamuolio.

Didžiausias gynėjo peilis – nestabilus metimas ir nestabilumas apskritai. Amerikietis labai dažnai meta tritaškius, nors pataikymas šiuo metu žemas – 32 procentai. O nestabilumas – buvo rungtynių, kai atletas rinko arti 20 taškų, buvo ir atkarų, kai kelis mačus iš eilės išliko “sausas”.


Tuo tarpu E.Murphy vietos “Bulls” rotacijoje neišsikovojo ir žaidžia tik kas trečiose rungtynėse. Per visą sezoną jis aikštelėje turbūt praleido mažiau minučių, nei jūs užtrukote perskaityti šitą straipsnį.

Biržos įvertinimas: Gana aukštą įvertinimą skiriu vien dėl šios biržos silpnumo – vidutiniškai žaidžiantis Snellas dar turi galimybių patekti į geriausių naujokų antrajį penketą. Murphy solidžiu krepšininku tikriausiai netaps.

Apibendrinant “Bulls” šaukimų dešimtmetį tenka pripažinti, kad ši komanda turi ne iš kelmo skirtus vadovus. Per dekadą pasirinkti net trys aukščiausios klasės žaidėjai – Noah, Rose’as ir Gordonas, be to kelis kartus pataikyta su žemais šaukimais, išsirinkti produktyvūs krepšininkai, ypač naudingu komandai tapo Butleris. “Bulls” gali būti visai neblogas pavyzdys, kaip reikia dirbti biržose.


alt




Crazysport.lt

{fcomment}

Video rekomendacijos: