NBA naujokų biržos kronika: Oklendo “Warriors”



NBA naujokų birža – labai svarbus sezono etapas daugeliui stipriausios pasaulio lygos komandų. Tai ypač akcentuojama dabar, artėjant vienai stipriausių biržų istorijoje.



Portalas Crazysport.lt nusprendė jus supažindinti su kiekvienos komandos “draftų” istorija. Mūsų akiratyje atsidūrė dešimties metų laikotarpis – taigi bus peržvelgiami šaukimai nuo 2003 iki 2013 metų.

Išvysite, kokias klaidas, o galbūt puikius sprendimus darė komandų generaliniai direktoriai. Šiame straipsnyje rasite, ką gero ar blogo per dešimtmetį nuveikė Oklando “Warriors” komanda.



Taip pat skaitykite:

NBA naujokų biržos kronika: Bostono “Celtics”

NBA naujokų biržos kronika: Denverio “Nuggets”

NBA naujokų biržos kronika: Čikagos “Bulls”



2003 metai

11 šaukimas – Michaelas Pietrusas (Pau Ortezo “Elan Bearnais”)

40 šaukimas – Derrickas Zimmermanas (Misisipės universitetas)

Garsiojoje 2003 metų biržoje Oklendo komanda aukščiausią savo šaukimą išnaudojo žaidėjui iš Eurolygos komandos. M.Pietrusas iš karto tapo gana svarbia komandos dalimi – pirmame sezone žaidė po 15 minučių ir rinko 5,2 taško.

Antrame sezone universalus prancūzas įrodė, jog sparčiai tobulėja ir pasiekė beveik 10 taškų vidurkį – panašius rezultatus atletas išlaikė ir ateinančius du sezonus.

Vis tik paskutiniame, penktame sezone su “Warriors” apranga, prancūzas nebeatlaikė konkurencijos ir tapo tik patikimu atsarginiu. Po blankių metų prancūzas išvyko į Orlandą ir pradėjo keliones po kitus NBA klubus.

Tuo tarpu antrojo rato šaukimas Zimmermanas Oklande nedebiutavo. Žaidėjas po poros metų buvo atleistas, tačiau 2005-06 metų sezone pasirodė NBA arenose – sužaidė pora rungtynių “Nets” gretose.

Derrickas geriau žinomas Europos krepšinio mėgėjams, kadangi žaidė ne vienoje Europos komandoje, o ypač daug laiko praleido Ukrainoje.

Biržos įvertinimas: Pietrusas buvo pasirinktas tikrai aukštai, tačiau labai geru krepšininku netapo. Vis tik penkis sezonus patikimai tarnavo Oklando komandai ir buvo patikimas atsarginis krepšininkas, darantis daug gerų dalykų.



2004 metai

11 šaukimas – Andris Biedrinš (Rygos “Skonto”)

Šiuo metu latvio vardas ir pavardė skamba lyg anekdotas, tačiau straipsnyje analizuoju biržos įtaką komandai. O kaip žinia – Biedrinš savo laiku buvo tikrai produktyvus “centras”.

Pradžia stipriausioje pasaulio lygoje tikrai nebuvo lengva. Iš silpnos Latvijos lygos komandos patekęs į “Warriors” aukštaūgis pirmus du sezonus aikštėje buvo retas svečias, o startiniame penkete pasirodė vos 3 kartus. Imta manyti, kad Andris gali tapti rimtu nusivylimu, tačiau jis parodė didelį tobulėjimą sekančiais metais.

2006-07 metų sezone Biedrinš tapo startinio penketo vidurio puolėju, žaidė po 29 minutes, rinko 9,5 taško ir 9,2 kamuolio, bei patikimai saugojo savo krepšį nuo priešininkų.

2008-09 metais latvis žengė dar žingsnį į priekį ir sužaidė savo karjeros sezoną – 11,8 taško, 11,1 kamuolio bei 1,5 bloko. Solidžių skaičių ir žaidimo užteko įtikinti “Warriors” vadovus, kad su aukštaūgiu galima susieti savo ateitį.

A.Biedrinš pasirašė ilgalaikę, labai pelningą sutartį ir ėmė ristis žemyn. Vidurio puolėją pradėjo kankinti traumos, o kai jis žaisdavo – tai darydavo tragiškai. Šiuo metu “centras” priklauso “Jazz” ekipai ir aikštėje pasirodė vos 6 kartus, nors rungtyniauja Vakarų konferencijos autsaideriuose. Latvio vieta nebe NBA.

Biržos įvertinimas: Žvelgiant į dabartinį latvio žaidimą – jis vertas žemiausio įmanomo įvertinimo. Tačiau jį pašaukęs “Warriors” klubas tikrai gavo naudos – Andris tris sezonus buvo tvirtas startinio penketuko narys ir patikimai darbavosi abiejose aikštės pusėse, ypač gynyboje.



2005 metai

9 šaukimas – Ikie Diogu (Arizonos universitetas)
40 šaukimas – Monta Ellisas (Laniero vidurinė mokykla)
42 šaukimas – Chrisas Taftas (Pitsburgo universitetas)

Ir vėl aukštą šaukimą turėję “Warriors” vadovai nusprendė pasirinkti Nigerijos atstovą. Tačiau juodojo žemyno atstovas savo darbdavius nuvylė ir toli gražu netapo lygos žvaigžde.

Pirmame savo sezone I.Diogu rinko 7 taškus ir 3 kamuolius. Lyg ir neblogai, tačiau ne kai kalba eina apie 9 šaukimą. Jau po pirmojo sezono afrikietis buvo išmainytas ir iškeliavo į Indianą, tačiau tolimesnė jo karjera NBA – nesusiklostė.

Beje, net aštuonis krepšininkus apėmusiuose mainuose dalyvavo ir mūsiškis Šarūnas Jasikevičius. Taigi galima sakyti ir taip, jog I.Diogu padėjo pamatyti lietuvį su “Warriors” apranga.

Paradoksas, tačiau vėjais paleidę itin aukštą šaukimą, Oklando vadovai rado deimantą antrojo rato viduryje. To deimanto vardas – tiesiai iš vidurinės mokyklos į NBA iškeliavęs Monta Ellisas.

Jau pirmame sezone rinkęs 6,8 taško, Ellisas iššovė antraisiais metais, kuomet pelnydavo 16,5 taško ir atlikdavo po 4 rezultatyvius perdavimus.

Geriausiais savo laikais Monta rinko po 25 taškus ir buvo praktiškai nesustabdoma taškų darymo mašina, NBA lygos superžvaigdė. 2007 metais atletas laimėjo labiausiai patobulėjusio krepšininko prizą.

Keista, tačiau net rezultatyviausiais savo laikais Monta nebuvo išrinktas į “Visų žvaigždžių” rungtynes. Taškų darymo mašina Oklende praleido šešis su puse sezono ir buvo išmainytas į Milvokį, o šiuo metu sėkmingai rungtyniauja “Mavericks” gretose.

Ch.Taftas irgi sulaukė savo šanso. Aukštaūgis Oklande praleido vieną sezoną ir pasiekė 2,7 taško ir 2 kamuolių vidurkius. Vėliau jis pradėjo keliones po pasaulį, praėjusį sezoną žaidė Suomijoje ir net ten nebuvo komandos lyderis.

Biržos įvertinimas: Tik pats geriausias įvertinimas! Taip, su devintuoju šaukimu buvo prašauta, bet ir tai tik iš dalies, kadangi afrikietis dalyvavo dideliuose mainuose, kurie į komandą atvedė Stepheną Jacksoną bei Alą Harringtoną. Tuo tarpu Elliso pašaukimas – bene geriausias komandos manevras istorijoje. Antrojo rato viduryje pašauktas žaidėjas, ne vieną sezoną rinkęs daugiau nei 20 taškų. 



2006 metai

9 šaukimas – Patrickas O’Bryantas (Bradley universitetas)
38 šakimas – Kosta Perovičius (Belgrado “Partizan”)

Ir vėl lygiai toks pat aukštas šaukimas, kuris kaip ir praėjęs – paleistas vėjais. Tiesa, Patrickas buvo dar prastesnis variantas, kadangi “Warriors” gretose praleido su sezonus ir visą laiką tūnojo pačiame atsarginių suolo gale.


Nieko nuostabaus, kad Oklando vadovai po dviejų sezonų tiesiog leido savo aukštaūgiui išvykti. O’Bryantas NBA iš viso sužaidė vos 90 rungtynių (per 4 sezonus) ir pasižymėjo 2 taškų vidurkiu. Vėliau aukštaūgis keliavo po įvairiausias pasaulio valstybes, žaidė ir Lietuvoje, “Lietuvos ryto” komandoje, tačiau tapo dideliu nusivylimu.

Antrame rate “Warriors” pasirinko dar vieną “centrą” – šį kartą iš garsios serbų komandos. Vis tik K.Perovičius NBA paliko dar mažesnį pėdsaką – aukštaūgis aikštėje pasirodė vos 7 mačuose, o stebuklų nerodė net NBDL.

Vis dėl to vėliau serbas subrendo ir tapo gana neblogu krepšininku – žaidė Barselonoje, Malagoje, Serbijos rinktinėje.


Biržos įvertinimas: Žemiausias įvertinimas, kadangi birža komandai neatnešė visiškai jokios naudos. Buvo pasirinkti du aukštaūgiai, kurie pasitrynė ant suolo, dingo ir niekas jų nepasigedo.

 

2007 metai


18 šaukimas – Marco Belinelli (Bolonijos “Fortitudo”)
36 šaukimas – Jermareo Davidsonas (Alabama universitetas)
46 šaukimas – Stephane Lasme (Massachusettso universitetas)

Iš Eurolygos komandos į NBA išvykęs italas Belinelli buvo pasiruošęs sukelti triukšmo – Vasaros lygoje snaiperis rinko net po 25 taškus, taip pateikdamas rimtą paraišką artėjančiam sezonui.


Tačiau prasidėjus oficialioms kovoms viskas pasikeitė. Aikštėje lakstė patyrę gynėjai, o Marco pirmame sezone žaidė vos po 7 minutes ir metė 2,8 taško. Antrame sezone snaiperio taškų kraitis pakilo iki 8,8 taško ir tuo jo karjera “Warriors” klube buvo baigta.

Gynėjas dalyvavo mainuose ir buvo išsiųstas į Torontą, mainais už DeVeaną George’ą. Pastarasis krepšininkas būtent Oklende ir baigė savo karjerą.

J.Davidsonas mainų būdų atsidūrė Šarlotėje, tačiau 2008-09 metų sezone vėl pasirašė sutartį su “Warriors”. Amerikietis čia sužaidė 14 rungtynių ir metė apie 3 taškus bei baigė karjerą NBA. Vėliau sunkusis kraštas žaidė Prancūzijoje, Turkijoje.


S.Lasme su “Warrriors” apranga pasirodė… Viename mače, per kurį nepelnė nei taško. Oklando ekipa nusprendė aukštaūgį atleisti, tačiau šis be darbo neliko ir sudarė sutartį su “Heat”. Vis tik NBA praleidęs tik vieną sezoną gynybos asas patraukė į Europą ir šiuo metu vilki “Panathinaikos” aprangą.

Biržos įvertinimas: Vidutinė birža. Su italu buvo sieta daug vilčių, tačiau dėl gynėjų pertekliaus jam taip ir nebuvo suteiktas šansas pilnai atsiskleisti. Kiti du žaidėjai – tik dėl vaizdo.



2008 metai

14 šaukimas – Anthony Randolphas (LSU universitetas)
49 šaukimas – Richardas Hendrixas (Alabamos universitetas)

Eilinį kartą gavę aukštą šaukimą “Warriors” vadovai vėl pasirinko aukštaūgį, kuris Oklande praleido du skirtingus sezonus. Pirmame jis atliko labiau statisto vaidmenį, tačiau gautas progas išnaudojo ir rinko apie 8 taškus.

Antrame puolėjas atrodė dar solidžiau ir pasiekė 11,6 taško bei 6,5 kamuolio vidurkius. Vis tik “Warriors” su puolėju nesiejo ilgalaikių planų ir išmainė jį į “Knicks” komandą, kartu su Ronny Turiafu bei Kelenna Azabuike mainais už Davidą Lee. Pastarojo naudos “Warriors” komandai veikiausiai apibūdinti nereikia.

R.Hendrixas per savo karjerą žaidė trijose Vasaros lygose, tačiau į galutinę komandos sudėtį neprasimušė. Amerikietis neblogai užsirekomendavo Europoje ir šiuo metu yra vienas pagrindinių “Lokomotiv-Kuban” aukštaūgių.

Biržos įvertinimas: Toks aukštas įvertinimas – ne dėl Randolpho žaidimo. Pastarasis rungtyniaudamas Oklande tikrai teikė perspektyvų, tačiau svarbiau tai, kad jis tapo dalimi Davido Lee mainų, o pastarasis aukštaūgis – kertinė klubo figūra.



2009 metai

7 šaukimas Stephenas Curry (Davidsono universitetas)

NCAA lygoje po 28 taškus rinkęs atletas sunkiai žengė pirmuosius žingsnius NBA, tačiau jau pirmame sezone įgavo pagreitį ir galėjo pasigirti solidžiais rodikliais – 17,4 taško ir 43 procentai taiklių tritaškių. Gynėjas buvo išrinktas į geriausių naujokų pirmąją rinktinę.

Snaiperis su lig kiekvienu sezonu žaidė vis geriau, o šiemet pasiekė savo piką. Tikru “Warriors” lyderiu tapęs amerikietis renka 23,5 taško, atlieka net 8,4 rezultatyvaus perdavimo ir pirmą kartą sudalyvavo “Visų žvaigždžių” rungtynėse.

Pastaruoju metu gynėjas vis labiau tobulina savo žaidimą, o vienintelis likęs didelis minusas – dažnos klaidos. Tačiau nieko nuostabaus, nes amerikietis kamuolį savo rankose laiko labai dažnai.

Per penkerius metus Oklande S.Curry tapo tikru komandos veidu ir veikiausiai tai artimiausiu metu nesikeis.

Biržos įvertinimas: Aukštas šaukimas – aukšto lygio talentas. “Warriors” neprašovė ir pasirinko geriausią įmanomą variantą.



2010 metai

6 šaukimas – Ekpe Udohas (Bayloro universitetas)

Antrą kartą iš eilės “Warriors” gavo šaukimą pirmame dešimtuke, tačiau šį kartą jo sėkmingu pavadinti neišeitų. Negalima sakyti, jog 208 cm ūgio puolėjas nesulaukė savojo šanso.

Jau pirmame sezone amerikietis žaidė po 17 minučių ir rinko 4 taškus ir 3 kamuolius. Panaši statistika išsilaikė ir ateinančiame sezone, tačiau jo viduryje aukštaūgis buvo įtrauktas į mainus, kurių dėka Oklande pasirodė Andrew Bogutas.

Į Milvokį persikėlęs krepšininkas stebuklų irgi nedemonstruoja – panašu, kad jo karjera NBA jau netrukus turėtų baigtis.

Biržos įvertinimas: Labai aukštu šaukimu pasirinktas krepšininkas, neatnešęs jokios realios naudos.



2011 metai

11 šaukimas – Klay Thompsonas (Vašingtono universitetas)
44 šaukimas – Charlesas Jenkinsas (Hofstra universitetas)

Klay Thompsoną tikriausiai jau įsidėmėjo visi žmonės, nors šiek tiek besidomintys NBA. Nesulaikomas snaiperis, tritaškių mašina ir t.t. Tokie epitetai lydi šį amerikietį – ir tikrai ne veltui.

Gynėjas jau pirmame sezone pelnydavo po 12 taškų, praėjusiais metais žaidė dar geriau ir galiausiai šiemet vėl žengė žingsnį į priekį – renka 18 taškų, 3 kamuolius ir daugiau nei 40 procentų tritaškių. Kasmet tobulėjantis snaiperis artėja link to, jog ateityje žais “Visų žvaigždžių” mače.


Šiokį tokį įvertinimą jis jau turi – debiutiniame sezone jis buvo išrinktas į geriausių naujokų pirmąjį penketą. Šiuo metu Thompsonas, katu su Curry sudaro vieną galingiausių gynėjų tandemų visoje lygoje.

Antrame rate pašauktas Jenkinsas taip pat nebuvo linkęs susitaikyti su gilaus atsarginio vaidmeniu. Įžaidėjas jau pirmame sezone žaidė po 17 minučių ir rinko 5,8 taško bei 3,3 perdavimo, pavieniais bandymais nustelbdamas Curry.

Vis tik antrame savo sezone amerikietis, mainais už antrojo rato šaukimą buvo iškeistas į “76ers” komandą, o šiuo metu atstovauja “Crvena Zvezda” komandai, kur nėra pagrindinis žaidėjas.


Biržos įvertinimas: “Warriors” vadovai išties pasirinko optimalų variantą – gautas nesustabdomas snaiperis, kuris kiekvienais metais žaidžia vis geriau.



2012 metai


7 šaukimas – Harrisonas Barnesas (Šiaurės Karolinos universitetas)
30 šaukimas – Festusas Ezeli (Vanderbitto universitetas)
35 šaukimas – Draymondas Greenas (Mičigano universitetas)
52 šaukimas – Ognenas Kuzmičius (Malagos “Unicaja”)

Iš 2012 metų kartos “Warriors” marškinėlių nebevilki tik Festusas Ezeli, kurio pirmas sezonas buvo blankus ir neįsimintinas.

Aukščiausiai iš visų pašauktas Barnesas rungtyniauja neblogai, tačiau ne taip, kad pateisintų septintąjį šaukimą. Praėjusiais metais amerikietis rinko 9,2 taško, o šiemet, nors aikštelėje praleidžia daugiau laiko, pelno dar mažiau taškų.

Krepšinio kuluaruose vis dažniau kalbama, jog “Warriors” žaidžia geriau, kai Harrisonas sdėdi ant suolo. Amerikiečio padėtį dar labiau apsunkina Iguoadalos – panašaus amplua krepšininko įsigijimas. Panašu, jog atletas Oklande gali ir neužsibūti.

Antrame rate pasirinktas Greenas pirmame sezone rinko tik po 2 taškus, tačiau šiemet gavo gana svarų indėlį stiprioje komandoje. 201 cm ūgio amerikietis gauna net 22 minutes per kurias pelno 6 taškus ir atkovoja beveik 5 kamuolius.

Tik šiemet klube debiutavęs Kuzmičius primena Perovičiaus atvejį – bosnis aikštelėje pasirodo labai labai retai ir gali pasigirti vos 0,5 taško vidurkiu. Blogiausia yra tai, jog “centras” prastai atrodo net ir išsiųstas į antrinę NBA lygą – kaip rodo pavyzdžiai, tai nieko gero nežada.

2013 metai

Šaukimų neturėjo

Apibendrinant – “Warriors” nėra stebukladariai. Lygoje nėra komandos, kuri per biržas darytų tik gerus sprendimus. Oklando vadovai irgi darė klaidų – labai aukšti šaukimai išnaudoti Anthony Randolphui, Ekpe Udohui, Patrickui O’Bryantui, Ike Diogui.

Kaip vienai komandai, tikrai nemažai tragiškų šaukimų. Tačiau tai atsveria žaidėjai, kurie tapo neatsiejamu “Warriors” veidu. Vien ko vertas gynėjų trio – Ellisas, Curry bei Thompsonas. Dabar tai skamba keistai, tačiau geras sprendimas buvo ir pasirinkti Andrį B iedrinšą.

Į akis krenta tai, kad skirtingai nei kitos komandos, “Warriors” niekada nemainė vos pašauktų krepšininkų ir praktiškai visiems davė šansus. Į akis krenta ir tai, jog Oklando vadovai daug sėkmingiau rinkosi gynėjus, o ne aukštaūgius.

Lietuvis: Čia apžvelgiama tik pastarojo dešimtmečio birža, bet būtų nuodėmė nepaminėti, jog būtent “Warriors” naujokų biržoje pasirinko Šarūną Marčiulionį. Tai nutiko 1987 metais – 127 šaukime.

alt




Crazysport.lt

{fcomment}


Video rekomendacijos: